Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 02

Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnyba mini savo pirmąjį gimtadienį

Karinių jūrų pajėgų (KJP) Uosto ir priekrantės gynybos tarnyba (UPGT) įkurta 2022 m. rugpjūčio 1 d. į vieną dalinį sujungus Povandeninių veiksmų komandą ir Apsaugos kuopą, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnyba mini savo pirmąjį gimtadienį
Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnyba mini savo pirmąjį gimtadienį / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Tarnybos kariai, dar vadinami fuzilieriais, vienerių metų laikotarpyje toliau vykdė uosto ir priekrantės apsaugos bei gynybos užduotis, dalyvavo tarptautinėse operacijose ir pratybose, treniravosi galimų užduočių atlikimui, NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu užtikrino Neries upės kontrolę. Taip pat UPGT kariai, pagal sąjungininkų išreikštą poreikį, vykdo į Klaipėdos uostą atvykusius sąjungininkų karinių laivų apsaugą.

Priešmininiame laive „Kuršis“, kuris buvo NATO taktinės laivų grupės 441.03 dalis, UPGT Povandeninių veiksmų komandos kariai pusmetį jūrose ir vandenynuose vykdė išminavimo operacijas, taip pat dalyvavo netikėtoje užduotyje netoli Danijos teritorinių vandenų po sprogimų dujotiekyje „Nord Stream“. Viduržemio jūros regione, Europos Sąjungos Jūrų pajėgų komponento operacijoje „Irini“, kuri buvo nukreipta prieš nelegalių imigrantų gabenimą iš Afrikos į Europą ir ginklų embargą Libijai, taip pat dalyvavo UPGT kariai Vokietijos karinio laivyno aprūpinimo laivo „Bonn“ sudėtyje.

Mokantis neutralizuoti improvizuotų ir kitų sprogmenų keliamas grėsmes fuzilieriai kartu su kitais Lietuvos kariuomenės padalinių kariais dalyvavo vienose iš sudėtingiausių pasaulyje išminuotojų pratybose „Northern challenge 2022“ Islandijoje. Birželio mėn. vykusiuose tarptautiniuose mokymuose „Audros smūgis“ UPGT kariai kartu su Portugalijos fuzilieriais plėtojo gebėjimus įgyvendinti uosto, jos prieigų apsaugos ir gynybos operacijas. Portugalijos jūrų pėstininkai – fuzilieriai – dislokacijos Lietuvoje metu nuolat kartu su Lietuvos narais treniruojasi atpažinti ir neutralizuoti sprogmenis po vandeniu ar šturmo metu.

Praėjusių metų spalio mėn. KJP fuzilieriai kartu su Viešojo saugumo tarnyba prie VRM pirmą kartą vykdė bendrus mokymus, užtikrinant Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo ir vamzdyno apsaugą. Pratybų metu, UPGT kariai atliko terminalo povandeninės dalies žvalgybos užduotis ir vykdė saugomų teritorijų apsaugos sustiprinimo veiksmus.

Metų laikotarpyje buvo parengtos ir į atsargą išleistos dvi nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (NPPKT) karių laidos, kurie susipažino su jūrine specifika – mokėsi jūreivio kurse, dalyvavo budėjimuose kariniuose laivuose. Parengti įvairių sričių specialistai: vedliai, ryšininkai, vyriausieji šauliai, kulkosvaidininkai, granatsvaidininkai, taiklieji šauliai ir šauliai gelbėtojai.

Siekiant sustiprinti Kuršių nerijos apsaugą, gegužės pradžioje KJP Nidos jūros stebėjimo poste dislokuotas UPGT Apsaugos kuopos 3-asis pėstininkų (fuzilierių) būrys. Pradėtas formuoti naujas UPGT padalinys – Seklių vandenų komanda, kurios pagrindinė užduotis yra vykdyti laivų apžiūros, žvalgymo, uosto apsaugos užduotis sekliuose vandenyse (uoste, Kuršių mariose ir priekrantės zonoje).

Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos uždaviniai – taikos, krizės ir ginkluoto konflikto metu vykdyti uosto ir priekrantės apsaugos bei gynybos užduotis Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, Kuršių mariose ir Lietuvos teritorinės jūros priekrantės zonoje, siekiant užtikrinti tinkamą uosto funkcionalumą, nacionalinėms reikmėms ir sąjungininkų atvykimui bei bendrų operacijų su NATO vykdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas