Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23 /14:08

Kanapių mėgėjams – palankus Seimo komiteto sprendimas

Viešojoje erdvėje vis dar nerimstant diskusijai dėl žinomo atlikėjo Viktoro Diawaros buvusios sutuoktinės Živilės Diawaros, galimai turėjusios su savimi narkotinių medžiagų, sulaikymo, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį pritarė kanapių dekriminalizavimui nuo 2024 metų. Netrukus teisės aktų pakeitimai, kuriuos kai kurios opozicinės jėgos vis dar kritikuoja, turėtų būti paruošti balsavimui Seime.
Kanapės
Kanapės / 123RF.com nuotr.

„Pritarėme projektams“, – 15min sakė komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras

Teisės aktų pakeitimais numatoma, kad už nedidelį kanapių ar jų produktų turėjimą grėstų ne baudžiamoji, kaip yra dabar, o administracinė atsakomybė.

„Kokie tie nedideli kiekiai, tai čia jau turės sveikatos apsaugos ministras pasakyti. Kanapės, aliejai, ekstraktai įvairūs ten gali būti, tai, matyt, nuo to ministras ir nustatys kiekio ribas“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Jo teigimu, komitetas netrukus registruos kanapių mėgėjams palankią išvadą – greitai teisės aktų pakeitimai turėtų keliauti į balsavimą Seimo salėje.

„Registruojame išvadą ir jau dabar priklausys nuo Seimo valdybos ar seniūnų sueigos, kada tai atsidurs plenariniame posėdyje (...) Kai mes atiduodame išvadą, jau nebekontroliuojame proceso, turbūt, kad koalicijoje bus svarstoma, kada žmonės ne komandiruotėse, neserga – kada balsų gali būti daugiau, čia tokie žmogiški pasvarstymai“, – teigė S.Šedbaras.

Sveikina sprendimą

Vienas iniciatyvos autorių Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė sveikina komiteto sprendimą.

„Džiaugiuosi, kad komitetas palaiko ir leido toliau judėti su projektu, palaikė, berods, šeši nariai – gana stiprus palaikymas, tai tikimės, kad tie baudžiamieji įstatymai bus panaikinti ir už nedidelį kiekį kanapių nereikės tampyti žmonių po areštines“, – 15min sakė parlamentarė bei ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Anot jos, sprendimo dėl kanapių dekriminalizavimo norisi greičiau.

„Nematau, kodėl reikėtų delsti einant į Seimo salę. Svarbiausia, kad būtų balsai už“, – kalbėjo Laisvės partijos lyderė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Iniciatyvai – A.Širinskienės kritika

Pasak Teisės ir teisėtvarkos komiteto narės Agnės Širinskienės, klausimų kelia teisės aktų pakeitimuose numatytas įpareigojimas dalyvauti prevencinėse programose.

„Tai yra programos, kurios yra taikomos esant skirtingam lygmeniui ir jų parinkimui reikalingos specialios medicinos žinios. Jeigu asmuo yra tikrai priklausomas nuo narkotikų, ankstyvoji intervencija, matyt, bus netikslinga. Jeigu žmogus, kuris pabandė vieną kartą ir nematom kartotinumo, greičiausiai jam nebus parenkama sveikatos priežiūros intervencija, o bus kitokio pobūdžio kursai“, – posėdyje sakė parlamentarė.

„Man dabar klausimas kyla, kas parinkinės administracinio poveikio priemones – mes čia gydytojus įtrauksime ar kas bus“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, neaišku, kas nustatys, kokios prevencinės programos kokiam asmeniui gali būti taikomos.

„Tos kitos, programos, tie kiti kursai turėtų būti reguliuojami. Negali būti kažkoks šarlatanizmas, kuris galbūt kai kuriuo atveju bus vienam pareigūnui ar kitam pareigūnui patrauklus, ar narkotikų vartotojui patrauklus ir jis sakys: aš palankysiu tokią priemonę – siuvinėjimo kursus. Turi būti kažkoks standartas“, – svarstė A.Širinskienė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Į jos pastabas komiteto pirmininkas S.Šedbaras atsakė, kad prevencines programas numatyti, sureguliuoti turės Vyriausybė ir atsakingos institucijos.

Teisės aktų pakeitimais numatoma, kad nedidelį kiekį kanapių ar jų produktų turėjusiam žmogui grėstų bauda nuo 30 iki 250 eurų.

Taip pat numatoma atleisti nuo administracinės atsakomybės tuos asmenis, kurie savanoriškai kreipsis į gydymo įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės instituciją norėdami atiduoti turėtas kanapes ar jų produktus.

Be to, numatoma įpareigoti tokius asmenis dalyvauti prevencinėse programose.

Teisės aktų pakeitimus palaikė visi komiteto nariai, išskyrus prieš balsavusią Regionų frakcijos atstovę Agnę Širinskienę bei susilaikiusius Regionų frakcijos atstovą Česlavą Olševskį ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovą Algirdą Stončaitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas