Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 27

Kariuomenė turės iš naujo spręsti dėl „Skalvio“ ir „Šakių“ remonto konkurso

Lietuvos kariuomenė turės iš naujo vertinti Hunt klasės priešmininio laivo „Skalvis“ bei paieškos ir gelbėjimo laivo „Šakiai“ remonto konkursui pateiktus pasiūlymus ir sudaryti naują jų eilę.
Karinių jūrų pajėgų laivo „Skalvis“ karininkė Agnija Aleknaitė
Karinių jūrų pajėgų laivo „Skalvis“ karininkė Agnija Aleknaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas liepos 22 dieną patenkino koncerno „Achemos grupė“ bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ (KLR) skundą – panaikino kariuomenės balandį priimtą sprendimą konkurso laimėtoju paskelbti Lietuvos įmonės „Promar“ ir Latvijos LZK konsorciumą, nurodė atnaujinti konkursą ir grįžti į pasiūlymų vertinimo stadiją.

KLR teismui teigė, kad konkurso sąlygose nurodytus kokybės bei aplinkosaugos vadybos priemones yra įdiegusi tik „Promar“, tuo metu LZK, kurios planuojamų atlikti darbų vertė viršija „Promar“, tokių sertifikatų nėra pateikusi, todėl bendrovių pasiūlymas turėtų būti atmestas.

Be to, anot KLR, LZK dokai neatitinka aplinkosaugos reikalavimų, įmonės komercijos direktorius yra Rusijos pilietis, todėl kyla grėsmė nacionaliniam saugumui.

KLR taip pat pabrėžė, kad vienoje konkurso dalyje „Promar“ pasiūlyta neįprastai maža – 299,9 tūkst. eurų kaina yra 34 proc. mažesnė už KLR kainą – 456,6 tūkst. eurų.

Lietuvos kariuomenė nurodė, kad vadybos atestatus pakanka turėti vienam iš partnerių, o LZK darbuotojų, valdybos, akcininkų ir kiti pilietybės klausimai įtakos neturi, taip pat nėra vyriausybinės komisijos sprendimo, jog būsima sutartis neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Vilniaus apygardos teismo teigimu, kadangi darbus turėtų atlikti abu parneriai, todėl tiek „Promar“, tiek LZK turėjo įrodyti, jog atitinka reikalavimus.

Teismas, be kita ko, pažymėjo, kad nors konkursas susijęs su nacionaliniu saugumu, kariuomenė neturėjo pagrindo neleisti Latvijos įmonei jame dalyvauti vien dėl to, kad jos darbuotojas galbūt yra Rusijos pilietis.

Tačiau teismas nesutiko su KLR teiginiu dėl neįprastai mažos „Promar“ ir LZK kainos – pirmoje dalyje ji yra 21 proc. mažesnė už neatmestų pasiūlymų vidurkį, o antroje dalyje (292,6 tūkst. eurų) – 8 proc. mažesnė, tuo metu Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta, kad neįprastai maža kaina turėtų būti bent 30 proc. mažesnė.

Vilniaus apygardos teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas