Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 22

Kaune duris atvėrė vaikų dienos centras: įgūdžius lavins ergoterapijos metodais

Kaune, Savanorių prospekte, atidarytas vaikų dienos centras VŠĮ „Savarankiški vaikai“, kuriame vaikams bei paaugliams ergoterapijos metodais padedami lavinti socialiniai ir kasdieniniai įgūdžiai. Čia priimami agresyvūs, raidos vėlavimą, intelekto bei autizmo spektro sutrikimą bei mišraus elgesio ir emocijų sutrikimą turintys jaunieji pacientai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vaikų dienos centras
Vaikų dienos centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ergoterapeutė Valda Šližytė teigia, kad ši sritis vis dar jautri ne tik visuomenei, bet ir daliai specialistų. VŠĮ „Savarankiški vaikai“ nėra išskiriamas nei vienas psichikos ar elgesio sutrikimas. Čia yra galimybė atlikti klinikinius tyrimus, kurių pagalba teikiama novatoriška pagalba vaikams, tyrimų pagalba patvirtinami statistiškai reikšmingi rezultatai, naujausios metodikos ir naujausi įvertinimo instrumentai. Įstaigoje suteikiamas gerokai tikslesnis vaikų ištyrimas klinikinio stebėjimo metu.

Taikant ergoterapiją galima pasiekti teigiamų pasikeitimų sutrikusiose jaunųjų pacientų funkcijose, įgyti reikiamų socialinių ir darbinių įgūdžių, kurie itin reikalingi mokykloje, darbe ar bendruomenėje.

Centre ergoterapeutų dėmesys nukreipiamas į tą asmens veiklą, kuri nukenčia dėl psichikos ar elgesio sutrikimų. Profesionalia pagalba jauniesiems pacientams suteikiamas maksimalus savarankiškumas ir gebėjimas pasiekti aukščiausią gyvenimo kokybę.

„Statistika rodo didėjančius psichikos ir elgesio problemas turinčių asmenų skaičius. Raidos nesklandumų turinčių vaikų padaugėjo 1,58 karto. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis pasaulyje 1 iš 160 vaikų turi autizmo spektro sutrikimą. Pastaroji diagnozė lydima elgesio problemų, dėl kurių reikalinga nuolatinė intensyvi pagalba“, – sako V.Šližytė.

Dienos centre vaikams ir paaugliams gali būti taikomos tiek individualios, tiek ir grupinės ergoterapijos.

Užsiėmimų metu yra koreguojamos sutrikusios funkcijos, stiprinama fizinė būklė, formuojamas tinkamas elgesys, mokoma atsipalaidavimo technikų, gebėjimo spręsti iškilusias problemas, taip pat koreguojamas sutrikęs požiūris į maistą, formuojami tinkami valgymo įgūdžiai ir kt.

„Atvykus į pirminę konsultaciją vyksta tiesioginis kontaktas su vaiku ir jo artimaisiais. Atliekant interviu dalyvauja vaiko artimieji, surenkama anamnezė, išsikeliami trumpalaikiai ir ilgalaikiai tikslai. Interviu vyksta laisva forma, vertinant atskiras veiklos sritis, sensorinę integraciją, atliekamas struktūruotas interviu. Konsultacijos metu naudojami vertinimo metodai: interviu, klinikinis stebėjimas, veiklos analizė“, – pasakoja V.Šližytė.

Dvejojančius ar besijaučiančius nedrąsiai tėvelius V.Šližytė ramina ir drąsina sakydama, jog visada yra galimybė turėti tik pirmąją konsultaciją po kurios galima apsispręsti ar norima, kad vaikas lankytųsi VŠĮ „Savarankiški vaikai“ įstaigoje. Nėra sudaromos sutartys privalomam lankymui. Galima paskambinti ir aptarti situaciją telefonu. Čia visuomet bus suteikiama informacija apie pagalbos reikalingumą ir naudą individualiai pagal vaiko problemas.

„Kiekvieno vaiko raida yra individuali ir unikali. Tai nenutrūkstamas procesas, besitęsiantis visą individo gyvenimą. VŠĮ „Savarankiški vaikai“ tikslas – suteikti vaikui kokybišką vaikystę ir paauglystę“, – pabrėžia V.Šližyė.

Daugiau informacijos apie ergoterapinius užsiėmimus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento