Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 17 /16:31

Kauną paskandino galingai praūžusi liūtis

Ketvirtadienį Kauną ėmė skalauti lietus. Ryte lijo lengvas lietutis, o po pietų pasipylė galinga liūtis. Nors truko ji mažiau nei pusvalandį, spėjo paskandinti daugelį laikinosios sostinės gatvių.
Kaunas skęsta
Kaunas skęsta / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kiek po 14 valandos kauniečiai ėmė dalintis upėmis virtusių gatvių nuotraukomis. Nusidriekė automobilių spūstys, pėstieji tapo vandens įkaitais.

VIDEO: Pavasarinė liūtis Kaune užtvindė miesto centrą

Paskendo ir naujai sutvarkyta Laisvės alėjos dalis. Pėstieji spyrėsi iš batų ir basi brido per baseinu tapusią centrinę Kauno miesto arteriją.

„Iš tiesų gegužės mėnesio pradžioje lietaus surinkimo sistemos rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje buvo testuojamos, viskas veikė gerai. Lietaus surinkimo sistemos įrengiamos atsižvelgiant į vidutinį metinį kritulių kiekį. Šiuo atveju milžiniškas momentinis lietaus kiekis dar ir atnešė dalį dumblo nuo šalia rekonstruojamos Gedimino gatvės, tai ir tapo pagrindine priežastimi, kodėl apie pusvalandį laiko rekonstruojama Laisvės alėjos dalis buvo apsemta. Atsiprašome visų kauniečių už patirtus nepatogumus“, – 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Birštono, Jonavos, Kuršių gatvės, Raudondvario plento dalis (vandens – iki pat šaligatvių atbrailos) taip pat virto upėmis. Mažai kas ryžosi važiuoti, o gal, tiksliau – plaukti, Naujakurių gatve.

Skaitytojo nuotr./Kaunas skęsta
Skaitytojo nuotr./Kaunas skęsta

Mašinos skendo ir Kaunakiemio gatvėje, užpiltos prekybos centro „Akropolis“ prieigos – norėdami patekti į vidų, klientai kelią įėjimo link grindėsi net suoliukais. Į prekybos centro vidų vanduo neatitekėjo.

Šmaikštūs kauniečiai ėmė dalintis „verslo nuo nulio“ idėja: juk galima išvežioti prekybos centro lankytojus nuo durų iki sausesnės vietos prekių vežimėliais.

Pavojingai atsivėrė šuliniai

Ne vienoje miesto vietoje automobilių ratai strigo už vandens atvertų šulinių. Vienas „Mercedes Benz“ automobilis taip strigo prie „Akropolio“ centrinio įėjimo. Pakilę ore galiniai ratai kurį laiką sukosi vietoje. Vairuotojas teigė galiausiai išsigelbėjęs iš keblios situacijos ir uždengęs dangtį. Bet ar ilgam?

„Žala minimali, šiek tiek apgadintas priekinis buferis. O šiaip, ačiū Dievui, kad iš lėto važiavau“, – 15min teigė „Mercedes Benz“ savininkas.

Skaitytojo nuotr./Automobiliai klimpo į atsidariusius šulinius
Skaitytojo nuotr./Automobiliai klimpo į atsidariusius šulinius

Kauno apskrities policijos atstovės Justinos Kazragytės teigimu, pareigūnai sulaukė penkių pranešimų apie tai, kad nuo lietaus pakilo šulinių dangčiai. Raudondvario plente dėl šios priežasties buvo apgadintas dar vienas automobilis.

„Tai kad prie „Akropolio“ ir pėsčiųjų take praviras šulinys buvo. Gerai, kad laiku pamačiau, jog vaikas neįlėktų“, – išvengusi nelaimės džiaugėsi kaunietė Jolanta.

„Dainų slėnis plaukia link stoties. Spūstys jau nemažos“, – „Kur stovi policija Kaune“ grupėje paskelbė vienas vairuotojas.

VIDEO: Kauno gatves skandino galinga liūtis

„Čia dar nieko, prie Lampėdžių buferiais bangas muša“, – atsakė kitas kaunietis.

Ne vienas kaunietis stebėjosi, kad šiemet tai – pirmas stipresnis lietus, o miesto gatvės jau plaukia.

„Nejau negalima pagaliau tos sistemos sutvarkyti“, – stebėjosi ne vienas.

Prabėgus valandai po liūties, Kaune jau švietė saulė, daugelyje vietų vanduo nuseko – lyg jo ir nebūtų buvę.

Sulaukė per 40 pranešimų

UAB „Kauno vandenų“ atstovė spaudai Vilma Garslinkienė patikino, kad 14.35 val., vos tik pasibaigus liūčiai, avarinė tarnyba nebuvo gavusi nė vieno kauniečio pranešimo. Kiek vėliau pranešimų vis dėlto sulaukta. Vis tik, anot „Kauno vandenų“ atstovų, gausus lietus kritinės situacijos nesudarė.

Per trumpalaikę liūtį bendrovės avarinė tarnyba dėl sunkiai pravažiuojamų gatvių ir patvinusių lietaus nuotekų tinklų gavo per 40 pranešimų. Likviduoti lietaus padarinių išsiųstos avarinės tarnybos 6 brigados. Bendrovės specialistams patikrinus gautą informaciją paaiškėjo, kad gatvėse dalis lietaus nuotekų tinklo šulinių grotų buvo užneštos įvairiomis šiukšlėmis ir žole.

Visuomeninio transporto eismas Kaune nebuvo sutrikdytas. Bendrovės generalinis direktorius Vilius Burokas tikina: „Galima teigti, kad itin kritinės situacijos Kaune nebuvo, kadangi įprastai vidurkis yra 27 iškvietimai per parą.“

„Kauno vandenų“ avarinės tarnybos duomenimis, kritinė situacija dėl liūties – kai per parą buvo gauti 127 iškvietimai, susiklostė 2015 metais.

Valstybinės metrologijos tarnybos duomenimis, ketvirtadienio popietę per liūtį iškrito 8,6 mm kritulių, o vidutinė gegužės mėnesio kritulių norma yra 50 mm. „Kauno vandenų“ avarinės tarnybos duomenimis, kritinė situacija dėl liūties – kai per parą buvo gauti 127 iškvietimai, susiklostė 2015 metais.

Dėl liūčių metu užtvindomų patalpų gyventojams patariama: kad patalpos nebūtų užlietos vandeniu, gyventojai rūsiuose turėtų įsirengti savaime užsidarančias sklendes arba vožtuvus, kurie apsaugotų statinius.

Iškvietimų dėl nuosavų valdų ar daugiabučių rūsių užliejimų bendrovė sulaukia retai, kadangi įmonė „Kauno vandenys“ aptarnauja ir prižiūri tik lauko tinklus, vidaus tinklais rūpinasi gyventojai ir kitos tarnybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas