Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
12:00

Kas būtų, jei mus užpultų Rusija? Scenarijų išbandę karininkai turi svarbią žinią

2027 metais pasaulis atsiduria suirutėje. Artimuosiuose Rytuose liepsnoja karas, Kinija imasi žygių užimti Taivaną, susipriešinusi Amerika kabo ant pilietinio karo slenksčio. Rusija nusprendžia užpulti Baltijos šalis. Kaip vyktų karas pas mus? Ar lietuviai išsaugotų valstybę? Šiuos scenarijus uždarose pratybose Vilniuje ir Vašingtone išnarplioję JAV ir Lietuvos atsargos karininkai pateikė detalų atsakymą.

Suprasti akimirksniu

  • Pratybų metu nustatyta, kad planuojami Lietuvos gynybos pajėgumai yra nepakankami – Vilnius būtų apsuptas trečią dieną, Kaunas – septintą.
  • Lietuvai norint sėkmingai atremti Rusijos puolimą, būtinos skubios investicijos į gynybą – apie 10 mlrd. eurų per ketverius metus.
  • Ekspertai ragina stiprinti oro gynybą, įsigyti „Patriot“ sistemas, tankus, „Apache“ sraigtasparnius bei daugiau „Himars“ raketų sistemų.

Pasitelkusi naujausias technologijas, tarptautinė karybos ekspertų grupė įvertino, ar Lietuva gebėtų atsilaikyti dvi savaites su savo pajėgomis ir šalyje jau dislokuotais sąjungininkais, kol šalį pasiektų NATO pastiprinimas.

Rusijos puolimo scenarijus. 15min montažas remiantis pratybų medžiaga
Rusijos puolimo scenarijus. 15min montažas remiantis pratybų medžiaga

Toks juodas scenarijus galėtų susiklostyti, jei žvalgyba tinkamai neįvertintų Rusijos pajėgų susitelkimo arba sprendimus priimantys politikai netikėtų, jog pajėgos telkiamos puolimui.

„Blogiausiu atveju Lietuvai tektų gintis vienai galbūt dvi savaites, kol iš kitur galėtų atvykti papildomi pastiprinimai“, – 15min sakė scenarijaus modeliavime dalyvavęs JAV atsargos generolas Benas Hodgesas.

Po pratybų ekspertai turi vienareikšmišką žinią politikams.

Bloga žinia, kad dabar juodai dienai esame nepasirengę. Dabar suplanuotų nacionalinių ir sąjungininkų pajėgumų gali nepakakti – tikėtina, kad Vilnius būtų apsuptas jau trečią dieną, o Kaunas – septintą.

Gera žinia, kad padvigubinusi investicijas į gynybą, įsigijusi daugiau oro gynybos priemonių, šarvo ir ugnies galios, Lietuva Rusijos puolimą atremtų. Tam reikėtų maždaug 10 mlrd. eurų per ketverius metus.

Sraigtasparniai „Apache“ ir HIMARS sistemos

Lietuva pastaraisiais metais didino gynybos biudžetą. Kitąmet krašto apsaugai numatyta 3 proc. BVP. Tai daugiau nei daugumoje kitų NATO šalių, bet mažiau nei planuoja Lenkija ar Latvija. Atsargos karininkai sako, kad grėsmės akivaizdoje tempas anaiptol nėra pakankamas.

Analitikų teigimu, Rusija galėtų pasiryžti pulti, jei prieš tai įveiktų Ukrainą ir nebūtų įtikinta, jog naujoji JAV administracija įsitrauktų į karą ginti Baltijos šalis.

Po pratybų padaryta išvada, kad Lietuvos gynybai būtina skubiai sustiprinti oro gynybą „Patriot“ sistemomis, įsigyti tankų, „Apache“ sraigtasparnių ir daug gausesnių „Himars“ raketų sistemų.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Sraigtasparnis AH-64 „Apache“
Lietuvos kariuomenės nuotr./Sraigtasparnis AH-64 „Apache“

Pratybų dalyviai sako, kad paviešinus šiuos duomenis politikai nebegali slapstytis abstrakčiomis frazėmis ir vengti didinti gynybos biudžetą.

Generolas: toks scenarijus labai tikroviškas

Apie vykusias pratybas ir jų pamokas Lietuvai 15min kalbėjosi su pratybų dalyviu, buvusiu JAV sausumos pajėgų Europoje vadu Benu Hodgesu, pratybų iniciatoriumi, viešosios įstaigos „Stiprūs kartu“ vadovu Edmundu Jakilaičiu ir atsargos pulkininku Gintaru Ažubaliu.

– Tyrimo išvada – per artimiausius ketverius metus reikia papildomai 10 mlrd. eurų tam, kad būtume pasirengę. Kaip padarytos tokios išvados?

E.Jakilaitis: Yra sofistikuota modeliavimo programa, kurią naudoja „New Generation Warfare“ centras, įkurtas JAV atsargos kariškių ir žmonių, susijusių su karo žvalgyba.

Šiomis programomis sukurti keturi modeliavimai, keturi skirtingi scenarijai. Šiandien visuomenei pristatėme pirmąjį ir ketvirtąjį scenarijus.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis

Pagal jį, 2027 metais Lietuva jau išvysčiusi tuos pajėgumus, kuriuos planuoja būti išvysčiusi, turi Lietuvoje pilnos parengties Vokietijos brigadą, ir Rusijos Federacijos kariuomenė keturiomis armijomis ešelonuodama puola Baltijos valstybes. Vyksta masinis puolimas, link Vilniaus eina 20-tas Baltarusijos korpusas, dalyvauja Kaliningrado karinė apygarda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito