Kaunas nutarė rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas – įrengs apie 2 tūkst. specialių konteinerių

Kaune statomi pirmieji iš daugiau kaip 2 tūkst. konteinerių maisto ir virtuvės atliekų surinkimui. Daugiabučių gyventojai jais galės naudotis nuo rugsėjo 1-osios. Augalinės bei gyvūninės kilmės maisto atliekų atskyrimas ir surinkimas padės sumažinti mišrių komunalinių atliekų kiekius, – pranešimu spaudai informuoja Kauno miesto savivaldybė.
Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas
Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

"Rudenį startuosime su maisto ir virtuvės atliekų surinkimu visame mieste. Prie daugiabučių namų esantys konteineriai jau dabar pritaikomi jų surinkimui. Tai rimtas žingsnis tvaresnės, švaresnės ir ekologiškesnės ateities link.

Nors maisto atliekos nesudaro didelių kiekių, tačiau išmetamos kartu su kitomis jas stipriai užteršia, pablogina rūšiuojamo popieriaus, plastikų ir kitų atliekų kokybę. Kartu su kitomis atliekomis išmestas maistas į aplinką išskiria kenksmingas dujas, skatinančias šiltnamio efektą. Tik teisingai rūšiuodami galime reikšmingai prisidėti prie savo aplinkos tausojimo", – įsitikinęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Pasak jo, iki rudens Kaune bus pritaikyta beveik 800 pusiau požeminių konteinerių „Molok“ ir pastatyta 1400 specializuotų 240 litrų talpos antžeminių konteinerių. Jų dangtyje integruotas biofiltras užtikrins kvapų prevenciją.

Konteinerių pritaikymas maisto ir virtuvės atliekų surinkimui pradėtas nuo Šančių ir Panemunės seniūnijų. Tuo rūpinasi „VSA Vilnius“ ir „Kauno švaros“ specialistai.

Į maisto atliekų konteinerius kauniečiai galės mesti naudojimui netinkamus mėsos ir žuvies likučius, riebaluotus popierinius rankšluosčius ar servetėles, arbatos bei kavos tirščius, vaisių ir daržovių lupenas, kambarinius augalus ar jų dalis.

Virtuvės atliekas atskyrus iš bendro mišrių komunalinių atliekų srauto, jos bus tinkamai perdirbtos. Atskirai surinktos maisto ir virtuvės atliekos bus konvertuojamos į vertingą kompostą arba iš jų gaminamos biodujos.

Skaičiuojama, kad per metus iš vieno gyventojo galima surinkti apie 40 kg virtuvės atliekų.

Primenama, kad individualių namų gyventojai maisto ir virtuvės atliekas gali kompostuoti savo namų valdose – tai pats ekologiškiausias ir ekonomiškiausias biologiškai skaidžių, augalinės kilmės maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo būdas.

Čia galima išmesti vaisių, uogų, daržovių likučius, arbatos ir kavos tirščius. Privačių valdų savininkai ateityje turės galimybė užsisakyti specialų šių atliekų surinkimo konteinerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų