„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2009 02 12

Kauno apskrityje – pirmieji susirgimai trichinelioze

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti pirmieji penki trichineliozės atvejai.
Vaistai
Vaistai / Photos.com

Vasario 11 d. iš Kauno 2-osios klinikinės ligoninės gauta informacija, kad šia kirmėlių sukelta liga susirgo du Kauno miesto, du Jonavos miesto ir vienas Jonavos rajono gyventojas. Žmonės užsikrėtė valgydami rūkytus šernienos mėsos gaminius.

Trichinelėmis užkrėsta šerniena sunaikinta, penki trichinelioze susirgę žmonės gydomi ambulatoriškai, dar trims žmonėms, valgiusiems užkrėstą mėsą, teks profilaktiškai vartoti vaistus nuo trichineliozės.

Suvalgius 10–15 g. užkrėstos mėsos, skrandyje veikiant virškinimo sultims, mėsoje buvusios trichinelių kapsulės ištirpsta, išsilaisvinusios lervutės nukeliauja į žarnyną ir jau po valandos įsiskverbia į žarnos sienelės gleivinę, kur tęsia savo vystymąsi iki brandos periodo. Praėjus 4–7 paroms nuo užsikrėtimo, trichinelių patelės pradeda gimdyti gyvas lervutes – iki 3000 per mėnesį, praneša Kauno visuomenės sveikatos centras.

Ligos požymiai dažniausiai išryškėja, praėjus 2–3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga. Charakteringas trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti rankų ar kojų, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki 39–40ºC, karščiavimas gali tęstis 2–3 savaites. Veido patinimas, ypač išryškėjantis apie akis, taip pat yra vienas iš trichineliozei būdingų požymių.

Mėsoje esančių trichinelių neįmanoma sunaikinti – jos ištveria 160ºC karštį, sūdymą, marinavimą, rūkymą ir šaldymą. Trichineles galima sunaikinti tik sudeginus mėsą. Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti mėsos, užkrėstos trichinelėmis.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė rekomenduoja nepirkti mėsos iš atsitiktinių prekeivių, atsisakyti pagundos skanauti ir mėgautis dovanotomis mėsos gėrybėmis, jei nesate tikri, kad buvo atlikta veterinarinė mėsos ekspertizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“