Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 08

Kandidatai į Vilniaus merus – finišo tiesiojoje: kuris įrodys rinkėjams, kad yra vertesnis?

Vilniuje rinkimai visada pasižymi intriga. Šįkart antrajame ture susirungs du patyrę savivaldybės reikaluose politikai – dabartinis vicemeras, pabrėžiantis, kad Vilniaus miestui dirba 11 metų, konservatorius Valdas Benkunskas ir triskart jau meru buvęs, tačiau per pastaruosius dvejus rinkimus nusileidęs Remigijui Šimašiui, liberalu prisistatantis Artūras Zuokas.
Valdas Benkunskas ir Artūras Zuokas
Valdas Benkunskas ir Artūras Zuokas / 15min nuotr.

Visuomenės apklausos gana vieningai prognozavo šiems politikams antrą rinkimų turą Vilniuje, tačiau dažniau pirmojo turo nugalėtoju buvo įvardijamas A.Zuokas. Bet Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) tai buvo turbūt geriausi savivaldos rinkimai Vilniuje. V.Benkunskas užtikrintai pateko į antrąjį merų rinkimų turą, gerokai lenkdamas savo oponentą A.Zuoką.

Mero rinkimuose už V.Benkunską balsavo 68 788 vilniečiai, o tai yra 30,79 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. A.Zuoką palaikė 47 805 rinkėjų ir tai yra 21,4 proc. dalyvavusių rinkimuose Vilniuje žmonių.

Abu politikai buvo ir savo partijų sąrašų lyderiai.

V.Benkunskas vedė į šiuos savivaldybių tarybų rinkimus TS-LKD partijos sąrašą ir per reitingavimą gavo 20 854 pirmumo balsų. Iš viso partija turės Vilniaus taryboje 19 mandatų.

Artūras Zuokas buvo „Laisvės ir teisingumo“ sąrašo lyderis, jo sąskaitoje beveik 12 tūkst. pirmumo balsų. Šios partijos laimėjimas – 9 vietos sostinės taryboje.

Ar tokie skirtumai lems pirmojo turo nugalėtojo V.Benkunsko pergalę antrajame ture? O gal tai vadinamosios lubos – kad tik tiek žmonių iš esmės ir palaiko sostinėje konservatorių kandidatą? To labai tikisi A.Zuokas. Tiksliausiai turbūt atsakys antrasis rinkimų turas kovo 19 dieną, o kol kas abu kandidatai trykšta gera nuotaika ir tikėjimu savo pergale.

Vicemeras nusitaikė merus

Valdas Benkunskas

  • Gimė 1984 m. Klaipėdoje
  • Išsilavinimas – MRU teisės bakalauras ir magistras
  • Partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
  • Pareigos – Vilniaus miesto mero pavaduotojas
  • Vedęs – žmona Vismantė, pernai susilaukė dukros.

„Mes kėlėme tikslą patekti į antrąjį turą, tai tas tikslas yra pasiektas. Bet dar rinkimai yra nesibaigę, čia yra pusiaukelė. Tas šampanas, tikiuosi, bus po dviejų savaičių“, – kitos dienos po rinkimų rytą sakė V.Benkunskas.

Jis tikina, kad visos kompanijos metu nekovojo prieš oponentus, nejuodino ir nešmeižė jų. To esą neketina imtis ir prieš antrąjį turą: „Mano tikslas buvo pirmiausia pristatyti savo išskirtinumą, savo programą, savo komandą, kodėl aš artimiausius ketverius metus galėčiau būti geriausias meras.“

V.Benkunskas merų rinkimuose startuoja pirmą kartą, nors jis pabrėžia patirties savivaldoje jau turįs labai daug. Jo šūkis – „Meras be cirkų“. Kandidatas teigia, kad Vilnius jau matė daug įvairiausio „cirko“, todėl laikas rimtiems darbams.

Jo darbai – tie, kurie padaryti Vilniaus miesto savivaldybėje einant vicemero pareigas: išspręstas vietų darželiuose trūkumas, sutvarkyta šiukšlių tvarkymo sistema, sportas virto realiu prioritetu Vilniuje – minimi tokie sutvarkyti ar naujai įrengti objektai kaip Baltojo tilto, Kaukysos sporto aikštynai, NBA krepšinio akademija, Pilaitės futbolo maniežas, pagaliau pabaigtas Lazdynų baseinas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas, Jonas Kazlauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas, Jonas Kazlauskas

Dėl pastarojo tiek pats V.Benkunskas, tiek ir visa Vilniaus savivaldybė ne kartą yra kritikuota, nes projektas užsitęsė labai ilgai ir smarkiai pabrango. Tačiau vicemeras teisinosi, kad jis projektą perėmė jau po to, kai bankrutavo ir savo įsipareigojimų nevykdė pirmieji rangovai.

Dar vienas nuopelnas, apie kurį skelbia kandidatas į merus, – rastas „ūkiškas sprendimas energetiniam sunkmečiui“, kas paprastai tariant reiškia, jog vietoj labai pabrangusių dujų sostinėje vėl deginamas gerokai pigesnis mazutas. Už tai Vilniaus savivaldybė ir jos įmonė Vilniaus šilumos tinklai sulaukė nemažai kritikos, kad esą grįžtama į XX a. vidurį ir tai netinka žaliąja save vadinančiai sostinei, tačiau oponentams tenka pripažinti – šilumos sąskaitos šiemet vilniečių nesmaugia, kaip buvo baiminamasi.

Mano tikslas pristatyti savo išskirtinumą, programą, komandą, kodėl aš artimiausius 4 metus galėčiau būti geriausias meras.

V.Benkunskas kuruoja ir nacionalinio stadiono (daugiafunkcio komplekso) projektą. Tiesa, pastarasis dažniau ne giriamas, o kritikuojamas dėl įspūdingos kainos, iš jo šaipomasi kaip iš amžiaus statybų ir t. t.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas, Vismantė Benkunskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas, Vismantė Benkunskienė

Tie patys konservatoriai, tarp kurių buvo ir V.Benkunskas, prieš keletą metų negailėjo aštrios kritikos dėl itin brangaus stadiono projekto. Tačiau dabar savo politinei reklamai naudoja ir šį projektą.

Būti ar nebūti dar kartą meru

Artūras Zuokas

  • Gimė 1968 m. Kaune
  • Studijavo VU žurnalistiką, išsilavinimas aukštasis
  • Partija – „Laisvė ir teisingumas“
  • Pareigos – Vilniaus miesto tarybos narys
  • Vedęs – antroji žmona Augusta Jusionytė. Iš pirmos santuokos su Agne Andriulyte turi tris vaikus.

„Jeigu reikės, mes ir velnią priversime platinti Vilniaus gatves. Išskyrus Benkunską – jo nesugebėčiau“, – įgėlė oponentui A.Zuokas dar sekmadienio vakarą, tik pradėjus ryškėti pirmiesiems rinkimų rezultatams.

Kiek vėliau pridėjo: „Neabejoju, kad dalis tų rinkėjų, kurie šiandien turėjo rinktis tarp savo partijos kandidatų, parems mano kandidatūrą. Ir tikrai Vilniuje nebus meras konservatorius.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Zuokas

Šį teiginį jis praplėtė ir pirmadienį po rinkimų, sakydamas, kad nežino „nė vieno didesnio Lietuvos miesto, kuriam vadovavo meras konservatorius ir tas miestas būtų buvęs sėkmingas“, Esą Vilnius tikrai nenusipelno tokio likimo.

Pats A.Zuokas, jeigu laimės rinkimų antrą turą, Vilniaus meru taps ketvirtą kartą, tiesa, pirmieji trys kartai buvo dar iki tiesioginių rinkimų. Vilniaus meru jis dirbo 2000–2003 metais, tada po kelių mėnesių pertraukos vėl buvo išrinktas į šias pareigas ir jas ėjo iki 2007 metų. Dar kartą politikas meru dirbo 2011–2015 metais.

Vilniaus tarybos nariu jis renkamas nuo 2000 metų, tik 2008-2009 metais buvo išėjęs į Seimą, tačiau 2011 metais vėl grįžo į savivaldybę ir buvo išrinktas meru.

Neabejoju, kad dalis tų rinkėjų, kurie šiandien turėjo rinktis tarp savo partijos kandidatų, parems mano kandidatūrą. Ir tikrai Vilniuje nebus meras konservatorius.

Pastaruosius dvejus rinkimus A.Zuokas pralaimėjo R.Šimašiui antrajame ture.

Pastaraisiais metais A.Zuokas dažniau matytas viešojoje erdvėje ne dėl politikos, o dėl asmeninio gyvenimo. Pirmiausia – triukšmingos, skandalų lydėtos skyrybos su pirmąja žmona Agne, tuomet antrosios vedybos su smuikininke Augusta Jusionyte. Taip jau sutapo, kad 55 metų A.Zuokas su 37 metų A.Jusionyte susituokė jau įsibėgėjant rinkimų kampanijai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Zuokas ir jo antroji žmona Augustė Jusionytė nevengia viešumoje demonstruoti jausmų
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Zuokas ir jo antroji žmona Augustė Jusionytė nevengia viešumoje demonstruoti jausmų

A.Zuoko biografijoje juodžiausia dėmė – apkaltinamasis nuosprendis už pasikėsinimą papirkti savivaldybės tarybos narį Vilmantą Drėmą 2009 metais. A.Zuokas buvo nuteistas kartu su „Rubicon group“ (dabar – „Icor“) valdybos pirmininku Andriumi Janukoniu ir kitu įmonės atstovu Dariumi Leščinsku.

Šios skandalingos istorijos, nepaisant išnykusio teistumo, daug metų užgoždavo A.Zuoko akcentuojamus pasiekimus – per 14 mėnesių pastatytą Karaliaus Mindaugo tiltą, rekonstruotą Gedimino prospektą nuo Katedros aikštės iki Jogailos gatvės, čia įrengtą požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, sutvarkytą V.Kudirkos aikštę su paminklu Lietuvos himno autoriui, sporto areną Ozo gatvėje, vakarinį aplinkkelį, Konstitucijos prospektą su dangoraižiais dešiniajame Neries krante.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito