Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 09

Kauniečiai suskubo skiepytis: teigia, kad vakcina – geriau nei nuolatiniai testai

Nuo liepos 26 dienos įsigaliojus privalomam viešojo administravimo, maitinimo įstaigų, karių, krovinių ir keleivių vežėjų, laisvalaikio, pramogų, kultūros darbuotojų testavimuisi, kauniečiai suskubo skiepytis. Apsilankančiųjų skiepui Kaune skaičiai išaugo kone dvigubai, o dar neseniai buvo svarstoma net uždaryti didžiausią, naujuosiuose ledo rūmuose veikiantį, vakcinavimo centrą Lietuvoje.
Kauno mobilus vakcinavimo centras, įkurtas autobuse
Mobilus vakcinavimo centras Kaune / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Remiantis Kauno miesto savivaldybės pateiktais duomenis, matomas kauniečių vakcinacijos šuolis.

„Liepos mėnesio pirmosiomis savaitėmis per 5 darbo dienas Ledo rūmuose būdavo paskiepijama apie 7000 gyventojų. Šiuo metu skaičiai auga: liepos paskutinę savaitę ir per pirmąsias penkias rugpjūčio darbo dienas suskiepijama apie 11 tūkst. žmonių“, – 15min informavo Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistė Živilė Masytė.

Besiskiepijančių gyventojų šuolis pastebimas liepos 26–rugpjūčio 1 dienomis, kai Vyriausybė paskelbė, jog nuo liepos 26 dienos įsigalioja nutarimas, išplečiantis darbų ir veiklų sąrašą, kurių atstovai turi būtinai profilaktiškai testuotis dėl koronaviruso.

Periodiškai tikrintis privalo tie asmenys, kurie nėra persirgę COVID-19 bei nėra pasiskiepiję nuo šios ligos. Nepasiskiepijus, nepersirgus ir neatlikus tyrimo, darbuotojas laikinai gali būti nušalintas nuo darbo. Tokiu atveju jam nebus išmokamas darbo užmokestis iki tos dienos, kol darbuotojas atliks testą.

Būtent dėl šių pokyčių Kauno vakcinavimo punktuose pastebimas besiskiepijančių asmenų suaktyvėjimas.

Liepos 13–18 dienomis buvo paskiepyti 986 asmenys, o liepos 26–rugpjūčio 1 dienomis – jau 2491.

Per keturių dienų laikotarpį, rugpjūčio 2–5 dienomis, pasiskiepijo 1543 asmenys.

„Kaune ir toliau aktyviai tęsiamas gyventojų vakcinavimo procesas. Nuo rugpjūčio pirmosios savaitės padvigubintos po miestą kursuojančių „vakcibusų“ pajėgos, kurios lankosi ne tik daugiausia srautų turinčiose miesto vietose, skirtinguose rajonuose, bet ir įmonėse, kuriose vakcinuojami visi imunitetą gauti norintys darbuotojai. Taip pat žmonės laukiami ir Ledo rūmų vakcinavimo centre“, – patikino Ž.Masytė.

Svarstė uždaryti didžiausią vakcinavimo centrą

Prie „Akropolio“ prekybos centro sustojusio mobilaus vakcinavimo punkto darbuotoja 15min teigė, kad kelias savaites buvo drastiškai sumažėjęs besiskiepijančių skaičius. Svarstyta net uždaryti Kauno ledo rūmus, kurie yra didžiausias vakcinavimo centras Lietuvoje.

Medicinos studentė, kuri dirba „vakcibuse“, tvirtino, kad norintys pasiskiepyti dažniausiai renkasi „Pfizer“ ir „Johnson&Johnson's“ vakcinas.

Pasak jos, dauguma besiskiepijančių mano, kad su „Janssen“ vakcina jau kitą dieną turės galimybių pasą, tačiau jis išduodamas praėjus praėjus 2 savaitėms po vienintelės vakcinos dozės suleidimo.

Manoma, kad pastarosios populiarumą padidino tai, jog šia vakcina užtenka pasiskiepyti vieną kartą, todėl galimybių paso gavimo laikas kur kas sutrumpėja negu pasiskiepijus kitomis vakcinomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinavimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vakcinavimas

Darbdavio spaudimo nejaučia

15min domėjosi, ar Kauno aptarnavimo sektoriaus darbuotojai jaučia darbdavių spaudimą skiepytis.

„Tikrai niekaip neįtakoja mūsų apsisprendimo, tai yra mūsų apsisprendimo laisvė. Kai kurie darbuotojai jau yra pasiskiepiję, kai kurie tiesiog testuojasi“, – teigė Kauno „Akropolio“ parduotuvės darbuotoja.

Ne visi aptarnavimo srityje dirbantys darbuotojai į skiepijimąsi žiūri palankiai.

Pašnekovei antrino ir daugiau prekybos centro bei restoranų darbuotojų. Jie teigė, jokio spaudimo iš darbdavių nejaučiantys, bet sulaukia priminimų, kad būtina periodiškai testuotis. Taip pat pašnekovai patikino, kad dauguma jų kolektyvo narių jau yra pilnai pasiskiepiję arba gavę pirmą vakcinos dozę.

Tačiau ne visi aptarnavimo srityje dirbantys darbuotojai į skiepijimąsi žiūri palankiai, kai kurie atsisako vakcinuotis ir renkasi testuotis.

„Yra kolegių, kurios atsisako skiepytis, darbdavys į tai labai ramiai reaguoja, bet reikalauja kas 7 ar 10 dienų testuotis. Jokio spaudimo ar skatinimo priedais nėra“, – teigė prekybos centre dirbanti moteris.

Vieni suskubo skiepytis, kai profilaktinis testavimas tapo privalomu, tačiau kai kurie šią procedūrą vilkina.

„Jei galėsiu – ne, jei privers, tai tada ką padarysi, (...) kam skiepytis be reikalo“, – atviravo padavėju dirbantis jaunas vaikinas, paklaustas, ar ruošiasi skiepytis.

123RF.com nuotr./Padavėjas/ Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Padavėjas/ Asociatyvi nuotr.

Maitinimo įstaigų darbdaviai – ramūs

Į mobilius vakcinacijos punktus užsukę žmonės šiomis dienomis daugiausia užsimena, kad atėjo pasiskiepyti darbo tikslais, jog išvengtų nuolatinio testavimosi, o išaugusi darbuotojų iniciatyva vakcinuotis džiugina darbdavius.

Laivės alėjoje įsikūrusio „Charlie pizza“ restorano vadybininkė Agnė tikino, kad darbuotojų net nereikia skatinti skiepytis. Restorane dirbantys asmenys – pilnai pasiskiepiję arba jau turi pirmą skiepą.

Kaune maitinimo įstaigų darbdaviai jaučiasi tvirtai, nes dauguma darbuotojų – pasiskiepiję, o likusi mažuma reguliariai testuojasi.

„Dauguma pas mus restorane (pasiskiepiję – aut. past.), liko apie 20 proc. nepasiskiepijusių, – skaičius pateikė Laisvės alėjoje veikiančio restorano vadovas. – (...) Tokio (dalyko aut. past.), kaip skatinčiau, nėra, bet suprantu ir tą poziciją žmonių, kurie bijo prarasti darbą dėl to, kad bus nepasiskiepiję, skatinu juos testuotis. (...) Jeigu bus griežtai pasakyta, kad reikia skiepytis arba nepasiskiepiję negalės dirbti, tai reikės į tai atsižvelgti.“

Už testą sutiktų mokėti iki 15 eurų

15min pasiteiravo Kaune veikiančių prekybos centrų bei maitinimo įstaigų darbuotojų, kokia suma būtų priimtina, jei privalomasis testavimasis išliktų, tačiau procedūros darbovietė neapmokėtų.

„Nedaug būtų, kokie 2 eurai“, – nuomonę išsakė vienas vieša prisistatyti nepanoręs padavėju dirbantis vaikinas.

Kiti kalbinti aptarnavimo srityje dirbantys asmenys sutiktų mokėti ir daugiau.

Viena prekybos centro darbuotoja atviravo: už 70 eurų nesitestuotų, bet 10–15 eurų būtų įkandama suma.

Darbdavių pozicija mokamo testavimo klausimu skiriasi. Vieni mokamą testavimąsi paliktų pačių darbuotojų atsakomybei, kiti stengtųsi padėti iš įmonės lėšų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 testavimo paslaugos

Štai Laisvės alėjoje įsikūrusio vieno restorano vadovas tikino manantis, kad padėtų darbuotojams apmokėti išlaidas, kurias jie patirtų dėl privalomojo testavimosi.

Tačiau „Charlie pizza“ vadybininkės Agnės nuomonė – kitokia: „Na, jei nenori skiepytis, tai čia jų (darbuotojų aut. past.) atsakomybė ir susimokėti už testą“.

Kauno rodikliai geresni už vidurkį

Naujausiais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šalyje iš viso vakcinuoti 1 463 890 asmenys. Tai sudaro 52,4 proc. visų šalies gyventojų.

Kauno miesto savivaldybėje šiuo metu pasiskiepiję 164 276 asmenys. Kaune vakcinuotų žmonių skaičius 3,6 proc. viršija bendrą šalies rodiklį ir sudaro 56 proc.

Kauno miesto poliklinikos nuotr./Vakcinacijos autobusų stotelės Kaune
Kauno miesto poliklinikos nuotr./Vakcinacijos autobusų stotelės Kaune

15min naujienų portalas primena, kad visi, norintys pasiskiepyti, tai gali padaryti mobiliuose vakcinavimo centruose be išankstinės registracijos. Gyventojai gali rinktis iš „Vaxzevria“, „Janssen“ ir „Comirnaty“ vakcinų. Atvykstant svarbu su savimi turėti asmens tapatybę įrodantį dokumentą.

Kiekvieną savaitę atnaujintą skiepų autobusų stotelių tvarkaraštį rasite Kauno miesto poliklinikos puslapyje www.kaunopoliklinika.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas