Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 05

Kauniečių balsas rinkimuose: vieni mato tik vieną miesto šeimininką, kiti trokšta pokyčių

Saulėtą sekmadienio popietę kauniečių pasiteiravome, už ką ir kodėl jie atidavė savo balsą. Dauguma tikino patenkinti, kokiu miestu tapo Kaunas, tad net nesuabejoję, numoję ranka į skandalus, rinkosi dabartinį merą. Kiti balsavo „už pokyčius“, vildamiesi, jog pribrendo laikas valdžiai be „korupcijos“ ir „vagysčių“. Būta ir tokių, kurie anksčiau palaikė jau dvi kadencijas valdantį dabartinį merą Visvaldą Matijošaitį, tačiau liko nusivylę jo tariama arogancija.

Iš „Aušros“ gimnazijos Laisvės alėjoje išėjęs vyras 15min prisipažino, jog jam nebuvo leista balsuoti, nes deklaruota gyvenamoji vieta – Kauno rajone.

„Žinau tik tai, už ką tikrai nebalsuosiu – Artūrą Orlauską“, – šyptelėjo vyriškis.

J.Jablonskio gimnazijoje įkurtose dvejose apylinkėse rinkėjų sekmadienio popietę netrūko.

„Kadangi esu konservatorė, balsavau už savo partiją“, – paskubomis tarstelėjusi, savais keliais nuskubėjo vidutinio amžiaus rinkėja.

80-metė Regina prisipažino balsavusi „už gražesnį gyvenimą ir kad Kaunas gražėtų“. Ji savo balsą atidavė „jaunimui, nes norisi naujo vėjo“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune

O štai už pokyčius taip pat balsavusią Lariją nustebino tai, kad kai kurie kandidatai net nenurodo savo darbovietės. Pasirinkti būsimus tarybos narius jai buvo sunku, tačiau, pasak moters, negali leisti kaimynui išrinkti tau valdžios.

Darbai kalba už save

Kauniečiui Karoliui, pasirenkant, už ką balsuoti, problemų nekilo, – jam viskas buvo aišku.

„Darbai kalba už save. Pažiūrėkit į Kauną pastaruosius metus, kaip viskas keičiasi. Per tokį trumpą laikotarpį, galima sakyti, visai neblogi darbai, – savo pasirinkimą paaiškino Karolis, o paklaustas, ar Visvaldą Matijošaitį pastaruoju metu supę skandalai suabejoti neprivertė, atsakė. – Kokie čia skandalai? Žinote, dauguma su rusais dirba. Kai kurie – per aplinkui.“

Ką tik savo pilietinę pareigą atlikęs Romas pasiūlė nueiti į „Žalgirio“ baseiną. Ten neva galima sužinoti, už ką visi balsuoja.

„Pokyčiai ir taip vyksta. Jei jau vilniečiai atvažiuoja pasivaikščioti į Kauną, tai kokie dar gali būti pasikeitimai? Tik tęstinumas“, – pabrėžė jis.

„Lengva buvo pasirinkti. Aš patenkinta tais darbais, kurie padaryti. Tik galėtų padaryti nemokamą viešąjį transportą, bent jau tiems, kurie išeina į pensiją. O dabar dar reikia sulaukti 70 metų. Vienintelis toks pageidavimas būtų. Nelabai aš tikiu tais skandalais“, – teigė Galina.

Kartu su ja prie balsadėžių atėjęs Jurijus savo balsą taip pat atidavė V.Matijošaičiui ir „Vieningam Kaunui“. Tiesa, trūkumų, anot jo, yra: „Miestas tvarkosi, žinot, būna apribojimų su eismu, bet viskas gerai. Aš patenkintas meru ir jo komanda.“

Lengvas pasirinkimas buvo ir Valdui, nes, anot jo, V.Matijošaitis vienintelis kažką daro Kaunui, o kiti tik žada ir „projektus stumdo“.

„Koks skirtumas. Visada yra pavyzdžių žmonių“, – paklaustas, kaip vertina pastaruoju metu kilusius su jo pasirinktu kandidatu susijusius skandalus, atsakė jis.

Svarstyti teko daug

Kitiems kauniečiams pasirinkimas nebuvo toks lengvas.

Kaunietis Jurijus: „Aš patenkintas meru ir jo komanda“.

„Nelabai mes savo kandidato turim, tiesą sakant. Laukiam geresnių laikų. Teko iš to, kas yra, rinktis. Neatskleisiu, už ką balsavau, bet už pokyčius. Laikas atėjo. Nereikia daugiau, užtenka“, – patikino rinkėjas Dalius.

Artūrui pasirinkti, už ką balsuoti, buvo sunku, nes daug naujų kandidatų. Vis dėlto, dėl mero pasirinkimo jis buvo apsisprendęs jau seniai, nes Kaunas, anot jo, šiuo metu yra tapęs tikras, viskas vystosi, o tokios Laisvosios ekonominės zonos, kokia yra dabar, niekas anksčiau nėra matęs.

„Balsavau už Matijošaitį ir jis vertas to. Gal bėdų pridirbęs buvo visokių, visko būna. Kaip sakant, nė vienas miestas nepasistatė iš karto. Ne skandalai lėmė pasirinkimą, o darbas jo (V.Matijošaičio – aut. past.)“, – paaiškino Artūras.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune

„Neatskleisiu, keršys dar kas nors. Žinot, kauniečiai yra... Apie Kauną aš blogos nuomonės, nors ir gyvenu Kaune“, – prisipažino pakalbintas Antanas.

Kartu su juo balsuoti atėjusi Vitalija pasakė tik tiek, kad balsavo „už sąžiningą ir organizuotą žmogų“, – ji visuomet tik už pokyčius.

„Kai nepažįsti žmonių, tai sunku pasirinkti. Paklausi patarimo pas vieną, pas kitą, – tuomet nusprendi. Balsavau už Darių Trečiakauską, kaip merą, ir už 4 sąrašą („Stipri šeima – stiprus Kaunas“ Krikščionių sąjungos ir Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) koaliciją – aut. past.). Kai vienas būna valdžioj, sugenda žmogus. Reikia keisti“, – patikino Algimantas.

Rūta taip pat balsavo už „Stipri šeima – stiprus Kaunas“, nes jų kandidatas į merus „eina už šeimą, prieš gėjus nusistatęs“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune

Subrendęs jaunimas galėtų gazo duoti

Lenktynininkas Mindaugas tikino, kad pasirinkti, už ką balsuoti, jam buvo lengva, nes „Kaune, plius minus, viskas aišku“. Jo nuomone, antrojo turo rengti neprireiks – V.Matijošaičio priešininkai labai silpni.

Dabartinį merą supę skandalai privertė Mindaugą kažkiek suabejoti, bet, anot jo, reikėjo iš visų blogybių rinktis mažiausią.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune

„Problema ta, kad mūsų karta, tas subrendęs jaunimas, bijo imtis atsakomybės. Arba labai didelė senjorų konkurencija, kad neįsileidžia jaunimo. Reiktų jau keisti tą kartą Lietuvoje iš esmės. Pusė Seimo narių anūkus turėtų auginti, o ne Seime būti. Norėtųsi, kad mūsų karta ateitų. Tie, kuriems nuo 30 iki 40 metų, kaip sporte, galėtų gazo duoti“, – šyptelėjo žinomas lenktynininkas.

Savo balsą atidavusi Aistė teigė, prieš tai ilgai besidomėjusi visais kandidatais. Nors neišdavė, už ką balsavo, ji pasisakė visuomet esanti už pokyčius.

„Mano pasirinkimą nulėmė patirtis ir atlikti darbai“, – tiek teatskleidė ji.

Pirmą kartą rinkimuose balsavusi Guostė bei jos mama Gailė abi tikino, kad pasirinkimas nebuvo lengvas, tačiau jos mato, kaip pastaruoju metu išgražėjo Kaunas.

Lenktynininkas Mindaugas: „Tie, kuriems nuo 30 iki 40 metų, kaip sporte, galėtų gazo duoti“.

„Už tęstinumą. Man patiko viskas, kaip buvo. Atrodė, kad į gerą keičiasi Kaunas“, – paaiškino mergina.

„Žiūrime į Kauno ūkinę pusę. Gerai (V.Matijošaitis – aut. past.) tvarkėsi. Mūsų miestas gerai atrodė Lietuvos mastu“, – teigė Gailė.

Vieni – tik už V.Matijošaitį, kiti – už ką kitą, tik ne jį

Nuvykome ir į Šančiuose esančią vieną rinkiminę apylinkę. Dalis šančinškių bendruomenės pastaraisiais metais reiškė nemažai kritikos V.Matijošaičiui ir jo bendražygiams. Po savivaldybės langais surengta ir keletas protestų.

„Nesunku buvo pasirinkti. Už tą patį balsavau, už tęstinumą darbų“, – tai, kad visi Šančiai – prieš dabartinę Kauno valdžią, paneigė Irena.

Tokią pačią nuomonę turėjo ir kaunietis Mindaugas, balsavęs už „Vieningą Kauną“ ir V.Matijošaitį: „Nematau jokių skandalų – išpūstas reikalas“.

O štai kita rinkėja – Renata, patikino, balsavusi „prieš vieną žmogų“.

„Pirmas kadencijas balsavau už Matijošaitį, dabar jau nebe. Labai arogantiškas. Žemuosiuose Šančiuose gyvenu ir jis čia mums su tuo keliu (dabartinė valdžią užsimojo palei Nemuną nutiesti naują gatvę – aut. past.)... Nemanau, kad išrinks tą, kur balsavau, bet tikiuosi“, – vylėsi Renata.

Kritikos dabartiniam merui dėl prekybos su Rusija bei to, kad Matijošaičių „verslas valdo visą Kauną“, negailėjo ir matematikas Simas, patikinęs, kad balsavo už liberalus.

„Neatskleisiu, už ką balsavau. Tęstinumą? Vagysčių nereikia“, – tiek tepasakė rinkėja Danutė.

Neišsidavė ir retai balsuoti ateinantis Mindaugas: „Norisi pokyčių, bet ir už tęstinumą. Ilgai neteko svarstyti, už ką balsuoti. Norisi, kad viskas būtų gerai, būtų tvarkinga.“

Jei nori mušti, lazdą visada rasi

„Kai vienas kandidatas nusipelnęs, tiek Kaunui visko padaręs, būtų nepatogų nebalsuoti už jį. Žinot juk, apie ką aš. Pas ką tų skandalų nebuvę. Kiti per daug giriasi, o V.Matijošaitis nesigiria“, – tvirtai nuomonę išsakė pensininkas Mečislovas.

Už ką balsuoti, nesunku buvo pasirinkti ir Justinai bei jos mamai Onai. Kaip tikino rinkėja, rinkosi jos pagal vertybes, su kuriomis jau seniai gyvena – balsą atidavė už Liberalų sąjūdį ir jo kandidatę.

„Labai norisi pokyčių. Dabartinė valdžia neįtinka nei vertybiškai, nei morališkai“, – pabrėžė Justina.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkėjų apklausa ir nuomonės rinkimų dieną Kaune

Į vieną iš Šančių mokyklų balsuoti atvyko ir dvi neįgaliojo vežimėliuose sėdinčios moterys. Viena jų išreiškė priekaištą dėl neįgaliesiems nepritaikytų balsavimo patalpų.

„Pasirinkti buvo nesunku. Praktiškai rinktis reikėjo iš dviejų. Pokyčių visada reikia, o kad geri darbai tęstųsi – taip pat gerai. Gal norėtųsi daugiau darželių. Mano net prosenelių tėvai jau buvo įsikūrę Kaune – esu sena kaunietė. Mačiau visokių valdžių, didelių pretenzijų neturiu. Pilietinę pareigą atlieku visą gyvenimą. Atvažiavau, tik, deja, daug laiptų labai. Gerai, kad kažkiek valdau kojas. Būtų gerai, kad kitą kartą koks užvažiavimas būtų“, – prašymą išsakė pensininkė Naktelė.

Matyti, kad šeimininkas yra mieste.

Paklausta, ar užtenka neįgaliųjų bendruomenei valdžios dėmesio, ji patikino, kad užtenka – reikia pačiam žmogui šiek tiek daugiau daryti, nereikia laukti, kad nukristų kas iš kažkur.

„Aš labai patenkinta mūsų meru. Jei žiūrėčiau į visą savo gyvenimą, tai dabar Lietuva – labai graži, o Kaunas – dar gražesnis. Man Visvaldas labai tinka – aš tik už jį. Visiems galima surasti tų skandalų, jeigu tik yra noro. Apie tuos pačius 5-10 kartų rašyta. Jei nori mušti, lazdą visada rasi. Matyti, kad šeimininkas yra mieste. Sunku pasakyti, bus ar ne antras turas, gal ne visi tokie patenkinti, kaip aš, tačiau mano aplinkoje visi už jį. Linkiu tik sveikatos. Lai atlaiko ir labai gerai bus“, – teigė Danutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas