Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 17

Kariūnai pasiekė pirmąjį lauko pratybų finišą

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos I kurso kariūnai Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje baigė pirmąjį lauko pratybų etapą – Kariūnų bazinį kario kursą ir įgijo bazines, kiekvienam kariūnui būtinas, žinias. Grįžus iš baigiamųjų kurso pratybų, spalio 15 d. jiems buvo įteikti kurso baigimo pažymėjimai.
Pratybos
Pratybos / Eimanto Genio nuotr.

Karo akademijos pirmakursiai rugpjūčio 29-ąją septynioms savaitėms išvykę į Mokomąjį pulką mokėsi karinės inžinerijos, taktikos, ryšių, topografijos, rikiuotės ir pirmosios medicinos pagalbos pagrindų. Jie įgijo karybos teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, kuriuos vėliau tobulins tęsdami studijas Karo akademijoje.

Mokomojo pulko vadas plk. ltn. Saulius Stonkus, kreipdamasis į kariūnus, pažymėjo, kad jie žengė pirmąjį, nors ir mažą, bet svarbų žingsnį, siekiant karininko laipsnio. „Visi dideli pasiekimai susideda iš mažų pergalių. Jūsų karininko kelyje tokių žingsnelių tikrai bus daug. Tačiau nesustokit tobulėti, siekti savo asmeninių tikslų ir geresnių rezultatų. Nuo to priklausys, kokie bus tie didieji žingsniai ir pasiekimai“, – patarė karininkas.

Akademijos viršininko pavaduotojas ugdymui plk. ltn. Eugenijus Lastauskas, visos Akademijos vardu pasveikino kariūnus, sėkmingai baigusius pirmąjį etapą: „Didžiuojamės jumis. Pirmieji žingsniai padės bėgti maratoną, kuris bus nelengvas, bet įdomus ir labai prasmingas – aukotis dėl savo valstybės ir dėl savo žmonių, saugoti juos ir ginti“.

Pirmakursiai pratęsė ir Mokomojo pulko tradiciją – kiekvienas vadinamojoje Radvilėnų kūlgrindoje paliko per pratybas uniformoje saugotą akmenuką, simbolizuojantį jo ryžtą iki galo siekti tikslo per šias pratybas, o vėliau ir Karo akademijoje. Vietoj jo buvo įteikti atminimo atvirukai su Lietuvos nacionalinio akmens – titnago – gabaliuku, simbolizuojančiu dar didesnį tvirtumą, ir geležine pasapingvine, kuri yra istorinis ryšys su tarpukario Lietuvos Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos gusuarų pulku.

Kariūnams buvo įteikti kurso baigimo pažymėjimai, pasiekusiems geriausius mokymosi rezultatus ir pavyzdingą tarnybą – padėkos raštai.

Geriausiu kurso dalyviu, parodžiusiu iniciatyvą ir aukštą motyvaciją, išrinktas kariūnas Mindaugas Ilčiukas. „Buvo ir sunkių momentų, atrodė, neįveikiamų iššūkių, pareikalavusių ne tik ištvermės, bet ir gero užsispyrimo, – prisipažino vaikinas. – Į Karo akademiją norėjau įstoti ir tam ruošiausi nuo mažens, nes turėjau gerą pavyzdį šeimoje, nes senelis tarnavo Lietuvos kariuomenėje. Nejaugi dabar tu pasiduosi – paklausiau savęs. Žinoma, kad ne – atsakiau – darai viską, ką liepia, mokaisi ir judi į priekį.“

Kariūnų bazinio kario kurso metu įgytomis žiniomis pirmakursiai buvo patenkinti ir noriai dalijosi pirmaisiais pratybų įspūdžiais. Kiekvieno jų tiek prisiminimai, tiek patirtis, tiek įspūdžiai skirtingi, bet pozityvūs.

Rugilė Zubauskaitė džiaugėsi – pagaliau įveikusi šį kursą, galima sakyti, tapo tikra kariūne. „Esu patenkinta savo rezultatais, kuriuos tobulinsiu Akademijoje. Smagu, nes dirbau komandoje. Vienas kitam padėjome ir mokėmės kartu. Matau, kad viena to tikrai nebūčiau pasiekusi. Kuo toliau, tuo labiau supratau, ką reiškia komandinis darbas“, – įspūdžiais dalijosi mergina.

„Per pratybas visų pirma man patiko žmonės, su kuriais dirbau. Mokomojo pulko instruktoriai buvo nuostabūs! Jie labai daug padėjo ir kiekvieną iš mūsų mokė. Jie atidavė visa, ką galėjo“, – svarbiausius momentus išskyrė ir instruktorių darbą vertino Kristijonas Kilčiauskas.

Kariūnų baziniam kario kursui pasibaigus, jo dalyviai prisipažino – jau galvoja apie artėjantį svarbiausią jų momentą – kariūno priesaiką.

Šiais metais į Akademiją buvo priimta 119 vaikinų ir merginų, iš kurių sėkmingai pirmąsias lauko pratybas baigė 101 kariūnas. Spalio 22 d. jie prisieks tarnauti Lietuvos valstybei ir toliau tęs karybos ir universitetines bakalauro studijas Lietuvos karo akademijoje.

Lietuvos karo akademija yra vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, kurioje derinamos universitetinės studijos ir karinis rengimas, rengiami ir ugdomi visapusiškai išsilavinę ir atsakingi karininkai lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas