Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 28

Kaliningrado Dūma atidėjo sprendimą dėl K.Donelaičio muziejaus perdavimo stačiatikiams

Kaliningrado srities Dūma ketvirtadienį neribotam laikui atidėjo svarstymą dėl Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus perdavimo Rusų stačiatikių bažnyčiai, pranešė Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius.
/ „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gubernatorius Nikolajus Cukanovas teikė prašymą nesvarstyti šio klausimo. Jis buvo atidėtas neribotam laikui. Kalbėjau su gubernatoriumi, jis sakė, kad šiuo klausimu reikia daugiau diskusijų su Lietuva“, – BNS sakė generalinio konsulato Kaliningrade vadovas.

Tai, pasak jo, reiškia, kad kol kas 18 amžiuje gyvenusio lietuvių literatūros pradininko K.Donelaičio muziejus Tolminkiemyje (Čistyje Prudy) lieka išsaugotas.

„Dėkoju visiems, kurie padėjo Užsienio reikalų ministerijai keliant šį klausimą, kartu dėkoju gubernatoriui Cukanovui.

(...) Šiuo klausimu dirbsime toliau, laukia keli svarbūs vizitai, Lietuvos ir Kaliningrado srities kultūros ministrų bei parlamentarų susitikimai“, – kalbėjo V.Stankevičius.

Pirmojo rašytinio lietuvių literatūros kūrinio „Metai“ autoriaus K.Donelaičio, dirbusio pastoriumi tuometinio Tolminkiemio liuteronų bažnyčioje, memorialinis muziejus buvo įkurtas 1964 metais kaip Kaliningrado istorijos ir meno muziejaus filialas.

Šiuo metu muziejui priklauso žemės sklypas su sodu, klebonija ir bažnyčia, atstatyta 1979–aisiais, rengiantis minėti K.Donelaičio 250–ųjų gimimo metinių sukaktį.

Bažnyčios viduje po grindimis įrengta erdvi kripta, kurioje 1979–aisiais iš naujo palaidoti rašytojo palaikai.

1974 metais memorialinis muziejus buvo įtrauktas į Sovietų Sąjungos respublikinės reikšmės kultūros paminklų sąrašą, o 1997–aisiais priskirtas Rusijos vietinės reikšmės istorijos ir kultūros paminklams ir perduotas Kaliningrado srities valdžios institucijų globai.

Šiuo metu juo rūpinasi ir jį prižiūri Kaliningrado srities Kultūros ministerija ir Nesterovo rajono valdžia.

1977 metais „UNESCO“ sprendimu K.Donelaičio poema „Metai“ buvo įtraukta į Europos literatūros šedevrų sąrašą, o Lietuvos Seimas 2014 metus paskelbė Kristijono Donelaičio metais, kartu pasiūlydamas Vyriausybei parengti ir patvirtinti K.Donelaičio 300–ųjų gimimo metinių minėjimo 2010–2014 metų programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai