Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 07

Kalbos premija skirta kalbininkui ir vertėjui Lionginui Pažūsiui

Felicijos Bortkevičienės kalbos premija šiemet skirta kalbininkui, vertėjui doc. dr. Lionginui Pažūsiui.
Italos kalbos lietuviai mokosi dėl įvairių priežasčių
Italos kalbos lietuviai mokosi dėl įvairių priežasčių

Laureatą šeštadienį, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, paskelbė Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija.

Premija L.Pažūsiui skirta už reikšmingą lituanistinę veiklą – lietuvių kalbos vartojimo viešajame gyvenime puoselėjimą ir skatinimą, akademinio lietuvių kalbos diskurso plėtrą, lietuvių kalbos akademinių darbų vertimą į anglų kalbą ir lietuvių poezijos sklaidą anglų kalba, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Pranešime pažymima, kad 1940 metais gimęs L.Pažūsis visą savo profesinį gyvenimą skyrė anglų ir lietuvių kalbų gretinimui, gimtosios kalbos vartojimo viešajame gyvenime puoselėjimui ir skatinimui, lietuvių kalbos akademinių darbų („Lietuvių kalbos gramatikos“, straipsnių kalbos klausimais), lietuvių poezijos vertimams į anglų kalbą.

Gausūs L.Pažūsio atlikti lietuvių poezijos vertimai publikuoti Lietuvos, Rusijos, JAV ir Didžiosios Britanijos literatūrinėje periodikoje ir rinkiniuose. 1997 metais vertėjas įvertintas „Poezijos pavasario“ prizu už poezijos vertimus į lietuvių kalbą. L.Pažūsio parengti „Vertimo teorijos pradmenys“ vertinami kaip kertinė Lietuvos vertimo mokyklos knyga.

Premija L.Pažūsiui bus iškilmingai įteikta gruodžio mėnenį, Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos organizuojamame renginyje minint Didžiojo Vilniaus Seimo sukaktį.

Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės F.Bortkevičienės atminimą įamžinanti premija už reikšmingą lituanistinę veiklą skiriama Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms, institucijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas