Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 28 /13:19

Kaune nusileido lėktuvas su apsaugos priemonėmis medikams

Kauno oro uoste nusileido lėktuvas Boeing 734-4H6, gabenantis daugiau nei 3,2 milijono vienetų apsaugos priemonių, skirtų su koronaviruso infekcija kovojantiems šalies medikams. Lietuvos paštas jas pristatys ligoninėms.
Atvykusi siunta
Atvykusi siunta / Ievos Budzeikaitės nuotr.
VIDEO: Į Lietuvą atgabenta apsaugos priemonių siunta medikams, dirbantiems su pacientais infekcinių ligų skyriuose

Nusileidęs lėktuvas pristatė daugiau nei 3,2 mln. asmens apsaugos priemonių, taro jų: 3 milijonai vienkartinių pirštinių, 33 350 vienetų apsaugos akinių ir FFP2 200 000 respiratorių. Kita užsakymo dalis turėtų irgi greitai pasiekti Lietuvą.

Premjeras Saulius Skvernelis feisbuke teigia paprašęs, kad pirmoji siunta būtų vežama tiesiai į Kauno klinikinę ligoninę.

„Žinoma, tai ne pabaiga, nes ir toliau yra dirbama ties esamais ir naujais užsakymais. Labai svarbu apsaugoti mūsų šalies medikus nuo koronaviruso infekcijos, kad jie galėtų saugiai dirbti savo darbą. Neabejotinai, tai yra vienas iš pagrindinių mūsų rūpesčių. Tad ir toliau dieną naktį dirbame su kitais asmens apsaugos priemonių užsakymais“, – sako Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, bei medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

Apie tai, kaip šios priemonės įsigytos Kinijoje, jau papasakojo Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

Pristatys Lietuvos paštas

Siuntą su apsauginėmis priemonėmis po pagrindines šalies medicinos įstaigas paskirstys ir išvežios AB Lietuvos paštas.

Iš Kinijos atvykstančioje siuntoje yra 200 tūkst. respiratorių, 3 mln. porų pirštinių, 33 tūkst. apsauginių akinių. Lietuvos pašto komanda jau laukia nusileisiančio lėktuvo. Visos priemonės pirmiausia bus pristatytos į Lietuvos pašto Kauno logistikos centrą. Iš jo, bendrovė jas pristatys su virusu kovojančioms medicinos įstaigoms.

„Šalis yra situacijoje, kai reikalingas maksimalus visų solidarumas ir tarpusavio pagalba. Kartu su Susisiekimo ministerija mobilizavome procesus ir personalą tam, kad Lietuvos medikus kuo greičiau pasiektų visos reikalingos darbo priemonės, be kurių medikai negali saugiai dirbti. Jeigu tik reikės daugiau mūsų pagalbos, esame pasiruošę reaguoti ir padėti,“ – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Gautos apsaugos priemonės bus pristatys į ligonines esančias Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Panevėžyje.

„Visos atgabentos priemonės turi būti nedelsiant paskirstytos po gydymo įstaigas. Visų pirma jos bus vežamos toms ligoninėms, kuriose šiuo metu gydomi koronavirusu užsikrėtę žmonės, taip pat – greitosios medicinos pagalbos stotims. Tada – visoms kitoms gydymo įstaigoms“, – BNS anksčiau teigė premjeras Saulius Skvernelis.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis penktadienį sakė, kad vėliau laukiama dar kelių lėktuvų su likusia užsakytos siuntos dalimi.

„Kiekvieną dieną leisis lėktuvai“, – teigė A. Šešelgis.

Vyriausybė skelbė, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Atskraidino rusų oligarcho įmonės orlaivis

Medicinos priemones į Kauną šeštadienio rytą atskraidino rusų oligarcho įmonės orlaivis, pranešė naujienų portalas lrt.lt.

Jo žiniomis, medikams skirtos priemonės į Lietuvą atgabentos rusų oligarchui Aleksejui Isaikinui priklausančios kompanijos „Volga Dnepr“ orlaiviu, rašo BNS.

Susisiekimo viceministro Vladislavo Kondratovičiaus teigimu, šiam atvežimui suorganizuoti buvo pasirinkta lietuviška bendrovė „Hoptrans“, kuri yra Rusijos geležinkelių įmonės „Transkonteiner“ atstovė.

„Hoptrans“ pateikė logistinį pasiūlymą – grandinę gabenti iš Kinijos iki Frankfurto ir iš Frankfurto į Kauną Rusijos aviakompanijos lėktuvais“ , – portalui sakė viceministras.

Jis taip pat teigė, kad medicinos priemonių atvežimą reikėjo organizuoti labai greitai, toks nurodymas buvo gautas iš sveikatos apsaugos ministro ir operacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos.

„Man visiškai nesvarbu, kam priklauso lėktuvai, kuriais gabenamos apsaugos priemonės. Šiandien svarbiausia, kad jos būtų čia, Lietuvoje, kuo skubiau“, – teigė premjeras Saulius Skvernelis feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas