Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 07

Kariūnų studijas Karo akademijoje vainikuos suteiktas pirmasis karininko laipsnis

Liepos 8 d. Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda 44 Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams suteiks pirmąjį karininko – leitenanto – laipsnį, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Kariai
Kariai / Ministerijos nuotr.

37 vaikinai ir 7 merginos prisieks ištikimai tarnauti Lietuvos valstybei, negailėdami jėgų ir gyvybės ginti Tėvynę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

Tęsiant Karo akademijos tradicijas ceremonijos metu bus apdovanotas geriausias akademijos absolventas – jam krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kaip kario garbės simbolį įteiks kardą.

Iškilmingoje ceremonijoje Simono Daukanto aikštėje dalyvaus Vyriausybės nariai, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybė, buvę Lietuvos karo akademijos viršininkai, užsienio šalių gynybos atašė, absolventų artimieji ir kiti garbūs svečiai.

Tai yra 29-oji Lietuvos karo akademijos absolventų laida. Šios laidos kariūnai akademijoje studijavo pagal Gynybos technologijų vadybos, Tarptautinių santykių ir Nacionalinio saugumo ir gynybos bakalauro studijų programas ir kartu buvo rengiami pagal karinio rengimo programą. Vienas baigė jūrų laivavedybos studijas Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje ir karinio rengimo programą Karinių jūrų pajėgų mokymo centre Klaipėdoje, trys – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto absolventai, kurie baigė orlaivių pilotavimo magistrą ir karinio rengimo programą išėjo Karo akademijoje.

Kariūnams LR Prezidentas suteiks leitenanto laipsnį, nes jie sėkmingai baigė Bazinį karininko kursą, skirtą pagrindinėms karybos žinioms ir įgūdžiams įgyti. Karinio rengimo finalas ir baigiamasis egzaminas vyksta trečiame kurse. Tai Būrio vado kovos kurso (BVKK) lauko taktinės pratybos. Kaip tik joms dabar ruošiasi šių metų trečiakursiai, kurie liepos 4 d. išvyks dviem savaitėms į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje, kur parodys, kaip yra išmokę imtis vadovavimo ir lyderystės, priimti sprendimus ir atlikti užduotis, kad ir kokia sudėtinga būtų situacija, kaip gali atlikti būrių vadų pareigas, kurias turės vykdyti baigę studijas akademijoje.

Įvertinus kariūnų studijų rezultatus, artėjant vienam svarbiausių Lietuvos kariuomenei renginių – pirmojo karininko laipsnio suteikimo ceremonijai – renkamas geriausias tų metų kurso kariūnas, kuris kurso draugus veda į S.Daukanto aikštę prisiekti tarnauti Lietuvai.

Šiais metais taip pat geriausias kariūnas (-ė) vadovaus absolventų žygiui į ceremoniją. Vėliau Lietuvos karo akademijoje jiems bus įteikti bakalauro diplomai, pėstininkų būrio vado kvalifikacijos pažymėjimai. Tradiciškai 29-osios kariūnų laidos absolventai prie ramovės pasodins ąžuoliuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas