Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 19

Neraminanti žinia iš Lenkijos: stambiame kiaulių ūkyje – maro židinys

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą apie nustatytą pirmąjį šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkių kiaulių ūkyje Lenkijoje. AKM diagnozė patvirtinta vakar kiaulių fermoje Svebodzino regione, kur buvo laikoma beveik 16 tūkst. kiaulių. Šiame Lenkijos regione nuolat buvo stebimi ir teigiami AKM atvejai šernams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kol kas nėra tiksliai žinomas galimas ligos šatinis, ūkyje pradedami židinio likvidavimo darbai, nustatomos būtinosios apsaugos ir priežiūros zonos.

„Europoje per šiuos metus AKM viruso židiniai kol kas nustatyti tik dviejose valstybėse – Lenkijoje ir Rumunijoje. Nors didžioji dalis AKM protrūkių yra nustatoma šiltuoju metu, šis kaimyninės šalies atvejis dar kartą patvirtina, kad kiaulių laikytojai turi išlikti budrūs visais metų laikais. Kilęs židinys kaimyninėje valstybėje didina tikimybę, kad ir Lietuvoje gali atsirasti tokių atvejų“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT veterinarijos specialistai, analizuojantys laukinėje gamtoje šernams AKM atvejų pasiskirstymą ir įvertinę tokių protrūkių kaimyninėse šalyse tendencijas, prognozuoja, kad didžiausia rizika virusui patekti į kiaulių laikymo ūkius šiais metais yra Šiaulių, Plungės, Ignalinos rajonuose. Tai nereiškia, kad kitų rajonų kiaulių augintojai gali ramiau atsipūsti. Grėsmė išlieka visoje Lietuvoje, nes vien šiemet sergančių šernų užfiksuota jau apie 40 atvejų visoje Lietuvoje (Šiaulių r. – 8, Plungės – 6, Ignalinos – 4, Kėdainių, Kelmės, Telšių ir Trakų r. – po 2, po vieną AKM atvejį patvirtinta šernams Anykščių, Joniškio, Kaišiadorių, Kauno, Mažeikių, Molėtų, Pakruojo, Radviliškio, Rietavo, Rokiškio, Šalčininių, Švenčionių, Tauragės ir Ukmergės r.).

Įvertinus šias aplinkybes, VMVT ragina visus kiaulių augintojus skirti didelį dėmesį biologinio saugumo priemonių reikalavimų įgyvendinimui ūkiuose ir kasdien jų griežtai laikytis. Tai vienintelė efektyvi priemonė, padedanti apsaugoti ūkius nuo AKM viruso.

Kiaulių laikytojai turi užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų (ganyklų) parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais. Einant į tvartą svarbu pasikeisti avalynę, darbo drabužius, naudoti tik kiaulių šėrimui ir priežiūrai skirtą inventorių, laikytis asmeninės higienos. Didelę riziką AKM virusui iš gamtos patekti į kiaulių laikymo vietas kelia žmonių lankymasis miškuose.

Šalies ūkininkams primenama, kad kilus bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui ar pastebėjus, kad pakito laikomų kiaulių elgesys (jos neėda, nesikelia, atsiranda kraujingų išskyrų, taškinių kraujosruvų odoje ar pan.), būtina kuo skubiau pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba VMVT visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas