Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 05

Kalėdų Senelių maišai palengvės

Nors prieš šventes daugelis įpratę plačiau atverti savo pinigines, šie metai žada būti kitokie. Taupymo vajus nepaliko nuošalyje ir svarbiausio žiemos švenčių personažo – Kalėdų Senelio.
Nors Kalėdų Seneliai tikina ekonominį sunkmetį jau pajutę, Kauno lėlių teatre priešingai – jaučiamas pagyvėjimas.
Nors Kalėdų Seneliai tikina ekonominį sunkmetį jau pajutę, Kauno lėlių teatre priešingai – jaučiamas pagyvėjimas. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Tiesa, Kauno valstybiniame lėlių teatre ne pirmus metus Kalėsų Senelio kostiumą besirengiantis aktorius Andrius Žiurauskas prisipažino, kad šiais metais jis vos spės suktis. Tačiau jo „kolegos“ tuo pasidžiaugti negali.

„Krizė jaučiama: ir žvelgiant į užsakymų skaičių, ir į įkainius. Pradžioje bandžiau nenuleisti kainos, nes mano investicijos į Kalėdų Senelio įvaizdį nemažos. Tačiau skambučių visai nesusilaukdavau. Tada pagalvojau, kad jei žmonės nori mokėti mažiau, reikia sutrumpinti programą. Dabar vietoje pusvalandžio pasirodymui skiriu 20 minučių“, – pasakojo jau 10-metį Kalėdų Senelio kostiumą per šventes besivelkantis Gintaras Vidmantas.

Į šį Kalėdų Senelį pirmieji užsakovai paprastai kreipdavosi jau lapkritį. „Man nepasitaikė, kad išankstinis užsakymas būtų atšauktas, tačiau kolegoms jau pasitaikė“, – belsdamas į medį šyptelėjo G.Vidmantas. Sodriu balsu galintis pasigirti vyras neslėpė, kad jo paslaugos, priklausomai, pas ką eina, svyruoja nuo 150 iki 500 Lt.

„Kainos klasifikuojamos pagal daugelį dalykų: ar eini pas žmones į namus, ar į įmonės renginį, pas vaikus ar suaugusiuosius, vienas ar su palyda – Snieguole, paršeliu ar pasakų personažais“, – pasakojo renginių organizatoriumi dirbantis vyras.

Eidamas pas vaikus su savimi jis įvairiausius atributus, pradedant stebuklingu žiūronu, gerų ir blogų darbų knygomis, baigiant ypatinguoju žiedu, kuris vaikui meluojant keičia spalvą.

Kad šie metai Kalėdų Seneliams ne patys geriausi patvirtino ir Nacionalinės Kalėdų Senelių agentūros rinkodaros vadovas Eimantas Juknevičius.

Sumažėjo įmonių užsakymų

„Kalėdų Senelių verslas, kaip ir visa Lietuvos ekonomika – pakrypo truputį į neigiamą pusę. Agentūroje turime 10 darbuotojų, visi jie dažniausiai dirba Vilniuje ir Kaune, kartais Klaipėdoje. Šiemet akivaizdu, kad žmonės atsirenka, ko nori.

Anksčiau sakydavo „duokite mums Kalėdų Senelį“ ir tiek, o dabar labai derasi dėl kainos, aiškinasi. Žmonės nebemėto pinigų vėjais. Jie nebenori, kad tik būtų kuo „užkišti“ programą. Įmonių užsakymų labai sumažėjo“, – pasakojo nuo šios savaitės į vakarėlius pagal užsakymus darbuotojus išleidžiantis E.Juknevičius.

Tiesa, agentūros atsiunčiamas baltabarzdis kainuoja kiek brangiau – kaina prasideda nuo 300 Lt. „Prieš 2 metus Kalėdų Senelį „išsikviesti“ vienos valandos programai kainavo apie 300 Lt. Dabar įkainiai pakilę maždaug 150 Lt, bet jau ir praėjusiais metais jie buvo apie 450 Lt už valandą. Šiemet niekas nesikeitė, vienos valandos programa su dovanų dalinimu kainuoja iki 500 litų“, – kainas vardino E.Juknevičius.

Daugiau spektaklių

„Kadangi šventiniu laikotarpiu lėlių teatre Kalėdų Seneliu pabūnu 7-9 kartus per dieną, fiziškai nespėju aplankyti privačių asmenų ar įmonių. Nebent išskirtiniais atvejais, kai vedu didelius renginius, persirengiu ir Kalėdų Seneliu“, – sakė aktorius A.Žiurauskas. Anot pašnekovo, darbo lėlių teatre jam nepamažėjo, priešingai. Šiais metais pabūti šalia Kalėdų Senelio traukia daugiau lankytojų nei įprastai. „Kalėdų Seneliui krizės negali būt. Koks jis bebūtų, gal su lengvesniu maišu, bet pas vaikus jis būtinai ateis. Lėlių teatras šiais metais turi apytiksliai 20 proc. daugiau spektaklių nei pernai. Tad krizė mums tik į naudą – kalėdosime net iki sausio 16-os“, – juokavo A.Žiurauskas.

Būtinas šventės herojus

Sunkmetis nepakoregavo ir Kauno restorano „Svarstyklės“ šventinės programos. „Net negalvojome, kad taupumo sumetimais reikėtų atsisakyti Kalėdų Senelio. Mūsų restorane tai neatskiriamas šventės atributas. Tradiciškai restorano svečiams jis dalina saldainius ir atminimo dovanėles, organizuoja žaidimus. Svečiams tai nieko nekainuoja, tik staliukus reikia rezervuoti iš anksto“, – pasakojo restorano „Svarstyklės“ savininkė Danguolė Lukoševičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito