Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 14

Kaune pastebėti keisti įpjovimai – kažkas žaloja ir piktybiškai „marina“ medžius

Kauno gyventoją sunerimti privertė kieme pastebėti medžiai su keistais įpjovimais. Pasak jo, vienas jų net nuvirto. Kauno savivaldybės atstovai tvirtina, kad toks savavališkas medžių marinimas bei šalinimas – nusikaltimas gamtai, kuris toleruojamas nebus. Pradėta administracinė teisena, pažeidėjai ieškomi.
V.Krėvės pr. Kaune specialiai sužaloti medžiai
V.Krėvės pr. Kaune specialiai sužaloti medžiai / Skaitytojo nuotr.

„Prie namų V.Krėvės prospekte pastebėjau tris įpjautus medžius. Dar vienas, taip pat įpjautas, jau nuvirto. Gerai, kad niekas nenukentėjo, – 15min redakcijai pranešė skaitytojas iš Kauno. – Medis pragulėjo keletą dienų, galvojau, gal tvarko aplinką. Pjovimo žymės – nešviežiai pjauto medžio.“

Skaitytojo nuotr./V.Krėvės pr. Kaune specialiai sužaloti medžiai
Skaitytojo nuotr./V.Krėvės pr. Kaune specialiai sužaloti medžiai

Gyventojas tikino, kad nuvirtęs medis kieme gulėjo mažiausiai kelias dienas, o susisiekus su būsto administratoriumi, šis nukreipė į aplinkos apsaugą.

„Dėl saugotinų želdinių netinkamos priežiūros ar pašalinimo Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gauna nemažai pranešimų, tarp jų – ir pranešimų dėl medžių žalojimo, tačiau tiksli statistika nėra renkama, – 15min pranešė AAD Komunikacijos skyrius. – Šiuo atveju tyrimą atlieka Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai buvo nuvykę į įvykio vietą ir atliko konsultacines funkcijas. Pažeidėjai dar nėra nustatyti.“

Nupjautas medis – saugotinas

15min komentaro kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę: ar Kaune siautėja koks medžių niokotojas, kiek tokių įpjovimų užfiksuota?

Kaip rašoma savivaldybės atsakyme, gegužės 28 dieną Viešosios tvarkos skyriuje gautas pranešimas, kad adresu V.Krėvės pr. 66, Kaune, sužaloti želdiniai. Atlikus patikrinimą vietoje, surinkta informacija, kad neturint Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus leidimo, buvo nupjautas vienas saugotinas medis – beržas, dar trys saugotini medžiai sužaloti.

Šiuo metu Viešosios tvarkos skyriuje pradėta administracinių nusižengimų bylos teisena pagal Administracinių nusižengimų kodekso 281 straipsnį (Lietuvos Respublikos želdynų įstatymo ir želdynų, želdinių ne miškų ūkio paskirties žemėje apsaugą, tvarkymą, želdynų kūrimą, projektavimą, želdinių veisimą reglamentuojančių kitų teisės aktų nevykdymas ar pažeidimas).

Tai užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 200 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 80 iki 300 eurų.

Atsižvelgiant į administracinio nusižengimo tyrimo metu gautus duomenis, atliekami procesiniai veiksmai, kad būtų nustatytas nusižengimą padaręs asmuo.

Be leidimo buvo nupjautas vienas saugotinas medis – beržas, dar trys saugotini medžiai sužaloti.

Nustačius pažeidėją, klausimas dėl žalos aplinkai nustatymo ir išieškojimo spręsti, pasak savivaldybės atstovų, bus perduotas AAD Kauno valdybai.

„Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdybos darbuotojai vyko į įvykio vietą, kur nedelsiant sutvarkė grėsmingai nuvirtusį medį, operacijų vadovas nurodė, kad medis pažeistas (įpjautas) mechaniniu būdu, – paaiškino savivaldybės atstovai. – Šiuo metu renkami įrodymai administracinio nusižengimo byloje, kartu dalyvaujant AAD Kauno valdybai bei bendraujant su visuomene. Informacija perduota ir policijai, kuri įvertins, ar nebuvo padaryta nusikalstama veika dėl grėsmės sukėlimo visuomenei bei gyventojų turtui.“

Į medžius įkalami pleištai, kad jie greičiau džiūtų.

Netoleruos to

Dėl panašaus pobūdžio medžių sužalojimų skundų Viešosios tvarkos skyriuje anksčiau nebuvo gavęs.

Savo socialiniuose tinkluose dėl šio įvykio savivaldybė išplatino pranešimą: „Savavališkai kertami ar marinami medžiai – nusikaltimai gamtai ir miestui, kurie Kaune nebus toleruojami. Stebime nemalonią tendenciją – į medžius įkalami pleištai, kad jie greičiau džiūtų, skirtingose vietose atsiranda provokacinių medžių žymėjimų ir vis dar pasitaiko nelegalių kirtimų. Medžius žalojančių ir tokiais veiksmais visuomenę klaidinančių asmenų ieško viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, tačiau raginame prisidėti ir gyventojus“.

Valdžios atstovai priminė, kad pjauti, genėti ar kitaip žaloti želdinius, neturint savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus leidimo, yra draudžiama. Be to, savavališkas medžių kirtimas ar žalojimas užtraukia ne tik administracinę atsakomybę, bet ir nemenką sąskaitą už gamtai padarytą žalą.

Pamačius sužalotus ar žalojamus želdinius, gyventojai turi nedelsiant pranešti skubios pagalbos telefono numeriu 112, taip pat pagal galimybę kreiptis į AAD Kauną valdybą, adresu Rotušės a. 12, Kaune, rašyti savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriui el. paštu: aplinkos.apsaugos.skyrius@kaunas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas