Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 26

Kaimynų drama Šakiuose: šaulių vado šuo antrą kartą sukandžiojo nepilnametį

Šakių miesto šaulių vadas kaltinamas neatsakingai prižiūrintis savo sarginį šunį, kai per vienerius metus šis antrą kartą sukandžiojo nepilnametį. Pareigūnų abejingumo sulaukusi vaiko motina sako teisybės ieškosianti iki galo, o šuns šeimininkas, nors ir pripažįsta kaltę, sako daugiau jokių papildomų saugumo priemonių dėl savo keturkojo nesiimsiantis. Policija dėl šaulio elgesio pradėjo tyrimą.
Kiemas iš kurio pabėgo šuo
Piktas šuo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie nesuvaldomą šakiečio Sauliaus Venskaičio šunį pirmasis penktadienį parašė Šakių rajono laikraštis „Draugas“. Su juo susisiekė nukentėjusio paauglio mama Elvyra Jakienė, neradusi teisybės už nusikaltimus atsakingose institucijose. Šakių 405-osios šaulių kuopos vado šuo, išbėgęs į gatvę, itin skaudžiai jau du kartus sukandžiojo moters mažametį sūnų.

15-mečiui Tibeto mastifas pirmą kartą išdraskė plaštaką, antrą kartą sukandžiojo alkūnę. Randai, pasak motinos, paaugliui išlikę iki šiol.

Reikia keltis kažkur kitur gyventi, nes vaikai atsisako net į mokyklą eiti.

15min susisiekus su E.Jakiene, ji dar kartą papasakojo savo įvykių versiją ir pabrėžė, kad šią istoriją nori viešinti kuo plačiau. Moters teigimu, kol kaimynystėje siautės šaulių vado šuo, tol jame nebus saugu nei vienam gyventojui. Nors berniuko žaizdos beveik sugijo, dabar, pasak motinos, didžiausia likusi trauma vaikui yra psichologinė. Dabar jis neina į lauką ir prašo, kad kiekvieną dieną jį parvežtų iki pat namų.

„Mūsų miestelis mažas, niekas nieko padaryti negali. Reikia keltis kažkur kitur gyventi, nes vaikai atsisako net į mokyklą eiti“, – pasakoja vaiko motina. Be sūnaus ji taip pat augina mažametę dukrą, kuri, išgąsdinta brolio nelaimių, ir pati baiminasi kelti koją į lauką.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tvora
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tvora

E.Jakienė tikina dėl sūnaus sužalojimų ir nesuvaldomo šuns kreipusis į policiją, tačiau pareigūnai bylą siekę nutraukti. Pasak jų, šie įvykiai „neturi didelės reikšmės“.

Pirmą kartą šaulių vadui priklausantis Tibeto mastifo veislės šuo vaikui įkando prieš metus. E.Jakienės teigimu, po pirmosios nelaimės ji pati kreipėsi į Šakių policiją, o policijos viršininkas patikino, kad šuns savininkui davė tik įspėjimą. Vis tik moteris sako mananti, jog policijos vangumas susijęs su tuo, kad vyras yra šaulių 405-osios kuopos vadas.

„Jei tai būtų, pavyzdžiui, mano šuo, turbūt jis jau seniai butų atimtas ir viskas būtų sutvarkyta. O dabar vaikšto šuo naktimis ir ieško aukos. Jei žmogus pasiima tokį šunį, jis turi pasiskaityti, kaip jį prižiūrėti ir kaip auginti“, – pasipiktinimo neslepia šakietė.

Ji priduria, kad žada teisybės ieškoti iki galo, kol šuns kaimynystėje nebeliks.

„Niekas neturi garantijų, kada jis vėl pasius. Buvo ir kitų atvejų, kai šiukšlių vežiotojus užpuolė. Jie vos spėjo sušokti į automobilį. Ir tai tik keli atvejai“, – kalba E.Jakienė.

„Kiek įmanoma, tiek apsaugojau“

Nukentėjusio paauglio motina teigia su S.Venskaičiu kalbėjusi ne kartą, tačiau, pasak jos, vyras kategoriškai atsisako ieškoti daugiau būdų savo šuniui sutramdyti. E.Jakienės teigimu, vyras pats savo akimis matė užpuolimą, spyrė keturkojui į apatinį žandikaulį, ir tik tada šuo paleidęs berniuko ranką.

„Šeimininkas jau pats savo šuns nebesuvaldė. Jokių išvadų jis nepasidarė, tik aiškiai pasakė: voljero nedarysiu, nieko nepririšiu, o aš be reikalo čia viską fotografuoju ir filmuoju, nes nieko nelaimėsiu.“

15min susisiekė ir su pačiu Sauliumi Venskaičiu, kuris tikina savo kiemą apsaugojęs visais įmanomais būdais, pastatė tvirtą dviejų metrų tvorą ir papildomai rakina savo kiemą. Pasak vyro, nėra prasmės statyti voljero, nes aplinka nuo sarginio šuns apsaugota itin kruopščiai.

Niekuo negaliu daugiau padėti, jeigu ten kokį švarką suplėšė, tai, aišku, padengsim viską iš karto.

„Uždėtos rimtos tvoros, kurias užrakinu, gal kas nors tiesiog netyčia pravėrė vartelius. Šuo neturi jokios galimybės išeiti, ir apskritai jis yra nepiktybinis. Buvo atvažiavusi mergaitė iš veterinarijos, ir net neturėjo ką pasakyti“, – aiškina S.Venskaitis.

Savo kaltę pripažįsta

Vyras tikina, kad jo šuo be paauglio daugiau nieko nebuvo užpuolęs, o situaciją, pasak jo, moteris „perspaudė“. S.Venskaitis priduria, kad Tibeto mastifą pirko ne dėl grožio, o tam, kad jis saugotų aplinką. Jis taip pat patvirtino, kad kol kas iš policijos negavo jokių baudų, nes byla nutraukiama.

„Niekuo negaliu daugiau padėti, jeigu ten kokį švarką suplėšė, tai, aišku, padengsim viską iš karto“, – tikina S.Venskaitis. Jis piktinasi, kad nukentėjusiojo motina pati provokuoja keturkojį, nes vis atvažiuoja prie jo namų ir pro mašinos langą laukia, kol šuo prieis ir pradės loti. Tada, pasak šaulių vado, moteris šunį filmuoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tibeto mastifas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tibeto mastifas

„Ten jo teritorija, tai normalu, kad jis loja, bet tikrai nepiktybiškai. Ateina pas mane ir nepažįstamų žmonių, tai nei tas šuo kanda, nei ką.

Aišku, kad pripažįstu kaltę. Jeigu jau jis išbėgo į lauką, tai apie kaltės pripažinimą nėra net ką kalbėt. Visi vartai jau yra net papildomai užrakinti, tai net norėdamas žmogus ten negalėtų įeiti. Labai nemaloniai jaučiuosi ir aš“, – kalba S.Venskaitis.

Tyrimas tęsiamas

Marijampolės apskr. Vyr. policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėjas R.Siaurusaitis 15min informavo, kad pirmąjį kartą, kai buvo užpultas vaikas, policija oficialiai apie tai buvo informuota tik po kelių mėnesių. Vyras, pasak policijos atstovo, gavo įspėjimą.

„Gavus informaciją apie šuns išbėgimą iš kiemo ir vaiko užpuolimą, savininkui buvo taikoma sankcija, numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 346 str. 1 d. (pareikštas įspėjimas). Asmuo pripažino kaltę, gailėjosi, atlygino padarytą žalą nukentėjusiai.

2019-10-23 gautas pranešimas, kad į Šakių ligoninę kreipėsi nepilnametis Šakių gyventojas, kurį sukandžiojo kaimynų šuo. Taip pat pristatytas ir kitas asmuo (gim. 1969 m.), apkandžiotas galimai to paties šuns“, – komentavo R.Siaurusaitis.

Pasak R.Siaurusaičio, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neatsargumo, tyrimas šiuo metu yra tęsiamas ir jį atlieka Šakių rajono policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas