Lietuviai bendroje įskaitoje užėmė trečią vietą, gavo žiūrovų simpatijų prizą bei geriausio jaunojo virėjo titulą. Pirmąją vietą bendroje įskaitoje užėmė Latvijos komanda, estai liko antri. Pirmą Baltijos šalių kulinarijos čempionatą organizavo Latvijos virėjų klubas, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir Estijos virėjų asociacijomis bei didžiausia maisto produktų restoranams ir kavinėms tiekėja Latvijos įmone „REATON“.
„Jau dešimt metų Latvijoje vyko nacionalinis virėjų čempionatas, kurio nugalėtojui buvo įteikiamas mūsų įmonės įsteigtas prizas – auksinis REATON samtis. Tokie konkursai padeda edukuoti virėjus ir skatina juos tobulėti. Todėl Latvijos virėjų klubo pasiūlymas rengti Baltijos šalių čempionatą leis viešojo maitinimo sferą pakelti į naują lygį. Rengdami konkursus, seminarus, kursus bei kviesdami lektoriais bei dėstytojais pasaulinio lygio virtuvės šefus, tikimės, kad artimiausioje ateityje Michelin žvaigžde bus įvertintas Lietuvos, Latvijos ar Estijos restoranas“, – sako „REATON“ įmonės rinkodaros departamento direktorius Kęstutis Isakas.
Latvijos virėjų klubo valdybos pirmininkė Svetlana Riškova sakė, kad idėja surengti Baltijos šalių virėjų čempionatą sklandė senai. „Nesvarbu, kas tokiame čempionate laimi, svarbu, kad, norėdami iškovoti pergalę, mes mokomės ir keliame savo kvalifikaciją“, – sako S.Riškova. Anot jos, pagrindinis čempionato tikslas – stiprinti ryšius tarp Baltijos šalių virėjų ir keistis patirtimi.
Baltijos virėjų čempionatas – unikalus renginys, kuriame dėl nugalėtojo titulo kovojo trys komandos, atstovaujančios Lietuvai, Latvijai ir Estijai. Užduotis – pagaminti savo regiono patiekalą – užkandį iš sterko, karštą patiekalą iš triušienos ir desertą iš šaltalankio. Teisėjai vertino patiekalų atitikimą standartams, paruošimo tikslumą ir laiką, profesionalius įgūdžius, dekoravimą ir skonį. Ragauti pagamintus patiekalus ir balsuoti galėjo ir žiūrovai, kurie sprendė simpatijų prizo likimą.
Baltijos šalių virėjų čempionatą pripažino ir jam tarptautinę akreditaciją suteikė pasaulio virtuvės šefų asociacija (WACS – World’s Association of Chefs), todėl Lietuvos, Latvijos ir Estijos virėjų meistriškumą vertino sertifikuota šios organizacijos komisija. Jos pirmininkas – 50 metų virtuvės šefo patirtį turtintis WACS B kategorijos teisėjas Ulrichas Frehdė (Švedija), WACS vadybos direktorius ir B kategorijos teisėjas Jakobas Magnusonas (Islandija), World Master Chefs Society viceprezidentas, B kategorijos teisėjas Danielis Aitonas (Didžioji Britanija), World Master Chefs Society viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Garis Filbejus (Didžioji Britanija), Women WACS sertifikuota konditerijos teisėja ir B kategorijos teisėja Francianė Tartari (Švedija).
Lietuvos komandos sudėtis Baltijos šalių virėjų čempionate – virtuvės šefai Arūnas Stoškus ir Andrius Kubilius, konditerė Toma Piskarskaitė ir jaunasis virėjas Erikas Janerikas. Kapitonu buvo išrinktas Arūnas Stoškus, kuris po apdovanojimų ceremonijos buvo patenkintas komandos pasiekimais: „Kova buvo įtempta. Čempionatas stiprus. Iškovojome nemažai prizų ir įgijome vertingos patirties“.
E.Janerikas buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virėju. „Mūsų jauniausias komandos narys įrodė savo potencialą. Teisėjus jis maloniai nustebino patiekalais ir aukštu jų paruošimo lygiu“, – sakė virtuvės šefas, dirbantis „Forto“ restoranų grupėje, A.Stoškus.
Įteikdamas Latvijos komandai nugalėtojų taurę, pirmojo Baltijos virėjų čempionato komisijos pirmininkas U.Frehdė pabrėžė, kad tai istorinė diena Baltijos šalyse. „Nesvarbu kas laimėjo pirmąjį čempionatą, Jūs visi įrašėte naują istorijos puslapį į Baltijos šalių kulinarijos metraštį“, – sakė U.Frehdė.