Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 12

Kas ištiko Lietuvos ligonines: „Man 73 metai ir aš dar turiu vargti dirbdamas, o mano šefui – 83-eji“

„Man 73 metai ir aš dar turiu vargti dirbdamas, o mano šefui – 83-eji“, – neseniai sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui rėžė Biržų ligoninės gydytojas traumatologas Dalius Jakubėnas. Tuo tarpu 71 metų Joniškio ligoninės vidaus ligų gydytoja Irena Rusteikienė – gerokai pozityvesnė. „Aš nesijaučiu sena!“ – sakė gydytoja. Teritorinių ligonių kasų duomenimis, Lietuvos gydymo įstaigose dirba 4,8 tūkst. vyresnių nei 65 metai gydytojų ir slaugytojų. Tai – 14 procentų visų Lietuvos gydytojų ir slaugytojų.
Kuo pakeisime vyresnius nei 70 ar 80 metų gydytojus?
Kuo pakeisime vyresnius nei 70 ar 80 metų gydytojus? / Shutterstock nuotr.

Daugiau vyresnių gydytojų – viešajame sektoriuje

Teritorinių ligonių kasų pateikiamoje statistikoje matyti, kad didžioji dalis vyresnių gydytojų dirba valstybiniame sektoriuje, privačiame – gerokai mažiau.

Tarkime, Kauno apskrityje viešajame sektoriuje dirba 522 vyresni nei 65 metų medicinos gydytojai, privačiame – 246. Gerokai iškalbingesnė situacija su slaugytojais, kurių pagal tą pačią amžiaus grupę viešajame sektoriuje Kauno apskrityje dirba 601, o privačiame – 60.

Šiaulių apskrityje vyresnių nei 65 metų medicinos gydytojų skaičius yra atitinkamai 258 viešajame, 155 privačiame sektoriuje (slaugytojų: 201/44), Vilniaus apskrityje – 687 medicinos gydytojai viešosiose įstaigose ir 283 privačiose (slaugytojų: 504/42). Panašios tendencijos – ir kitose apskrityse.

Iš viso šiuo metu Lietuvoje dirba 34 tūkst. 196 specialistai, iš jų – 4 tūkst. 858 yra vyresni nei 65 metai. Specialistų iki 49 metų ir nuo 50 iki 64 metų amžiaus skaičius beveik vienodas – kiek daugiau nei po 14 tūkst.

Viešoje erdvėje ne kartą kalbėta, kad didžiausias iššūkis vyresnius į pensiją išeinančius gydytojus pakeisti jaunais specialistais yra mažesnių miestų ligoninėse, todėl čia ir dirba vyresni nei 80 metų medikai.

Vis tik 15min kalbinti pašnekovai, nors ir pripažįsta, kad problema iš tiesų yra, teigia: nereikia visko matuoti tik pagal amžių, nes yra puikiai dirbančių ir gerai vertinamų vyresnio amžiaus gydytojų. Problema net ne dabartinių medikų amžius, tačiau ateities perspektyva: kas rajonų ligoninėse bus dar po dešimties ar dvidešimties metų, nes jauni gydytojai mieliau renkasi darbą didmiesčiuose?

„Absurdas visiškas Lietuvoje“

Medikų amžiaus temą neseniai pakurstė Biržų ligoninės gydytojas traumatologas Dalius Jakubėnas.

„Man 73 metai ir aš dar turiu vargti dirbdamas, o mano šefui – 83-eji. Blogai, nieko niekas nedaro. Liūdna su medicina, liūdna.

Mergaitės iš ministerijos atvažiuoja, plunksnomis pasikaišiusios, gražiausiai atrodo, tokios gražuolės, o kai paklausi – tai „mes nežinom.., mes pasidomėsim...“, – tiesiai šviesiai Biržuose viešėjusiam Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui į akis rėžė Biržų ligoninės gydytojas, kurį cituoja birzietis.com.

Absurdas visiškas Lietuvoje, viską stumia į privačias rankas, centruose jokios kontrolės nėra. Jūs akli gal?

Tačiau išsamiau pasikalbėti su 15min medikas nesutiko. Pakartojęs tą pačią frazę gydytojas tepasakė, kad yra labai užimtas ir neturi laiko: „Liaudies pilna, eilės. Biržuose (gydytojai) išlakstė, nes pinigus gerus (kitur) moka. Į Šiaulius, į Vilnių. Į centrus. Absurdas visiškas Lietuvoje, viską stumia į privačias rankas, centruose jokios kontrolės nėra, ką jie nori – tą daro. Jūs akli gal? Aš lekiu, viso gero.“

Problema – su jaunais specialistais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus