Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

Kauno Kalėdų eglės įžiebimą gyvai stebės tik 500 žmonių, koncertą vainikuos E.Dragūnas

Paskutinį rudens savaitgalį – lapkričio 27-ąją, Kauno Rotušės aikštėje bus įžiebta drugeliais nupuošta Kalėdų eglė. Gyvai renginį galės stebėti tik kvietimus gavę neįgalūs vaikai. Visi kiti šventiniame koncerte kviečiami dalyvauti jaukiai susėdus prie televizijos ekranų. Ant scenos pasirodyti ruošiasi ir Egidijus Dragūnas-SEL.
Kaune puošiama Kalėdų eglė
Kaune puošiama Kalėdų eglė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį Kauno Rotušės aikštėje verda intensyvūs kalėdinio miestelio įrengimo darbai.

Centre išdygusi apie 24-ių metrų Kalėdų eglė jau ėmė skleisti miško aromatą.

Ant jos bei šalia jos nutūps apie 600 įvairiaspalvių drugelių. Šių metų tema – vasariška šiluma pulsuojantis rojaus sodas.

„Kalėdų medis yra simbolis, simbolis to Pažadėto rojaus, kad mus išganys. Kas tas rojus? Tai didelis komfortas, šiluma, grožis, malonumas. Jį mes įsivaizduojame ten, kur šilta, gražu. Dažnas įsivaizduoja tropinę šalį, jūrą, pakrantę. O iš tikro rojus yra čia ir dabar. Ne visi tik pamatome ir mokame džiaugtis.

Kurdama šią Kalėdų eglę galvojau, koks yra rojus vasarą įkristi į smilgų pievą ir matyti pro jas, linguojančias, dangų. Jausti ir matyti tą praskrendantį drugelį, tarsi pievos angelą. Taip ir gimė idėja. Kodėl Kalėdų medis negalėtų būti tas lietuviškas rojaus sodas?“ – šių metų kalėdinių puošmenų temą nupasakojo ilgametė Kauno Kalėdų eglių kūrėja Jolanta Šmidtienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Ji prisipažino, dekoracijų planavusi mažiau, tačiau pradėjus jas komponuoti į bendrą kompoziciją, pritrūko. Vien drugelių numatyta 600, maždaug tiek pat Rotušės aikštėje „išdygs“ ir šviečiančių smilgų.

„Pačią eglės koloristiką nusprendėme padaryti žalią, nes Kalėdų eglė – žalia žalia iki pat dangaus. Ir ta mūsų planeta – žalia. Ir drugeliai, na, ne kopūstiniai, bet žalsvi“, – nusijuokė J.Šmidtienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune puošiama Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune puošiama Kalėdų eglė

Į vidų nebus galima įeiti

Šiemet ji panoro sujungti visą aikštę su Kalėdų eglės kompozicija, tad ir pačioje aikštėje išdygs pievos, salelės su smilgomis, ant kurių tūps drugeliai. O ir patys žiūrovai, tikina Kalėdų eglės kūrėja, taps tais drugeliais.

„Gal nebus sūpynių, kontaktinių dalykų, bet nuotraukos lankytojams turėtų pavykti labai gražios“, – žadėjo J.Šmidtienė.

Daugybę metų Kaunas išsiskyrė dar ir tuo, kad Kalėdų egle buvo galima džiaugtis ir patekus į jos vidų. Šiemet šios idėjos atsisakyta. Toks sprendimas priimtas po pernai metų, kai teko uždaryti įėjimą į eglės vidų. Šiemet vietoj to nuspręsta daugiau investuoti į pačią aplinką.

J.Šmidtienė pabrėžė, kad prie pačios kalėdinės puošmenos prieiti, vis dėlto, bus galima, jos užtverti neplanuojama.

Gyvai stebės tik vaikai

„Šiemet mes kviečiame į šiltas Kalėdas. Nuo 17.30 valandos vyks televizinis Kalėdų eglės įžiebimo koncertas, kuriame koncertuos Iglė, Ieva Zasimauskaitė, Rafailas Karpis ir kt. Gros Leonas Somovas. Žinoma, pasirodys ir Egidijus Dragūnas. Šių metų išskirtinumas – koncertas skirtas tik televizijai, todėl miestiečius raginame likti šiltai namuose ir stebėti koncertą prie televizijos ekranų“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Į Kalėdų eglės įžiebimo šventę šiemet bus galima patekti tik su kvietimais. Gyvai renginį pakviesta stebėti išskirtinė auditorija – vaikai su negalia.

„Ši auditorija pasirinkta dėl to, kad gruodžio 3-ioji – neįgaliųjų diena. Pagalvojome, kad neįgalūs vaikai įprastomis sąlygomis negali atvykti prie eglutės ir pamatyti koncerto“, – sprendimą paaiškino A.Augonė.

Gyvai renginį pakviesta stebėti išskirtinė auditorija.

Tad, anot jos, gyvai įžiebimo šventę stebės apie 500 žmonių. Vaikų pakviesta apie 300.

Šventinio koncerto filmavimai, pasak pašnekovės, vyks iš dviejų Kauno vietų. Kadangi dalis filmavimų vyks Rotušės aikštėje, visą dieną čia bus ribojamas automobilių eismas. Šeštadienį bus ribojamas ir pėsčiųjų patekimas į Rotušės aikštę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune puošiama Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune puošiama Kalėdų eglė

Savaitgaliais, A.Augonės teigimu, prie Kalėdų eglės vyks veiklos, labiau orientuotos į vaikus, – kojūkininkų, mimų pasirodymai. Numatyta Kalėdų senelio rezidencija, kurioje bus galima parašyti laišką Kalėdų seneliui.

Aikštėje jau iškilo ir 10 naujų stiklinių kupolų. Dauguma jų skirti prekybai. Įeiti į vidų bus leidžiama, bet ten užsibūti – ne.

Šių metų išskirtinumas – Šv. Kūčių vakarą, nuo 20 valandos, Rotušės aikštėje skambės kalėdinės giesmės.

Kalėdinis miestelis Rotušės aikštėje veiks iki sausio 6 dienos.

O štai Naujųjų metų šventei veiklų daug neplanuojama. Norima tik pasveikinti miestą, nes 2022-aisiais jis taps Europos kultūros sostine. Svarstoma šiemet netgi atsisakyti fejerverkų.

Išleis iki 260 tūkst. eurų

Rotušės aikštės papuošimams ir Kalėdų eglės įrengimui šiemet Kauno miesto savivaldybė skyrė iki 160 tūkst. eurų. Dar apie 100 tūkst. eurų, tikėtina, atsieis likusių miesto vietų papuošimai. Biudžetas nėra galutinis, gali didėti ar mažėti.

Girliandomis ir žibančiomis dekoracijomis papuoštos gatvės, tiltai, fontanai ir parkai. Šventiškas apšvietimas įrengtas Laisvės alėjoje, Santakos parke. Vienybės aikštėje stūksantį ąžuolą papuošė 900 metrų ilgio girlianda.

Netrukus šventiškai pasipuoš ir šalia savivaldybės pastato Laisvės alėjoje stovinčios gėlių klombos, kur vėl sužaliuos žibančių kėnių giraitė, o ją papuoš raudonnosiai elniukai.

Taip pat papuošti Laisvės alėjos, Nepriklausomybės aikštės fontanai.

Tūkstančiai lempučių sušvito pagrindinėse ir atokiau esančiose gatvėse. Kai kurios jų, pasak savivaldybės, papuoštos pirmą kartą. Puošybai panaudotos naujos ir ankstesnių metų dekoracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai