Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 22

Mama: „Gauti kompensaciją už privatų darželį lankantį vaiką galėčiau tik apgavusi sistemą“

Kauno rajone gyvenančios, bet Kauno mieste dirbančios ir savo vaikus į čia esančius privačius darželius leidžiančios šeimos jaučiasi diskriminuojamos – pagal dabar galiojančią tvarką jos negali pretenduoti nei į Kauno rajono, nei į Kauno miesto savivaldybių numatytą kompensaciją, skiriamą šeimoms, kurių vaikai nepateko į valstybines ugdymo įstaigas ir dėl to lanko privačius lopšelius ir darželius.
Privatus darželis
Privatus darželis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tai neteisinga“, – įsitikinusi Domeikavoje gyvenanti Aušra. Moteris kartu su vyru augina 1,4 metų dukrą. Vaiko priežiūros atostogose ji buvo vienerius metus, tad prieš pusmetį pradėjo ieškoti, kur saugiai palikti atžalą, kai jai pačiai reikės grįžti į darbą.

Į valstybinį lopšelį-darželį, kuris, pasak Aušros, yra tiesiai po jų langais, dukra nepateko. Tad šeima ėmė domėtis Kauno rajone esančiais privačiais lopšeliais-darželiais. Pirmiausia akys nukrypo į čia pat, Domeikavoje, įkurtą ugdymo įstaigą.

Tačiau po pirmo skambučio paaiškėjo, kad į jį eiti vienerių metų amžiaus mergaitė negalės – čia priimami tik dvejų sulaukę vaikai.

Visi kiti rajone esantys darželiai nuo Domeikavos yra toli – norėdami juos pasiekti tėvai būtų turėję mažylę kelti paryčiais, nes darbus Kaune abu pradeda 7–8 val. ryte. Abu su vyru ir vaiku darbus ir darželį pasiekia viešuoju transportu.

Kadangi abu didžiąją dienos dalį praleidžia Kaune, nusprendė, jog protingiausia dukrytę leisti į kurį nors miesto privatų darželį – taip mažylė atsidūrė viename jų. Mėnesis šioje ugdymo įstaigoje šeimai kainuoja 230 eurų.

Sužinojusi, jog Kauno rajono savivaldybė skiria 72 eurų kompensacijas tėvams, kurių vaikai nepateko į valstybines ugdymo įstaigas ir lanko privačias, moteris pateikė prašymą savivaldybei.

Tačiau netrukus sulaukė paaiškinimo, kad kompensacijos skiriamos tik vaikams, gyvenantiems Kauno rajone ir lankantiems Kauno rajono privačius darželius. Tą patį paaiškino ir miesto savivaldybė, neoficialiai šeimai patarusi susirasti, kur deklaruoti mergaitės gyvenamąją vietą mieste. Tai yra apgauti sistemą.

Esu tikra, kad tokių šeimų, kurios gyvena rajone, o dirba ir vaikus veda į darželius mieste, yra daugiau. Jie, kaip ir mes, neturi jokių teisių į kompensacijas.

„Tačiau tokios galimybės mes neturime – tiek mes, tiek giminaičiai gyvena Domeikavoje. Jaučiamės diskriminuojami – juk gyvename beveik Kaune – prie miesto ženklo. Dirbame taip pat Kaune.

Kita vertus, kodėl turime taip elgtis? Juk ne mes kalti, jog Domeikavos valstybiniame darželyje nėra vietų, o privatus taiko amžiaus cenzą.

Esu tikra, kad tokių šeimų, kurios gyvena rajone, o dirba ir vaikus veda į darželius mieste, yra daugiau. Jie, kaip ir mes, neturi jokių teisių į kompensacijas“, – kalbėjo jauna mama.

Moteris neslėpė, jog turi mažai vilties, kad dukrytė pateks į valstybinį darželį anksčiau, nei jai sueis 4 metai. Tai reiškia, kad šeima visą tą laiką iš biudžeto turės skirti nemažą sumą privačiam darželiui. Sumažinti šias išlaidas padėtų 72–100 eurų kompensacijos. 

„Nė viena savivaldybė išimčių daryti nenori ir neketina. O vietą valstybiniams darželyje gal gausime po kokių 4 metų, nes mūsų gyvenvietėje yra tik vienas valstybinis darželis. Tai kokia čia pagalba tėvams?“ – klausė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito