Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 28 /10:24

Mergina, Kaune išgelbėjusi moterį nuo mirties: „Tiesiog atlikau pareigą“

Kauno medikai surado du jaunuolius, kurie ištiesė pagalbos ranką klinikinės mirties ištiktai moteriai. Jie asmeniškai padėkojo šiems geradariams. 15min pavyko susisiekti su viena jų – odontologiją studijuojančia Juste Gervyte, kuri tvirtino tiesiog atlikusi pareigą.
Naktinis policijos reidas
Greitoji pagalba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialinio tinklo „Facebook“ Kauno miesto greitosios medicinos stoties paskyroje pranešta, kad pirmadienį, lapkričio 26 dieną, viename iš Kauno „Iki“ prekybos centrų, esančių P.Lukšio g. 60, klinikinės mirties ištiktą moterį iki greitosios pagalbos atvykimo gaivino du jaunuoliai.

„Norime padėkoti šiems žmonėms, padėjusiems išsaugoti gyvybę – be jų atlikto pradinio gaivinimo ši moteris šansų išgyventi būtų turėjusi labai mažai. Nepaisant to, kad greitoji medicinos pagalba atvyko per kelias minutes, pradinė pagalba spaudžiant krūtinės ląstą klinikinės mirties ištiktam žmogui dvigubai padidina tikimybę išgyventi. AČIŪ dalyvavusiems gaivinime!“ – rašoma Kauno miesto greitosios medicinos stoties paskyroje.

„Jeigu esate tas, kuris vakar „Iki“ parduotuvėje gaivinote, arba jeigu pažįstate šiuos jaunuolius – atsiliepkite! Norime padėkoti asmeniškai“, – raginama žinutėje.

Komentaruose po šia žinute buvo pažymėta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė, kuri greičiausiai buvo viena iš moters gelbėtojų. Tai – Justė Gervytė. Jai ir kartu su ja moteriai padėjusiam vaikinui greitosios pagalbos medikai jau padėkojo.

15min pavyko susisiekti su Juste Gervyte.

„Labai noriu paprašyti, kad šito reikalo neišpūstumėte. Aš manau, kad tokį dalyką tokioje situacijoje kiekvienas žmogus padarytų. Aš tiesiog ėjau pro šalį ir pamačiau, kad ta moteris gulėjo. Aplinkui buvo daug žmonių, jie greičiausiai pabijojo kažką daryti, prie jos – apsauginis ir vienas vaikinas. Eidama pro šalį priėjau ir paklausiau, kokia situacija. Pasakė, kad ji nekvėpuoja ir supratom, kad kažką reikia daryti“, – pasakojo Justė.

Pirmiausiai jie atlaisvino moters kaklo sritį, kad niekas jo nespaustų. Tuomet patikrino pulsą – jo neužčiuopė. Vaikinas ėmė daryti širdies masažą.

„Mes pradėjome ją gaivinti. O tada su vaikinu pasikeitėm, nes jis buvo labai išsigandęs. Aš pati dirbu medicinos srity, buvau mokymuose, visą tą praėjau, tai aš teoriškai žinojau, ką reikia daryt. Tiesiog tokiose situacijose panika apima. Pasiūliau jam apsikeisti – apsikeitėme, toliau širdies masažą dariau aš“, – pasakojo ji. Mergina teigė nežinanti, kiek laiko viskas truko – iki kol atvažiavo greitosios pagalbos medikai. Pastarieji atvyko greitai.

Nė vienas dėmesio netrokšta

Vaikinas, kartu su Juste padėjęs moteriai, su ja susisiekė antradienį, tačiau, merginos teigimu, jis nenorėjo, kad būtų paviešinta jo tapatybė.

„Su mumis susisiekė greitoji pagalba, padėkojo, o mane tiesiog draugės pažymėjo, padarė tokią „paslaugą“, kad mane paviešino. Nors nemanau, kad tai reikėtų skelbti. Tiesiog tokia pareiga ir tiek“, – 15min tikino ji.

Anot J.Gervytės, svarbiausia, atsidūrus tokioje situacijoje, nepanikuoti. „Moteriai pasisekė, kad pro šalį ėjome mes. Nežinau, tai – likimas, ne likimas, mes šiuo atveju galėjome padėti. Vaikinas ne medicinos srityje dirba, bet kažkokius mokymus yra praėjęs. Žinoma, kai laiko vairuotojo teises, lygiai to paties moko. Aš universitete praktiškai mokiausi ant manekeno. Tas labai padėjo, nes žinojau, kaip įpūtimus daryti ir visa kita“, – kalbėjo ji. Pasak moteriai padėjusios merginos, žinios, kaip elgtis tokioje situacijoje, labai reikalingos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas