Tiesa, rugpjūtį salmoneliozės protrūkių nebuvo registruota, tačiau pavienių salmoneliozės atvejų nemažėja. Dažniausiai salmonelioze sirgo kauniečiai. Jų atvejai sudaro daugiau nei 60 proc. visų užregistruotų šiais metais. Beveik pusė ligonių sakė, kad liga užsikrėtė per vištieną ir kiaušinius. Jų įtarimus patvirtino tyrimai.
KVSC specialistai primena, kad salmoneliozė – žarnyno infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Jos atsparios šalčiui, bet jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Salmonelės ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių šilumos temperatūra. Bakterijos žūva , esant 85 laipsnių karščiui. Nuo salmoneliozės apsaugančios vakcinos nėra, tačiau ligos išvengiama tinkamai ruošiant ir vartojant mėsą bei gyvulinės kilmės produktus. Žalią mėsą parduotuvėje reikėtų dėti į plastikinį maišelį, parsinešus į namus – nedelsiant padėti į šaldytuvą. Baigus pjaustyti žalią mėsą būtina tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) nuplauti peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius ir rankas. Valgyti derėtų tik gerai išvirtą, iškeptą vištieną, kitą mėsą ir žuvį. Šeimininkės perspėjamos neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo.