Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 06

Kauno šv. Pranciškaus mokyklos kiemą papuošė originalūs mozaikiniai suoliukai

Iš atliekų galima sukurti daugybę gražių, originalių ir praktiškų daiktų. Puikų pavyzdį, kaip niekam nereikalingus daiktus panaudoti dar kartą, parodė Kauno šv. Pranciškaus mokyklos mokiniai. Jie kartu su Aleksoto mikrorajono bendruomene iš sudužusių indų ir keramikinių plytelių šukių kūrė mozaikas, kuriomis apklijuoti betono blokai tapo įspūdingais suoliukais ir papuošė poilsio aikštelę prie mokyklos.
Kauno šv. Pranciškaus mokyklos kiemą papuošė originalūs mozaikiniai suoliukai
Kauno šv. Pranciškaus mokyklos kiemą papuošė originalūs mozaikiniai suoliukai / VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro“ nuotr.

„Kad mus suptų gražesnė aplinka, nereikia didelių investicijų, pakanka šiek tiek noro, laiko ir kūrybingumo. Siekėme, kad tai suprastų ne tik mūsų mokiniai, bet ir kiti Aleksoto gyventojai: skatinome jų kūrybingumą, bendruomeniškumą ir atsakingą vartojimą“, – pasakoja Rasa Krulikauskienė, Aleksote įsikūrusios Kauno šv. Pranciškaus mokyklos anglų kalbos mokytoja.

VaĮ Pilietiakumo, demokratijos ir teisės programų centro nuotr./Kauno av. Pranciakaus mokyklos kiemą papuoaė originalūs mozaikiniai suoliukai
VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro“ nuotr./Kauno šv. Pranciškaus mokyklos kiemą papuošė originalūs mozaikiniai suoliukai

Mokiniai noriai rinko ir nešė į mokyklą lėkščių, puodelių ir kitų indų duženas, plytelių nuolaužas. Vėliau technologijų pamokose mokėsi kurti mozaikas: iš šukių dėliojo įvairiaspalvius paveikslus ir klijavo ant tinklelių. Mozaikoms tinka visos šalčiui ir drėgmei atsparios medžiagos, o derinti spalvas ir dėlioti raštus kiekvienas gali pagal savo fantaziją.

„Kad mozaikų būtų kuo daugiau ir įvairesnių, pramokę šio amato, mokiniai surengė kūrybines dirbtuves Aleksoto bendruomenei. Į jas gausiai susirinko ir kūrybai atsidavė pedagogai, tėvai, esami ir buvę mokiniai, taip pat tik ateityje į mokslus kibsiantys mažieji“, – džiaugiasi R. Krulikauskienė.

Visi susirinkusieji energingai sukosi prie šukėmis nuklotų stalų. Renginio dalyvius konsultavo ir kurti mozaikas mokė mokiniai, taip pat viena iniciatyvos autorių, technologijų mokytoja Kristina Alesienė. Pamažu gimė vienas už kitą gražesni, originalesni darbai, juose sudėlioti mokyklos simboliai, gamtos motyvai – drugeliai, gėlės ir kt.

„Smagu, kad Aleksoto gyventojai palaikė mūsų idėją kurti gražesnę aplinką, – džiaugiasi Vaida Drūlytė, šv. Pranciškaus mokyklos vienuoliktokė ir viena iš kūrybinių dirbtuvių organizatorių. – Supratome, kad galime telkti bendruomenę ir visi kartu nuveikti daug prasmingų darbų.“

Sudėliotas mozaikas mokiniai glaistė, klijavo ant betono blokų. Aikštelėje prie mokyklos iš viso pastatyti aštuoni originalūs suoliukai.

Anot pedagogės, rudenį ir pavasarį aikštelėje bus įkurta „žalioji klasė“ ir vyks dalis pamokų. Tikimasi, kad čia mokiniai dažniau leis pertraukas, ant suoliukų prisės pabendrauti ir kiti aleksotiškiai.

VaĮ Pilietiakumo, demokratijos ir teisės programų centro nuotr./Mozaikos
VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro“ nuotr./Mozaikos

Po kūrybinių dirbtuvių liko įvairiausių šūkių. Mokinių galvose gausu sumanymų, kaip jas panaudoti. Vienas jų – įrengti poilsio zoną Marvos upelio slėnyje.

Telkti bendruomenę, kurti originalius suoliukus ir gražinti aplinką Kauno šv. Pranciškaus mokyklos mokiniai pasiryžo po to, kai prisijungė prie didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“. Jame iš viso dalyvauja ir savo iniciatyvas įgyvendina 120 švietimo įstaigų iš 30-ies savivaldybių.

Projektą „Kuriame Respubliką“ įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

VaĮ Pilietiakumo, demokratijos ir teisės programų centro nuotr./Mozaikos
VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centro“ nuotr./Mozaikos

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento