Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20

Kaišiadorių rajone nukelti skulptūriniai elementai sovietų kariams

Kaišiadorių rajono savivaldybė pranešė, kad antradienį Žaslių ir Žiežmarių miesteliuose demontuoti ir nukelti skulptūriniai elementai, buvę Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietose.
Nukeliama sovietinio kario skulptūra
Nukeliama sovietinio kario skulptūra / Kaišiadorių rajono savivaldybės nuotr.

„Dabarties karo Ukrainoje kontekstas neleidžia likti nuošalyje peržiūrint sovietinio laikotarpio reliktus. Pastebima, kad dar ir nūdienoje okupuotose Ukrainos teritorijose yra statomi demonstratyvūs okupantų paminklai, panašūs į tuos, kurie iki šiol yra ir Kaišiadorių rajone.

Tokie sovietinės okupacijos laikotarpio skulptūriniai elementai, neretai stovintys pagrindinėse miestų aikštėse, greta kitų svarbių vietų, neabejotinai verčia kvestionuoti jų tolimesnę būtį. Juos galime išvysti labai reprezentatyviose vietose – Žasliuose prie mokyklos, greta buvusios NKVD būstinės, kur buvo kankinami ir užkasami laisvės kovotojai partizanai. Ideologine prasme šie paminklai reiškia Lietuvos okupacijos neigimą ir to sukeltas pasekmes.

Kaišiadorių rajono savivaldybės nuotr./Nukeliama sovietinio kario skulptūra
Kaišiadorių rajono savivaldybės nuotr./Nukeliama sovietinio kario skulptūra

Kaišiadorių rajone šie skulptūriniai elementai – Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje Žasliuose ir Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje Žiežmariuose, mažosios kraštovaizdžio architektūros statiniai ir vaizduojamojo meno objektai – betoniniai paminklai, susidedantys iš dviejų tarpsnių postamento ir ant jo pastatytų Sovietų Sąjungos kario su ginklu ir vėliava skulptūrų“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Savivaldybė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos su prašymu svarstyti vertingųjų savybių pobūdžio šiems objektams patikslinimą ir sudaryti sąlygas išbraukti šiuos sovietinio kario skulptūrinius elementus Žasliuose ir Žiežmariuose iš saugomų nekilnojamųjų kultūros paveldo vertybių sąrašo bei pateikti rekomendacijas dėl šių skulptūrinių elementų demontavimo ar kito galimo sprendimo.

Sulaukus Kultūros paveldo centro vertinimo bei Kultūros paveldo departamento rekomendacijų, rugsėjo 20 d. skulptūriniai elementai, buvę Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietose Žasliuose bei Žiežmariuose, buvo demontuoti ir perkelti į laikinojo saugojimo vietą UAB „Kaišiadorių šiluma“ teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas