Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 11

Kas vairuos svarbų Seimo komitetą? Įvardijami keli kandidatai

„Nenorėčiau užsiiminėti kažkokiu totalizatoriumi“, – sako konservatorių frakcijos Seime lyderė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, paklausta, kas yra realiausias pretendentas vadovauti Užsienio reikalų komitetui (URK), kurio dabartinė vadovė Laima Liucija Andrikienė netrukus išvyks dirbti į Europos Audito Rūmus ir paliks šias pareigas. Panašu, kad nuožmaus mūšio dėl šių pareigų nebus, net ir bene realiausias pretendentas apie savo norus kalba aptakiai.
Žygimantas Pavilionis, Laima Liucija Andrikienė ir Mykolas Majauskas
Žygimantas Pavilionis, Laima Liucija Andrikienė ir Mykolas Majauskas / 15min nuotr.

Darbą Seime bebaigianti URK pirmininkė L.L.Andrikienė šią savaitę 15min sakė belinkinti partijoms galiausiai sutarti dėl pagrindinių gairių užsienio politikoje ir pagaliau pasirašyti susitarimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Andrikienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Andrikienė

Ji taip pat pasidalijo ir mintimis, kokie konservatorių kolegos galėtų dirbti komitete, kurio vadovės pareigas ji netrukus apleis.

Būsima Europos Audito Rūmų atstovė įvardijo ir dabar komitete dirbančiuosius – Žygimantą Pavilionį, Audronių Ažubalį, Emanuelį Zingerį, ir komitete nedirbančius kolegas – Arūną Valinską, Kristijoną Bartoševičių, Andrių Vyšniauską, Matą Maldeikį, Viliją Aleknaitę Abramikienę bei dabartinį Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką Mykolą Majauską.

Pasak L.L.Andrikienės, visi šie parlamentarai galėtų dirbti komitete, iš jų bei dar trijų šiuo metu dirbančiųjų komitete būtų galima išsirinkti ir komiteto vadovą.

„Frakcija turi iš ko išsirinkti“, – pabrėžė Seimo URK pirmininkė.

Realiausias pretendentas?

Iki L.L.Andrikienės URK vadovavo konservatorius Ž.Pavilionis, tačiau konfliktas su partijos vadovybe jį iš pareigų šių metų sausį išvertė.

Vis dėlto, milžinišką patirtį sukaupęs parlamentaras greičiausiai yra pagrindinis pretendentas vadovauti šiam komitetui.

Juoba, palankiai apie kolegą atsiliepia ir partijos lyderiai.

Dabartinis užsienio reikalų viceministras Jonas Survila interviu Eltai sakė, kad Ž.Pavilionis gali vėl pretenduoti į komiteto pirmininko postą.

Tuo metu pats Ž.Pavilionis kol kas apie savo norus kalba aptakiai ir sako kol kas turintis per daug darbo, kad galėtų apie tai pagalvoti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žygimantas Pavilionis

Jis 15min tvirtino, kad reikia kalbėti ne apie jo norus, o apie bendrą frakcijos sutarimą.

„Ne mano tai yra sprendimas, o tai yra sprendimas visos mūsų frakcijos. Pamatysime, koks jis bus padarytas. Kad ir koks jis bebūtų, tikrai dirbsim visi kartu, o ar tai būsiu aš, ar kitas žmogus, parodys frakcijos sprendimas ir kolegų nuomonė“, – teigė Ž.Pavilionis.

„Tikrai ne apie norus, o apie susiklausymą ir bendrą darbą yra kalba“, – pridūrė jis.

Sprendimas – antradienį

Konservatorių frakcijos Seime lyderė realiausių pretendentų į URK vairininkus neatskleidžia bei sako, kad sprendimą frakcija priims antradienį.

„Nenorėčiau užsiiminėti kažkokiu totalizatoriumi, tikrai pavardžių nedetalizuosiu, mes antradienį turėtume priimti sprendimą frakcijoje“, – 15min sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Jos teigimu, kol kas noro vadovauti komitetui neišreiškė nė vienas kolega.

„Paprastai būna – ar patys kolegos išsako norą kandidatuoti, ar kažką pasiūlo kolegos ar jų grupės, tai kol kas kažkokių nominacijų nesu gavusi, bet dar laiko yra“, – pasakojo frakcijos seniūnė.

Paklausta, ar frakcija galėtų pareigas URK patikėti dabartiniam BFK vadovui M.Majauskui, ji teigė, kad šiuo metu kolega turi daug darbo ir dabartiniame komitete.

„Manau, kad Mykolas turi daug svarbių darbų būdamas BFK vadovu ir neturiu šitoje vietoje daugiau ką pakomentuoti (...) Man atrodo, kad svarbiausia koncentruotis į biudžeto priėmimą“, – kalbėjo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konfliktas su savais

Šiuo metu M.Majauskas atsidūręs vidinio konservatorių konflikto epicentre.

Seimo BFK pirmininkas teikia su Vyriausybe nederintas PVM lengvatas maitinimo sektoriui, kultūros, sporto renginiams, dėl ko sulaukė kritikos ir iš premjerės Ingridos Šimonytės bei partijos vadovybės.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Ji M.Majauskui taip pat buvo priminusi, kad pareigų BFK jis gali ir netekti, jeigu ir toliau laikysis tokios maištingos pozicijos. M.Majauskas užtikrina, kad nesitrauks, todėl gali būti, jog praras šio komiteto vadovo poziciją.

Kalbama, kad tokių veiksmų M.Majauskas galėjo imtis dėl to, kad nebuvo deleguotas į Europos Audito Rūmus, į kuriuos pasiūlyta būtent L.L.Andrikienė.

Kad M.Majauskas gali būti nusivylęs tokiu valdančiųjų sprendimu, buvo užsiminusi ir premjerė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas