Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 26

Kauno savivaldybė rankų nenuleidžia – apskundė teismo sprendimą dėl LGBTQ+ eitynių

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai liepos 30 dieną priėmė LGBTQ+ eitynių Kaune organizatoriams palankų sprendimą – įpareigojo suderinimo dokumentą išduoti atsisakiusią Kauno miesto savivaldybės administraciją iki rugsėjo 1 dienos suderinti eitynių maršrutą. Laukusi kone iki paskutinės apskundimo termino dienos, savivaldybė nusprendė pateikti apeliacinį skundą.
Prie teismo Kaune surengtas mitingas – reikalauja išduoti leidimą eitynėms
Prie teismo Kaune surengtas mitingas – reikalauja išduoti leidimą eitynėms / Karolinos Stažytės nuotr.

Pati Kauno miesto savivaldybė iki šiol nebuvo pasisakiusi, skųs liepos mėnesio teismo sprendimą ar ne – tikino, dar svarstanti visus teisinius argumentus. Apie tai, kad apeliacinis skundas pateiktas, pirmasis ketvirtadienio popietę savo internetiniame puslapyje pranešė Regionų apygardos administracinis teismas.

Kaip skelbiama Regionų apygardos administracinio teismo pranešime, Kauno miesto savivaldybės administracija rugpjūčio 26 dieną pateikė apeliacinį skundą, kuriame nurodė, kad teismo sprendimas yra naikintinas ir pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundas atmestinas visa apimtimi.

Apeliaciniame skunde Kauno miesto savivaldybės administracija nurodė, kad jų sprendimas nederinti LGBTQ+ eitynių buvo priimtas atsižvelgiant ne tik į nebaigtus atlikti remonto darbus Laisvės alėjoje ir į transporto priemonių eismo ribojimus Maironio, A.Mickevičiaus, Kęstučio ir K.Donelaičio gatvėmis bei kitas aplinkybes, tačiau ir į policijos atstovų argumentus, kurie nurodė, jog Laisvės alėja yra ribotos erdvės teritorija, ją riboja pastatai.

Esant didesniam žmonių masiškumui kyla grėsmė, kad nebus užtikrinama viešoji tvarka, kitų asmenų ir jų turto saugumas, taip pat gali formuotis spūstys ir nebūti galimybės užtikrinti evakavimosi proceso.

Taip pat policijos atstovai yra nurodę, kad tokio masto eitynės sukeltų specialiojo transporto patekimo į Laisvės alėją problemas.

Be to, Kauno miesto savivaldybės administracija apeliaciniame skunde nurodė, kad rugsėjo 4 dieną miesto centre vyks ne vienas renginys, kavinėms leista net iki gruodžio 31 dienos išplėsti lauko terasų plotus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos apeliaciniame skunde be kita ko akcentuojama, kad teismas negali įpareigoti Kauno miesto savivaldybės administracijos suderinti pareiškėjos organizuojamų eitynių pagal 3-iąjį pareiškėjos nurodomą maršrutą, kadangi tokia viešojo administravimo funkcija yra priskirta ne teismui, o būtent išimtinei savivaldybės kompetencijai ir tai patvirtina suformuota teismų praktika.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 138 straipsniu, apeliacinio skundo priėmimo klausimą išsprendžia teismo pirmininkas ar teisėjas ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo jo pateikimo pirmosios instancijos teismui.

Mano, kad eitynės vis vien įvyks

Neseniai generalinis komisaras Renatas Požėla viešai išsakė nerimą, kad rugsėjo 4 dieną planuojamo LGBT „Kaunas pride“ renginio dalyviai jame planuoja dalyvauti ir tuo atveju, jeigu nepavyks su savivaldybe suderinti leidimo – tai yra, savivaldybei apskundus teismo sprendimą.

„Kas mus neramina, kad renginio organizatoriai, kiti asmenys, nepaisant, ar bus leidimas, vis tik planuoja šį renginį vykdyti. Ir tai, be abejo, mums yra papildomi iššūkiai užtikrinti viešąją tvarką“, – antradienį Vilniuje po susitikimo su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen sakė R.Požėla.

Jis teigė, kad renginio, jei jis įvyktų, metu policija imsis visų įmanomų priemonių ir Kaune dirbs ne tik miesto, bet ir kitų teritorinių policijos įstaigų pajėgos.

Teismas: pažeista konstitucinė teisė

15min primena, kad teisminis procesas prasidėjo, kai eitynių organizatoriai ir Kauno miesto savivaldybė nerado sutarimo, kur rugsėjį šiame mieste galėtų vykti LGBT bendruomenės eitynės – savivaldybė kartu su policija atmetė net keletą pasiūlymų dėl galimos renginio vietos, eitynių maršruto. Pasak pareiškėjų, buvo tik pasiūlyta renginį organizuoti parke už miesto.

Liepos 30-ąją Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai paskelbė sprendimą LGBTQ+ eitynių, numatytų rugsėjo 4-ąją Kaune, administracinėje byloje. Į teismą renginio organizatoriai kreipėsi po to, kai Kauno miesto savivaldybė nesutiko išduoti eitynių suderinimo dokumento.

Teismas įpareigojo savivaldybę iki rugsėjo 1 dienos 11 valandos suderinti eitynių maršrutą. Pasak teisėjų kolegijos, negalima uždrausti piliečių taikių susirinkimų.

Savivaldybė įpareigota suderinti eitynių maršrutą, kuris prasidės Nepriklausomybės aikštėje, prie Soboro. Eitynių dalyvių kolona žygiuotų iki Laisvės alėjos 99-ojo namo, apsisuktų ir grįžtų atgal į aikštę.

Teismo įsitikinimu, savivaldybė neįrodė, kad rengiant eitynes tik Laisvės alėjoje, gali būtų pažeista viešoji tvarka. Nesuderindama šio maršruto, savivaldybės administracija pažeidė konstitucinę teisę.

Iškart po priimto verdikto Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė priminė, kad Kaunas aiškiai pasakė, jog fizinių galimybių masinei eisenai nėra dėl vykstančių remonto darbų, išsiplėtusių lauko terasų ir pan., tačiau žadėta teismo argumentus analizuoti. Pabrėžta, kad, vis dėlto, svarbiausias prioritetas savivaldybei yra žmonių saugumas.

Savivaldybė turėjo 30 dienų apskųsti šį teismo sprendimą. Tą padarė jau baigiantis terminui.

Eitynes, kuriose dalyvautų 1–3 tūkst. žmonių, planuojama vykdyti rugsėjo 4 dieną nuo 12 iki 17 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento