„Kaip rodo mūsų tyrimas, apibūdindami tvarų ūkį gyventojai dažniausiai mini ekologiškumą (21 proc.), aplinkos tausojimą (10 proc.), cheminių medžiagų ar trąšų nenaudojimą (8 proc.), atliekų nebuvimą (7 proc.) ir efektyvumą (6 proc.)“, – sako asociacijos vadovė Zita Varanavičienė.
Pasak jos, Lietuvoje didelę dalį ūkių galima apibūdinti kaip tvarius: „Dauguma jų siekia surasti protingą balansą tarp visų reikalavimų ir lūkesčių“.
Z. Varanavičienės teigimu, cheminius produktus naudojantis ūkis irgi gali būti laikomas tvariu, jeigu juos naudoja tausiai.
„CropLife Lietuva“ vadovė sako, kad kiekvienais metais Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) Lietuvoje ir kitose Europos šalyse tiria įprastuose ir ekologiškuose ūkiuose užaugintos produkcijos saugumą, ir analizė rodo, kad ES auginamas maistas – vienas saugiausių pasaulyje.
Paskutinio EFSA tyrimo metu buvo ištirta 87 tūkst. maisto mėginių, iš jų Lietuvoje – 1368 mėginių. Iš jų net 97,7 proc. atvejų jokios saugios pesticidų likučių normos nebuvo viršijamos.
Tiesa, EFSA skelbiami duomenys rodo, kad kone kas penktame ES paimtame produkto mėginyje (18,58 proc.), pažymėtame kaip ekologiškas, buvo rasta pesticidų likučių. O 117 (1,79 proc.) mėginių likučiai viršijo ES nustatytas leistinas normas.