Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 07 19

Kam šventė, kam galvos skausmas: medikai, policija ir inspektoriai rengiasi Jūros šventei

Iki Jūros šventės likus vos daugiau nei savaitei policijos pareigūnai braižo judėjimo schemas, miesto tvarkytojai rūpinasi švaros ir higienos užtikrinimu, o medikai rengiasi aktyviam budėjimui. Jau kitą savaitę miesto centre esančiose zonose bus išrikiuota šimtai tualetų, dešimtys vandens plovyklų ir atliekų konteinerių. Kol kas išspręsti nepavyksta tik vieno klausimo – geriamojo vandens tiekimo vietų, mat jis atgaivintų tiek ištroškusius svečius, tiek pagelbėtų maitinimo paslaugų teikėjams, kurie, kaip aiškėja, vandens pasisemia ir iš čia pat tekančios Danės.
Jūros šventės eisena
Jūros šventės eisena / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

205 tualetai, 32 vandens plovyklos rankų nusiplovimui – tiek įrengimų higienai užtikrinti kitą savaitę bus pastatyta 15-koje Klaipėdos centre esančių šventės teritorijų. Išdygs ir dešimtys konteinerių.

„Kaip ir kiekvienais metais, prašysime, kad rangovai prižiūrėtų juos. Kad būtų valoma, išvežamos atliekos, tualetai būtų plaunami. Darbuotojai nuolat vykdys priežiūrą ir kontrolę. Manau, pavyks užtikrinti paslaugų kokybę“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Ji kartu su kitų sričių atsakingais darbuotojais iš įvairiausių tarnybų trečiadienį dalyvavo prieššventiniame aptarime. Jame kalbėta ir apie transporto srautus, ir apie medikų budėjimą bei policijos pareigūnų pagalbą reguliuojant eismą.

Šventės metu budės greitosios pagalbos medikai. Vienas jų automobilis stovės Kruizinių laivų terminale. Medikams talkins maltiečiai, jie įrengs pirmosios pagalbos punktus piliavietėje, prie Danės upės, kur šurmuliuos mugė, bei prie senojo turgaus, kur daug svečių, tikimasi, susirinks į grojančių fontanų šou ties paminklu „Neringa“.

Būtent pastaroji vieta galvos skausmu tapo Klaipėdos keleiviniam transportui bei policijos pareigūnams. Dalį kelio ties žiedu prie turgaus ketinama užtverti, tad baiminamasi dėl autobusų eismo.

„Nenorime sakyti, kad tai Armagedonas, bet bus didelis iššūkis, nes šventės metu keleiviai bus nemokamai vežami, autobusai gali strigti“, – sakė Klaipėdos keleivinio transporto l.e. direktoriaus pareigas Andrius Samuilovas. Jis pasiūlė apriboti stovėjimą tarp „Avitelos“ ir Galinio Pylimo gatvių ir prašė policijos pareigūnų pagalbos, reguliuojant eismą.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Dalia Grikšaitė tikina, jog kol kas neturima patirties dėl šios vietos ir sunku įvertinti, koks čia bus svečių srautas. Skulptūra ties senuoju turgumi bus įveiklinta pirmą kartą. Ji vylėsi, jog tokiu metu, kuomet prasidės fontanų šou, nuo 22.30 val., visi jau bus atvykę į šventę ir didelių problemų neturėtų kilti. Tiesa, miesto meras V.Grubliauskas mano, jog situacija turi būti nagrinėjama atidžiau, mat po fontanų šou dalis svečių jau judės namo, o esant nemokamam viešajam transportui šventės dienomis srautai bus gausūs.

Viešasis transportas Jūros šventės dienomis kursuos gerokai ilgiau. Pasak A.Samuilovo, didžioji dalis važiuos iki 1 val., tačiau yra numatyti ir specialūs naktiniai maršrutai, kurie kursuos iki 2–3 val. nakties. Maršrutiniai mikroautobusai turėtų kursuoti visą parą.

Pasigenda geriamojo vandens fontanėlių

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža susirinkime priminė jau ne kartą rašęs raštą savivaldybei su prašymu Jūros šventės metu sudaryti sąlygas viešojo maitinimo įstaigų lankytojams nusiplauti rankas. Vandens fontanai esant karštam orui leistų ir atsigaivinti nemokamai atsigeriant vandens. Skaičiuojama, jog šventės metu maitinimo paslaugas teikia apie 300 prekeivių.

„Šitas klausimas keliamas ne pirmi metai. Mes per šventę dirbame, inspektoriai dirba. Maisto gamintojams ir pardavėjams trūksta vandens. Pasisemia ir upėje, visko būna“, – sakė A.Bauža.

Prekeiviai iš upės pasisemtame vandenyje plauna rankas, o būna ir indus, naudojamus maisto gamybai.

Pasak „Klaipėdos šventės“ vadovo Romando Žiubrio, prie laikinų tualetų vandens talpyklos nusiplauti rankoms įrengiamos jau ne pirmus metus.

„Prekybininkai informuoti, kad turėtų geriamojo vandens. Mes negalime nemokamai dalinti, neturime tokių galimybių. Kažkada buvome rekomendavę administracijos direktoriui svarstyti galimybę įrengti geriamojo vandens fontanėlius. Bet kadangi Danės upės skvero teritorijoje numatyta rekonstrukcija, klausimas nepasistūmėjo“, – sakė R.Žiubrys.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja I.Šakalienė patikino, jog jau parinktas rangovas ir pradedami projektavimo darbai. Kitais metais Teatro bei Lietuvininkų aikštėse ir skvere prie „Meridiano“ atsiras geriamojo vandens fontanėliai.

Plaus gatves

Nesulaukus lietaus šventės dienomis ketinama plauti centrines gatves ir aikštes. Dėmesį ketinama sutelkti į Kruizinių laivų terminalo prieigas. Čia besidriekiantis kelias yra remontuojamas. Rangovų paprašyta išsivežti statybines atliekas, maksimaliai apšvarinti prieigas į terminalą, o esant sausam orui laistyti žvyruotą, dulkėtą gatvę.

Pasak mero, tai išskirtinai jautri ir svarbi teritorija, tad nelyjant turėtų būti laistoma.

Miesto tvarkymo skyrius buvo sulaukęs valčių varžybų rengėjų prašymo išvalyti Danės upę, kurioje žydi augalai, tačiau teisės aktai to padaryti šiuo metu neleidžia. Upę planuojama valyti kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas