Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 28

Kauniečiams tiekiamas rusvas vanduo atitinka higienos normas, bet kas tokį nori gerti?

Dėl drumzlino vandens, tekančio iš čiaupų, kauniečiai dažniausiai skundžiasi vasarą, kai išauga vandens suvartojimas, tačiau su šiomis bėdomis, pasirodo, galima susidurti ir žiemos viduryje. Eitkūnų ir Lazdynėlių gatvių gyventojai siunta dėl to, kad į namus tiekiamas toks nekokybiškas vanduo. UAB „Kauno vandenys“ klientus ramina, kad nuokrypių nuo higienos normų neregistruota.
Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo
Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo / Skaitytojo nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytojas Evaldas, papasakojęs, kad pastaruoju metu Eitkūnų ir Lazdynėlių gatvių gyventojų namuose pastebimas akivaizdus vandens kokybės pablogėjimas. Vienoks ar kitoks jis jaučiamas ištisus metus.

Tai, pasak Evaldo, daro įtakos namų ūkiuose naudojamų prietaisų veikimui, genda technika.

Skaitytojo nuotr./Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo
Skaitytojo nuotr./Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo

UAB „Kauno vandenys“ tiekiamas vanduo naudojamas ir namų ūkių, daugiabučių šildymo katiluose karšto vandens gamybai, tad netinkama vandens kokybė gali sutrikdyti mechanizmų veikimą.

„„Kauno vandenų“ raštiški reagavimai į pateiktus pranešimus po 15 dienų šiuo atveju yra problemos vilkinimas, bet ne sprendimų paieška ir problemų šalinimas. Aiškinimai, kad drumzlinas vanduo sveikatai nepavojingas ir atitinka vienokias ar kitokias normas, nėra tinkami“, – pyko Evaldas, patikinęs, kad pranešimai apie rusvą ir drumzliną vandenį bendrovei siųsti ne kartą, jie pateikti ir DNSB „Lazdynėliai“ vardu.

Pasak skaitytojo, gruodžio 27 dieną su juo pagaliau susisiekė „Kauno vandenų“ atstovai – laukiama jų sprendimų.

Kaip 15min teigė „Kauno vandenų“ viešųjų ryšių specialistė Vaida Bytautė, bendrovė atsiprašo dėl nepatogumų, kuriuos praėjusį savaitgalį patyrė Eitkūnų ir Lazdynėlių gatvių gyventojai. Problema bendrovei neva yra žinoma, nes gyventojai dėl suprastėjusios vandens kokybės kreipiasi jau ne pirmą kartą.

„Norime patikinti, kad į gyventojų nusiskundimus kaskart buvo reaguojama: vykdyti kvartalinio vandentiekio tinklo plovimo per priešgaisrinius hidrantus ir vandens mėginių ėmimo darbai. Nustatyta, kad paimtas vandens mėginys atitinka higienos normas. Atsakymas su vandens tyrimų protokolu buvo išsiųstas pareiškėjams.

Pakartotinai gavus nusiskundimą dėl geriamojo vandens kokybės Eitkūnų ir Lazdynėlių gatvėse esančiuose namuose, gruodžio 27 dienos rytą išsiaiškinti priežastį operatyviai į vietą buvo išsiųstos dvi brigados“, – teigė V.Bytautė.

Skaitytojo nuotr./Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo
Skaitytojo nuotr./Iš kauniečių čiaupų teka rusvas ir drumzlinas vanduo

Kaip ją informavo bendrovės Eksploatacijos skyrius, prie šių gatvių susijungia dvi magistralinės Dn300 vandentiekio linijos. Toliau viena linija driekiasi į Romainius, Vijūkus ir Giraitę.

Staiga padidėjus vandens tekėjimo greičiui, sukyla ant vamzdyno sienelių susikaupusios geležies ir mangano nuosėdos.

Vijūkų ir 9-to forto gatvių sankirtoje yra sumontuotas vandens tinklo monitoringo sistemos debitomatis, kuris fiksuoja vandens debitą, tekantį į Romainius. Naktinis debitas siekia apie 20 m3/h. Darbo dienomis piko metu debitas trumpam pakyla iki 140–150 m3/h, tačiau sekmadieniais, antroje dienos pusėje, debitas šokteli iki 180-190 m3/h. Būtent tai atsitiko ir Kūčių dieną.

„Staiga padidėjus vandens tekėjimo greičiui, sukyla ant vamzdyno sienelių per ilgus metus susikaupusios geležies ir mangano nuosėdos, todėl vanduo įgauna rusvai pilką spalvą. Įprastai iš minėtų gatvių nusiskundimų sulaukiame po savaitgalio ar šventinių dienų padidėjus vandens suvartojimui.

Puikiai suprantame, kad nemalonios išvaizdos vanduo sukelia neigiamą reakciją, tik dar kartą norime patikinti, kad į visus nusiskundimus nedelsiant reaguojame, imamės visų įmanomų priemonių. Kiek mums žinoma, gruodžio 27 dienos rytą vandens kokybė minėtose gatvėse jau buvo gera ir nusiskundimų dėl vandens kokybės neturime“, – patikino „Kauno vandenų“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas