Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 05

Kam prireikė prie jūros esančio darželio?

Klaipėdos tarybos narys, profesorius dr. Artūras Razbadauskas stebisi valdininkų siekiu išnaikinti uostamiestyje sanatorinius darželius ir mano, jog čia slepiasi privatūs interesai.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nepaisant to, kad tėvai buvo surinkę per 2 tūkst. parašų, o birželio 28 dieną, prieš prasidedant miesto Tarybos posėdžiui, iš klaipėdiečių tribūnos kalbėjusi mama prašė politikų nenaikinti sanatorinių darželių statuso, į tėvų norus nebuvo atsižvelgta. Didžioji dalis politikų balsavo už tokį sprendimą. Todėl  nuo rugsėjo 1 dienos trys uostamiesčio darželiai „Giliukas“, „Eglutė“ ir „Pušaitė“ nebeturės specialaus arba sanatorinio darželio statuso.

A. Razbadauskas neatmeta galimybės, kad kažkam labai paranku, jog sanatorinių darželių statusas bus panaikintas. Ypač patrauklioje vietoje, pušyne netoli jūros, esantis darželis „Giliukas“ galėtų būti viliojantis kąsnis privatiems investuotojams. Kas gali atmesti galimybę, kad siekis padaryti šį darželį eilinį ir ne tokį patrauklų  visuomenei, kaip yra dabar, yra tik pirmas žingsnis privatizacijos link. Jo teigimu, niekuo neišsiskiriantį darželį, esantį toliau nuo miesto, daug lengviau „nurašyti“, nei prestižinį, į kurį kasmet būriuojasi eilės norinčiųjų.

Žinia, prieš penkerius metus šio darželio pastatas buvo padegtas. Tačiau tuomet ugniagesiai jį išgelbėjo. „Panašu, kad dešimtmečius puoselėtą darželio darbuotojų įdirbį dar greičiau nei ugnis gali sunaikinti administracinės pančios“, – sako profesorius. .

„Keista yra ir tai, kad savivaldybės darbuotojai šitaip uoliai vykdo Švietimo ir mokslo ministro įsakymą, kuris realiai yra skirtas mokykloms, o ne darželiams“, – stebisi A. Razbadauskas. 2011 m. gegužės 13 dienos Švietimo ir mokslo ministro įsakymas, kuriuo vadovaujasi uoatmiesčio valdininkai, skamba taip: „Dėl mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, skirstymo į lygius tvarkos aprašo patvirtinimo“. A. Razbadausko įžvalga nuosprendį sanatoriniams darželiams patvirtinusiems valdantiesiems nepasirodė reikšminga.

Tėvai jaučiasi apgauti

Toks daugumos uostamiesčio politikų trumparegiškumas nuliūdino mažamečių tėvus. Gegužės viduryje Klaipėdos savivaldybėje buvo surengtas susirūpinusių tėvų ir politikų bei valdininkų susitikimas, kurio metu savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė ne kartą akcentavo tėvams, kad Klaipėdos miesto taryba negalės priimti kitokio sprendimo nei jau yra „nuleista“ iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

Eglės Petkutės/15min.lt nuotr. /Centralizuodama viešuosius pirkimus uostamiesčio valdžia siekia sutaupyti.
Eglės Petkutės/15min.lt nuotr. /Klaipėdos savivaldybė

„Kai buvo Vyriausybės nurodymas sujungti Klaipėdos universitetinę ir Jūrininkų ligonines, kažkodėl niekas aklai nesekė tokiais nurodymais ir sugebėjo pasipriešinti. Todėl dabar tokie valdininkų motyvai skamba visiškai neįtikinamai. Juolab kad kitos savivaldybės tikrai niekur neskuba ir sanitorinių darželių statuso nenaikina“, – pastebėjo tarybos narys A. Razbadauskas.

Gegužės mėnesį vykusio valdininkų ir tėvų susitikimo metu klaipėdiečiai buvo raminami, esą pasikeitus darželių statusui, jų profilis nesikeis, t. y. dabar teikiamos medicininės paslaugos išliks tokios pat. Tačiau tai tėvų nė kiek nenuramino.

„Sanatorinio darželio statusas yra tarsi garantija, kad jame vaikas gaus specialias paslaugas, todėl suprantamas dažnai sergančių vaikų tėvų rūpestis, kai kalbama apie šios garantijos praradimą“, – sakė A. Razbadauskas.

Teisininko išsilavinimą turintis klaipėdietis Vaidas, kurio vaikas lanko iki šiol sanatoriniu vadintą darželį „Giliukas“, sakė esąs labai nustebintas, kaip valdininkai mulkina žmones.

„Apie tai, kad darželių veiklos pobūdis nesikeis, yra nurodyta tik prie įsakymo pridėtame aiškinamajame rašte, kuris, deja, neturi jokio norminamojo pobūdžio. Įsakyme taip pat nurodoma, kad darželio darbuotojų etatų skaičius bus nustatomas atskiru įsakymu. Taigi bet kada viskas gali pasikeisti – užsimanys, ir pakeis veiklos kryptį, arba atleis dalį darbuotojų. Valdininkai sau pasiliko veiksmų laisvę, o tėvai liko apmulkinti“, – pastebėjo Vaidas.

Pasikeis ugdymo kokybė

Akivaizdu, kad sunkią alergijos formą turintys vaikai iš viso nebegalės lankyti ugdymo įstaigos. Arba bus sudarytos prielaidos tėvams nešti auklėtojoms kyšį, kad jos atidžiau prižiūrėtų, ką valgo jų vaikas, - sakė viena mama.

Pagal naują tvarką, specialių ugdymosi poreikių turinčiais vaikais laikomi tik itin sunkių raidos, pažinimo sutrikimų turintys ar neįgalūs vaikai. Tuo metu dažnai sergantiems kvėpavimo takų ligomis ar alergiškiems vaikams esą nereikia jokių specialių ugdymosi poreikių. Dėl to tokiuose darželiuose, kur nėra vaikų su specialiais poreikiais, auklėtojos nebetenka iki šiol turimų lengvatų – joms nebebus mokami priedai, o darbo valandos bus tokios pat, kaip ir įprastuose darželiuose dirbančių auklėtojų – vietoje dabartinių 4 val. 48 min.  jos dirbs 7 valandas 12 minučių.

Biomedicinos mokslų daktaras A. Razbadauskas stebisi, kad darbas su alergiškais vaikais prilyginamas darbui su visiškai sveikais vaikais. Tokio valdžios požiūrio nesupranta ir tėvai, kurių vaikai turi įvairių sveikatos sutrikimų.

Pavyzdžiui, grupėje, kur ugdomi vien alergiški vaikai, kiekvienam reikia sužiūrėti maistą, iš ryto išsiklausinėti tėvų, kaip vakar vaikas jautėsi, ko jam negalima duoti ir stebėti, kad jis nepaimtų nuo kito stalo to maisto, kuris jam pavojingas.

„Kai mano sūnui buvo alergijos paūmėjimai, jis net turėjo specialios spalvos lėkštutę, kad auklėtojos nesupainiotų, kurio maisto jam negalima valgyti. Darželyje „Pušaitė“ net yra atskira darbuotoja, kuri kone kiekvienam vaikui sudarinėja meniu. Jei tokio etato nebeliks, – kuo šitas darželis skirsis nuo kitų? Akivaizdu, kad sunkią alergijos formą turintys vaikai iš viso nebegalės lankyti ugdymo įstaigos. Arba bus sudarytos prielaidos tėvams nešti auklėtojoms kyšį, kad jos atidžiau prižiūrėtų, ką valgo jų vaikas“, – svarstė du vaikučius auginanti mama Raimonda.

Klaipėdoje sanatoriniai darželiai veikia jau ne vieną dešimtmetį ir nuolat yra perpildyti vaikų. Preliminariai skaičiuojama, kad dėl šios naujovės gali prireikti atleisti apie 20 auklėtojų ir joms išmokėti 277,7 tūkst. Lt išeitinių kompensacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito