Į tradicinę bendruomenės šventę atvyko kalnaberžiečių pasveikinti Lietuvos Respublikos Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė, rajono merės pavaduotoja Jorūnė Liūtkienė bei Kalnaberžės seniūnė Vanda Petrauskienė.
Visi susirinkusieji tik ką atvykę į puotą jau nekantravo paragauti bendruomenės vaišių.
Varnėdystės tradicijas Kėdainių rajone, Kalnaberžėje, puoselėja ir saugo bendruomenės narys Andrius Gudžinskas.
Šiais metais varnėdoms buvo pasiūlyta paskanauti net 350 virtos varnienos. Pasak kalnaberžiečių, šaudyti, nupešti ir marinuoti paukščius – vyrų darbas, o juos kepti
patikėta moterims. Prasidėjus šventei vis dar kukloje bendruomenės centro virtuvėlėje plušo virėjos.
Varnienos šventėje paukščių užteko visiems. Net patys nedrąsiausieji ryžosi jų paragauti.
„Varnas reikia sugaudyti ar sumedžioti, po to jas reikia teisingai apdoroti. Plunksnų nepešame, bet lupame paukščio odą, kiek vėliau marinuojame mėsą. Tam yra ruošiamas tradicinis mėsos marinatas. Negailime pipirų, lauro lapelių, druskos, acto. Marinuoti varnieną reikia kelias paras. Dažniausiai renkamės gruzdinimą aliejuje, nes taip paruoštas patiekalas išvaizdesnis ir skanesnis, tačiau šiandien puotos dalyviai ragauja virtą varnieną. Ji taip pat puiki!" – tradicijomis pasidalino varnaėdas A. Gudžinskas.
Šiandien varnaėdynės sutapo su Kalnaberžės bendruomenės švente, mat iškelti dviejų švenčių kalnaberžiečiai nebeišgali, tačiau puikios nuotaikos, skanių vaišių, svečių, muzikos, humoro čia netrūko.
kedainietiis.lt nuotr./Varnų valgymo šventė |