Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 07 /16:19

Kaune atidengtas policijai skirtas obeliskas: V.Matijošaitis graudinosi

Ketvirtadienio Kaune, Laisvės alėjoje, atidengtas obelisku vadinamas „Paminklas Lietuvos policijai“. Ši skulptūra turi įprasminti artėjantį Lietuvos policijos vardo šimtmetį. Tardamas žodį obelisko „atidengimo“ iškilmių metu Kauno meras Visvaldas Matijošaitis jaudinosi.

„Kauną puošia vis daugiau menininkų kūrinių – miestas tapęs savotišku muziejumi po atviru dangumi. Jo eksponatus žmonėms miela pamatyti, nusifotografuoti.

Turime Vytį, Taurą, greitai iškils ir Didžiojo kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio skulptūra, kuriai vietą renka patys kauniečiai. Dabar atidengiame paminklą Angelams sargams. Visa tai ne vien grožiui – čia yra Lietuvos istorija, ją privalome pažinti, prisiminti ir gerbti“, – apie simbolinę naujų akcentų reikšmę kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, rašoma Kauno savivaldybės pranešime spaudai.

Jis vylėsi, kad obeliskas visiems primins apie policijos gerus darbus.

Kiekvienam neįtiksi

Tardamas žodį susirinkusiai miniai, meras pripažino besigraudinantis. Anot jo, per pastaruosius 6-erius metus Kaune atsirado apie 120 meninių akcentų.

„Man viskas gražu, kas papuošia miestą“, – patikino V.Matijošaitis, pabrėžęs, kad obeliskas iškilo prieš policijos komisariatą, kuris matęs daug visokių įvykių.

Šį paminklą visuomenė įvertino dviprasmiškai, kilo diskusijos, ar vieta tinkama, ar obelisko forma – ne atgyvenusi. Kalbėdamas apie tai, meras patikino, kad visuomenė visada viską vertina, tik reikia priimti teisingus sprendimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Kiekvienam neįtiksi, bet didžioji dauguma miestiečių, ypač buvę ar esami policijos darbuotojai, tikrai laimingi ir patenkinti“, – pabrėžė V.Matijošaitis.

Anksčiau šiais metais Kultūros paveldo departamentas (KPD) buvo nesutikęs derinti projektinių pasiūlymų, tačiau viskas, anot mero, buvo išspręsta mediacijos būdu.

„Gal per mažai buvome pateikę informacijos. Ši vieta daug paminklų matė. Kartais per darbus nespėjame.

Niekas nenusileidžia iš mano kabineto. Pats per mažai gal tam dėmesio skiriu. Yra jaunimas, kuris dirba“, – tokį atsakymą V.Matijošaitis pateikė, paklaustas, ar netrūko diskusijos su visuomene, reikia tokio paminklo ar ne.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas tikino, kad viena iš paveldosaugininkams pateiktų alternatyvų buvo parodyti, kaip obeliskas atrodytų patraukus jį gilyn į Laisvės alėją, tarp medžių. Architektas tokią vizualizaciją parengė, bet alternatyvos vaizdas niekam neįtiko.

S.Rimas pabrėžė, kad obelisko atidaryme dalyvavo KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus, o tai reiškia, kad visi nesutarimai – praeityje.

Pašventino kardinolas

Iškilmingoje obelisko atidengimo ceremonijoje dalyvavo pareigūnai ir Lietuvos policijos veteranų bendruomenės.

Nuskambėjo himnas, tylos minute pagerbti visi žuvę policijos pareigūnai.

Skulptūrą pašventino ir susirinkus „žemiškuosius angelus“ palaimino kardinolas Sigitas Tamkevičius, Bažnyčios vardu dėkojęs teisėsaugininkams už pasiaukojančią tarnybą visuomenės gerovei ir linkėjęs Aukščiausiojo globos kasdieniuose darbuose.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Obeliskas policijai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Obeliskas policijai

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla dėkojo iniciatyvos autoriams ir projekto įgyvendintojams: „Šis simbolis yra kaip pagarbos išraiška buvusiems, esamiems ir būsimiems policijos pareigūnams dėl jų kasdienės veiklos. Už tai, kad jie gina, saugo, padeda kiekvieną dieną, naktį, negailėdami savo jėgų. Tai yra simbolis Angelams sargams, bet tuo pačiu, tai ir paminklas visiems Lietuvos gyventojams, nes kiekvienas yra kažkam angelas sargas.“

Tardamas kalbą, R.Požėla juokavo, kad šioje vietoje gal kas būtų sugalvojęs pastatyti paminklą Lietuvos kosmonautams, nesvarbu, kad jie nė karto nebuvo pakilę į kosmosą.

Jis vylėsi, kad prie obelisko vyks renginiai, policijos šventės, niekada čia nevys gėlės, o tam tikromis datomis degs atminimo liepsnos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renatas Požėla
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renatas Požėla

Istorinis atminties simbolis

Sveikinimo žodį tarė ir Lietuvos policijos veteranų asociacijos pirmininkas Vytautas Navickas, atidengtą obeliską įvardijęs kaip istorinį atminties simbolį, vietą, kur bus galima nusilenkti garbingai tarnyboje žuvusių ir nukentėjusių pareigūnų atminimui.

„Simboliška, jog susirinkome Kaune, kur prieš 100 metų Lietuvos policija žengė pirmuosius žingsnius. Neturime teisės užmiršti praeities, kuri yra mūsų palikimas, liudijantis, ką teko patirti praeities kartoms, apsaugantis nuo klaidų kartojimo.

Vien per 33 nepriklausomybės metus gindami, saugodami ir padėdami žmonėms žuvo net 36 policijos pareigūnai, šimtai buvo sužaloti. Tokia yra ramybės kaina taikos metu.

Kaunas ne kartą tvirtai įrodė, kad gerbia istorinę atmintį, vertina didelius projektus bei kuklius artefaktus, saugančius mūsų valstybės istoriją“, – sakė V.Navickas.

Anot jo, tikrąją ilgai brandintos idėjos – obelisko policijai, vertę, tikėtina, suprasime tik po kurio laiko.

Naujasis obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Planavo 12 metrų obeliską

Kūrinio autorius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas ir skulptorius prof. Arūnas Sakalauskas. Vienas jo kūrinių – Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ jau daugiau kaip penkerius metus puošia vaizdingą erdvę prie Kauno pilies.

Kalbinamas žurnalistų, A.Sakalauskas prisipažino, kad iš pradžių buvo planuotas beveik 12 metrų obeliskas, tačiau galiausiai jis susitraukė iki 7,77 metro.

„Visur simbolikos reikia. Išėjo obeliskas pagal visas aukso proporcijas. Po truputį mažinome, mažinome, mažinome, kad soboro neužstotume“, – teigė skulptorius, pabrėžęs, kad yra patenkintas savo darbu.

Iš viso Kaune jo darbų – 5. Be Laisvės kario skulptūros ir obelisko, A.Sakalauskas dar yra pagaminęs memorialinę lentą Ričardui Mikutavičiui, taip pat antkapinį paminklą šiam kunigui ir kardinolui Vincentui Sladkevičiui skirtą skulptūrą priešais Kauno arkikatedrą baziliką.

Obelisko projektą rengė architektas Kęstutis Mikšys.

Idėjos įgyvendinimui lėšas rinko ir Lietuvos policijos veteranų asociacija, Lietuvos policijos pareigūnai. Pagal projektą buvo numatyta, kad 15 proc. lėšų, skirtų paminklui, turi būti parama.

Anot S.Rimo, paminklas savivaldybei atsiėjo 215 tūkst. eurų, o pareigūnų į specialų fondą surinktus pinigus žadama neva pervesti į savivaldybės biudžetą. Kokia tai suma, jis neatsakė.

Kiek pavyko surinkti lėšų, neatskleidė 15min ir Lietuvos policijos veteranų asociacijos pirmininkas V.Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas