Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno Ąžuolyno biblioteka nominuota tarptautiniam apdovanojimui

Po modernizacijos sausį atsidariusi Kauno Ąžuolyno biblioteka nominuota prestižiniam Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) „Baker & Taylor“ 2024 metų „Metų geriausios viešosios bibliotekos“ apdovanojimui, šią savaitę pranešė įstaiga.
Ąžuolyno biblioteka
Ąžuolyno biblioteka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įvertinus 16 bibliotekų iš dešimties skirtingų pasaulio šalių, Ąžuolyno biblioteka tapo viena iš keturių finalininkių kartu su Australijos Yellamundie biblioteka ir galerija bei Kinijos Pekino ir Šiaurės Šendženo bibliotekomis.

„Įstabus įvertinimas ir labai garbinga nominacija būti pasaulio ketvertuke greta Australijos ir Kinijos bibliotekų. Esame iš mažos šalies, modernizuodami sovietinį, nusidėvėjusį pastatą susidūrėme su daugybe iššūkių ir turėjome ribotas finansines galimybes. Mūsų paslaptis – stipri vizija ir tikėjimas tuo, ką darome“, – pranešime cituojama Ąžuolyno bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė.

Pasak organizatorių, bibliotekos nominuotos įvertinus jų inovatyvius architektūros, tvarumo ir kultūrinio įtraukumo sprendimus.

„Metų viešosios bibliotekos apdovanojimas skirtas įvertinti sektinus pavyzdžius, o kiekviena iš keturių nominuotų bibliotekų yra ryškūs ateities bibliotekų pavyzdžiai. Įspūdinga matyti savitus, skirtingus požiūrius į tai, kaip atliepiami besikeičiantys vartotojų poreikiai, vis svarbesnis tvarumo vaidmuo statant naujas bibliotekas, taip pat kitokios, savitos interpretacijos, kaip sukurti jaukias skaitymo ir mokymosi erdves vietos bendruomenėms“, – pranešime teigė vertinimo komisijos pirmininkas Jakobas Laerkesas (Jakobas Laerkesas).

Ąžuolyno bibliotekos bendruomenę su nominacija taip pat pasveikino Kultūros ministras Simonas Kairys. Jo teigimu, šis įvertinimas „tikrai pelnytas“.

„Šis pasiekimas yra puikus pavyzdys, kaip modernizacija gali atverti naujas galimybes kultūros sklaidai ir bendruomenių stiprinimui“, – sakė jis.

Nugalėtojas bus paskelbtas spalio 7 dieną Barselonoje, Ispanijoje, vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Viešosios bibliotekos ir demokratija“.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos, pervadintos į Ąžuolyno biblioteką, rekonstrukcijos truko dvejus su puse metų. 

1986 metais statytos bibliotekos atnaujinimas iš viso kainavo 17,65 mln. eurų, jis finansuotas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Pastato rekonstrukcijos metu atlikti darbai, susiję su paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimu, pastato šiltinimu bei techninės būklės atnaujinimu. Taip pat modernizuotos erdvės pritaikant jas šiuolaikiniams poreikiams, išsaugant dalį autentiškų elementų ir derinant juos prie modernaus interjero dizaino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas