Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 31

Kauno savivaldybė apsimelavo: žadėjo atsodinti beržą, tačiau vietoj jo – trinkelės

Medžių tema Kaune jau yra tapusi kultine. Kauniečiai ne kartą stabdė valdžios planus išpjauti vienoje ar kitoje miesto vietoje liepas bei ąžuolus. Tad kai pernai nutarta pašalinti po savivaldybės langais augusį ilgametį beržą, apie tai visuomenę stengtasi informuoti iš anksto. Žadėta nupjauto vietoje atsodinti kitą, apie tai komunikuota viešai, tačiau šiandien vietoj naujo beržo – trinkelės.
Kauno savivaldybė žadėjo atsodinti nupjautą beržą, bet pažado neįvykdė
Kauno savivaldybė žadėjo atsodinti nupjautą beržą, bet pažado neįvykdė / Skaitytojo nuotr.

„Paslėpta medžio vieta“

Dėl šios situacijos į 15min redakciją kreipėsi pastabus skaitytojas. Besilankydamas darbo reikalais Kauno centre ir eidamas pro savivaldybės pastatą Laisvės alėjoje, jis teigė pamatęs „paslėptą medžio vietą“.

„Prieš porą metų, vykdant Laisvės alėjos atnaujinimo darbus, buvo atnaujintas ir skverelis prieš savivaldybę. Kaip įprasta Lietuvoje, vykdant statybos darbus, medžiai liko paskutinėje vietoje – vienas iš tuomet augusių didelių beržų po kiek laiko numirė ir buvo pašalintas.

Savivaldybė suskubo toje vietoje įsmeigti lentelę, informuodama, kad šioje vietoje jau tų pačių metų rudenį bus atsodintas kitas brandaus amžiaus beržas. Viskas kaip ir šaunu, atrodytų, savivaldybei rūpi prieš pastatą turėti medžių, tačiau beržas taip ir nebuvo atsodintas, o aš apie tai net ir pamiršau“, – laišką redakcijai pradėjo skaitytojas.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Medis prie Kauno savivaldybės, kuris buvo pašalintas pernai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Medis prie Kauno savivaldybės, kuris buvo pašalintas pernai

Beržas buvo sunykęs

Išties pernai metų rugpjūtį, žinodama, kokius protestus mieste sukelia medžių pjovimo tema, Kauno miesto savivaldybė išplatino pranešimą spaudai apie sprendimą nupjauti po langais augantį beržą.

Teigta, kad kelis kartus dendrologų atlikti nuodugnūs tyrimai patvirtino, jog vienas iš dviejų beržų greta Kauno savivaldybės pastato yra visiškai sunykęs.

Nepaisant kelerius metus trukusio bandymo išsaugoti, jo būklė neva nepaliko kitos išeities – būtina kuo greičiau nupjauti, apsaugant praeivius nuo galimo pavojaus.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Medis prie Kauno savivaldybės, kuris pernai buvo nupjautas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Medis prie Kauno savivaldybės, kuris pernai buvo nupjautas

Viešai žadėta, kad rudenį bus atsodintas naujas tokios pat rūšies beržas.

Prabėgo beveik metai.

„Neseniai einant pro savivaldybės pastatą akis užkliuvo už neįprasto vaizdo – keisto lygumo ir tuštumo. Pasirodo, vietos, kur seniau augo subrendęs beržas, kur buvo ketinta atsodinti naują beržą, nebėra: žalias plotas iškonstruotas ir lygiai išdėtas trinkelėmis, tarsi toje vietoje nieko nebūtų buvę“, – stebėjosi skaitytojas.

Skaitytojo nuotr./Vieta, kur anksčiau prie Kauno savivaldybės augo beržas
Skaitytojo nuotr./Vieta, kur anksčiau prie Kauno savivaldybės augo beržas

Nusprendė tyliai

Išties, žadėtas beržas nebuvo atsodintas, o jo vietoje atsirado trinkelės. Kodėl savivaldybė neištesėjo savo duoto pažado?

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras, naujo beržo (aukštis 10–12 metrų, apie 20–25 cm skersmens) atsodinimas būtų kainavęs apie 4,7 tūkst. eurų.

„Dėl architektų siūlymo atidengti ir akcentuoti istorinio pastato fasadą buvo priimtas sprendimas medžio neatsodinti“, – kodėl buvo pakeisti planai, paaiškino savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento