Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 11

Kaip vienas nesupratingas pareigūnas šimtus Kalvarijos neįgaliųjų iš lovų pakėlė

Vasarį kilus Kalvarijos savivaldybės neįgaliųjų draugijos skandalui, į dienos šviesą ėmė kilti įdomūs faktai. Pavyzdžiui, socialinės paslaugos, norint pasisavinti lėšas, buvo teikiamos dešimčiai mirusiųjų. Absurdas? Pasirodo, gali būti ir absurdiškiau. Prasidėjęs ikiteisminis tyrimas privertė iš lovų pakilti vos krutančius neįgaliuosius: net 400 jų gavo šaukimus į apklausą. Kaip nuvykti pas tyrėją?

Po apklausos – ligos patalas

Kam lengviau: ar vienam sveikam atvykti pas kelis šimtus neįgaliųjų, ar keliems šimtams – pas vieną sveiką? Ar šiuolaikinėje visuomenėje visai jau nebegerbiami silpni senyvo amžiaus žmonės? – tokius klausimus šiandien kelia Kalvarijos gyventojai, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantį tyrėją vadindami ponaičiu. Išties, situacija primena posakį apie kalną ir Mahometą: jei jis neateina pas kalną, tai kalnas pats ateis.

„Vienas žmogus, turiu omeny, mūsų draugijos pirmininkę, prisidirbo, o dabar keli šimtai neįgaliųjų kenčia. Sugalvojo nusikaltimą tirti Marijampolės komisariate. Už 21 kilometro. Iškvietė visus Kalvarijos neįgaliuosius į apklausą. Bet juk tie žmonės vos kruta: kaip jiems ten nuvažiuoti?“ – piktinosi Kalvarijos gyventojas Jonas.

Vyras gūžčioja pečiais, kodėl apklausos negalėjo vykti Kalvarijos policijos komisariate. Juk ir kabinetų ten ne vienas. Kodėl tyrėjas negalėjo atvykti apklausti neįgaliųjų į namus?

„Viena pažįstama grįžo iš apklausos ir dvi dienas iš lovos nekilo. Yra ir tokių, kurie tik su ramentais ar ratukais vaikšto. Kai kuriems iki autobusų stotelės vien 3 km nueiti reikia. O po to dar kažkaip Marijampolės komisariatą pasiekti. Čia juk ne šiaip sveiki žmonės. Klausiau aš to tyrėjo, kodėl neatvyksta į Kalvariją. O jis pareiškė, kad skyrius teturi dvi mašinas, todėl palikti visų kitų su viena negali“, – pasakojimą toliau plėtojo Jonas.

Bijo baudos

Jono mama Danutė taip pat buvo iškviesta į apklausą. Moteris labiausiai pergyveno dėl to, kaip reiks užlipti į trečią Marijampolės komisariato aukštą. Pergyveno ir dėl pažįstamos, kuri prastai jaučiasi, nepaeina, o pasirodyti apklausoje – privalo.

Ateikit, kai pasveiksit. O kas ją pagydys? Šventoji dvasia? Juk žmogus senyvo amžiaus, ligotas – geriau jam jau nebus.

„Žinote, ką tyrėjas, iš kurio pusė Kalvarijos juokiasi, tai mamos pažįstamai pasakė? Ateikit, kai pasveiksit. O kas ją pagydys? Šventoji dvasia? Juk žmogus senyvo amžiaus, ligotas – geriau jam jau nebus. Bijo žmonės policijai ką sakyt, priešintis. Juk bauda už nepasirodymą apklausos kambaryje grasinama. Tad ir slenka tie senoliai...“ – kodėl neįgalieji nesiskundžia, paaiškino Jonas, pabrėžęs, jog dėl tokio tyčiojimosi iš jų reiktų kreiptis į Socialinę apsaugos ir darbo ministeriją.

Marijampolės apskrities VPK Komunikacijos grupės specialistės Sigitos Šatienės teigimu, šiuo metu jau apklausta apie 75 procentų planuotų apklausti liudytojų.

„Apklausos vyksta ir seniūnijose, ir liudytojų namuose. Tyrėjas važiavo į Kalvariją. Tiesiog mažai kas informavo, jog neturi galimybės patys atvykti. Žmonės šaukimą į apklausą suprato kaip imperatyvą, todėl išsigando. Kas gresia už neatvykimą? Nepranešus ir neatvykus dėl nepateisinamos priežasties, tektų sumokėti 30 MGL baudą“, – komisariato poziciją pateikė S.Šatienė.

Pirmininkės nesmerkia

Trečiadienio vidurdienį Kalvarijos savivaldybės neįgaliųjų draugijos patalpose būrelis moterų užsiėmė mezgimo darbais. Paklaustos apie varginančias apklausas Marijampolėje, jos viena per kitą ėmė šaukti, koks tai absurdas. Tačiau buvusios draugijos pirmininkės jos nesmerkė: gyrė už ilgametį pasiaukojantį darbą bei guodė dėl prastos sveikatos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kalvarijos neįgaliųjų draugija
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kalvarijos savivaldybės neįgaliųjų draugija

„Nieko ten baisaus nebuvo toje apklausoje. Dailus tyrėjas pasitiko. Čiut ne už parankės į trečią aukštą nusivedė, parvedė“, – bičiulėms bandė prieštarauti viena neįgaliųjų.

Juk mes, pensininkės ir dar neįgalios, vos galą su galu suduriame, o nuvažiuot į Marijampolę ne tik sveikatą, bet ir pinigus kainuoja.

Kita teigė, jog už ją pareigą nuvykti į apklausą atliko duktė, nes jai pačiai vien kilometrą iki stotelės reiktų nueit. Trečioji guodėsi iki šiol negalėjusi nuvažiuoti, nes viską labai skauda.

„Kad žinokit, nelabai gerai dirba tas tyrėjas. Galėjo atvažiuot į Kalvariją ir čia žmones apklausti. Aš tik 20 procentų darbinga, man sunku ten nuvykti. Policija gauna finansavimą bylai, o mus, bėdžius, tąso. Juk mes, pensininkės ir dar neįgalios, vos galą su galu suduriame, o nuvažiuot į Marijampolę ne tik sveikatą, bet ir pinigus kainuoja. Tyrėjas dirba savo darbą, jam tų apklausų reikia – tai galėjo ir atvažiuot. Jam kelionė nieko nebūtų kainavusi“, – guodėsi jauniausia būrelyje moteris.

Paslaugos teiktos mirusiems

Remiantis Baudžiamojo kodekso 222 straipsnio 1 dalimi (apgaulingas apskaitos tvarkymas), 228 straipsnio 2 dalimi (piktnaudžiavimas) bei 300 straipsnio 1 dalimi (dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu) ikiteisminis tyrimas dėl aferų Kalvarijos savivaldybės neįgaliųjų draugijoje pradėtas šių metų vasarį. Nors, pasak šį ikiteisminį tyrimą koordinuojančio prokuroro Ričardo Gailevičiaus, įtarimai niekam dar nėra pareikšti, darbą paliko tiek šios draugijos pirmininkė Roma Murauskienė, tiek buhalterė. Nuo spalio 20 dienos Kalvarijos neįgaliesiems pirmininkauja nauja vadovė. 

„Vyksta juodas darbas. Apklausiami šimtai liudytojų. Ikiteisminis tyrimas užsitęs iki kitų metų vasario ar kovo mėnesio. Tiriama Kalvarijos savivaldybės neįgaliųjų draugijos dvejų pastarųjų metų veikla. Neįgaliesiems buvo teikiamos paslaugos, kurių niekas realiai neatliko. Pavyzdžiui, buvo pranešama, jog socialiniai darbuotojai lankėsi pas vieną ar kitą draugijos narį, nors taip nebuvo.

Be to, socialinės paslaugos buvo teikiamos gal dešimčiai jau mirusių asmenų, kurie paprasčiausiai nebuvo išbraukti iš sąrašų. Veiksmai būdavo užrašomi, tačiau realiai neatliekami, o tam skirti pinigai panaudojami kažkur kitur. Jie dingo“, – nusikalstamos veikos esmę atskleidė prokuroras.

Padarytos valstybei žalos R.Gailevičius įvardinti negalėjo – ji dar nenustatyta.

VIDEO: Keli šimtai Kalvarijos neįgaliųjų priversti vykti pas tyrėją į Marijampolę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas