Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

KAM kviečia mokslo ir verslo atstovus dalyvauti skraidančiojo šaudmens sukūrimo konkurse

Krašto apsaugos ministerija (KAM) kviečia mokslo ir verslo atstovus dalyvauti skraidančiojo šaudmens kūrimo konkurse.
Krašto apsaugos ministerija
Krašto apsaugos ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip rašoma penktadienį išplatintame pranešime, toks konkursas skelbiamas siekiant paskatinti Lietuvos gynybos pramonės augimą bei mokslo institucijų domėjimąsi gynybos technologijomis.

Didžiausias galimas projekto finansavimas iš Krašto apsaugos ministerijos lėšų – iki 300 tūkst. eurų.

Kaip nurodo KAM, taktinio lygmens skraidantysis šaudmuo iki šiol yra kitų šalių kariuomenėse naudojamas gana naujas kovos pajėgumas. Jis būtų naudingas ir Lietuvos kariuomenėje tiek atgrasymo, tiek gynybos tikslais.

„NATO ir Europos Sąjungos sąjungininkai pažymi inovacijų, mokslinių tyrimų, naujų technologijų vystymo svarbą ir jų aktualumą kuriant gynybos pajėgumus. Tokie projektai – puiki galimybė ir Lietuvos mokslo bei verslo atstovams įsitraukti į Lietuvos kariuomenei svarbių technologijų kūrimą bei vystymą, taip pat prisidėti prie Lietuvos gynybos pramonės stiprinimo“, – cituojamas krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Ministerijos teigimu, šiuolaikinių konvencinių ir nekonvencinių karo konfliktų patirtis rodo, kad kariuomenių padalinių veiksmams vis didesnę įtaką daro įvairių tipų skraidantys šaudmenys. Skraidančiojo šaudmens sistemos atlieka ne tik kinetinius veiksmus, bet iš dalies ir žvalgybos funkcijas.

Konkurse dalyvaujančių įmonių bus prašoma sukurti taktinio lygmens skraidančiojo šaudmens, kurio paskirtis – naikinti nešarvuotąją techniką ir gyvąją jėgą, prototipą, pasiūlyti novatoriškus ir ekonomiškus skraidančiojo šaudmens modelio variantus.

Gynybos technologijų vystymo Lietuvoje programa yra įgyvendinama 2021–2023 m. Jos tikslas – stiprinti nacionalinius gynybos pajėgumus ir spartinti Lietuvos gynybos pramonės plėtrą.

Programos lėšomis remiami įmonių, mokslo ir studijų institucijų projektai, skirti gynybos technologijų kūrimui ir vystymui bei kofinansuojamas jų dalyvavimas Europos gynybos fondo projektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?