Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 10 /16:03

Kauno korupcijos skandalas: bene didžiausią kyšį įtariamas gavęs administracijos direktorius suimtas, papirkėjas – ne

Prokuratūra pranešė, kad Kauno savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui galimai duotas kyšis – didžiausias Lietuvoje. Paaiškėjo ir statybų bendrovė, kurios vadovas Juozas Kriaučiūnas, manoma, bandė papirkti įspūdinga 140 tūkst. eurų suma, – tai „Autokausta“, laiminti kone visus didžiuosius rangos konkursus mieste. V.Šiliauskas suimtas dešimčiai dienų, verslininkas išsipirko užstatu.
Vilius Šiliauskas ir Juozas Kriaučiūnas
Vilius Šiliauskas ir Jonas Kriaučiūnas / 15min nuotr.

Teismas V.Šiliauską suėmė dešimčiai parų

Tiek V.Šiliauską, tiek J.Kriaučiūną prokurorai siekė suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui – dėl to ketvirtadienį kreiptasi į teismą.

Prokuroras Tomas Staniulis teigė, kad suėmimo siekiama vien jau dėl to fakto, jog šiandien V.Šiliauskas turėjo su šeima išskristi į Tenerifę, o atgalinių bilietų neturėjo.

Tačiau Kauno apylinkės teismas kovo 10 dienos popietę paskelbė kiek kitokį savo verdiktą – V.Šiliauskui skirtas suėmimas, tačiau ne mėnesiui, o tik dešimčiai dienų.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Juozas Kriaučiūnas teisme
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Juozas Kriaučiūnas teisme

„Atsižvelgiant į tai, kad ikiteisminis tyrimas yra tik pradėtas, į šiuo metu esančius surinktus ikiteisminio tyrimo duomenis, suėmimas nustatytinas trumpesniam terminui nei prašė prokuroras“, – rašoma teismo sprendime.

O štai prokuratūros prašymą suimti papirkimu įtariamą „Autokaustos“ vadovą Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį atmetė.

Jam skirtas 50 tūkst. eurų užstatas (kovo 10 dieną jį į Generalinės prokuratūros sąskaitą sumokėjo Advokatų profesinė bendrija) ir trijų mėnesių trukmės intensyvi priežiūra (privalės nuolat dėvėti apykoję – elektroninį stebėjimo įtaisą). Verslininkas taip pat įpareigotas būti namų zonoje, neišvykti iš Lietuvos ir nebendrauti su šioje byloje taip pat įtariamu Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi V.Šiliausku.

Kaip 15min teigė Kauno apylinkės teismo atstovė Vaiva Milkeraitienė, suėmimas neskirtas, nes teismas nustatė, kad ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra jokių duomenų apie tai, jog būdamas laisvėje įtariamasis planuotų daryti naujus nusikaltimus ar apie jo atžvilgiu pradėtus kitus ikiteisminius tyrimus, kas rodytų, kad įtariamasis yra linkęs nusikalsti.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme.
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme.

Įspūdingos sumos grynųjų pinigų

Ketvirtadienio rytą Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis surengė spaudos konferenciją apie ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytos korupcinės nusikalstamos veikos Kauno miesto savivaldybės administracijoje.

STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai
STT nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų per kratas pas Kauno miesto administracijos direktorių Vilių Šiliauską ir „Autokaustos“ direktorių Juozą Kriaučiūną rasti pinigai bei kiti įkalčiai

Prokuroras suteikė daugiau informacijos dėl kardomųjų priemonių skyrimo, įvardijo kyšio sumą.

Tai didžiausia suma šiuo metu Lietuvoje kaip kyšio dalykas – 140 tūkst. eurų.

„Trečiadienio rytą pradėta krata administracijos direktoriaus namuose užtruko. Tik vakare buvo rastas kyšio dalykas. Noriu padėkoti pareigūnams už itin kantrų ir kvalifikuotai atliktą darbą. Tai didžiausia suma šiuo metu Lietuvoje kaip kyšio dalykas – 140 tūkst. eurų. Buvo rasta ir daugiau grynųjų pinigų – iš viso ketvirtis milijono eurų“, – ketvirtadienį teigė T.Staniulis ir patikino, kad yra ir kitų įrodomųjų duomenų, kad būtent tokia – 140 tūkst. eurų, suma buvo perduota V.Šiliauskui.

Pas papirkėją namuose rasta apie 400 tūkst. eurų grynųjų pinigų, tad iš viso ikiteisminiame tyrime minima virš 600 tūkst. eurų suma.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Krata galėjo trukti ir keletą parų, bet STT pareigūnai buvo išsikėlę tikslą rasti kyšio dalyką. Anot prokuroro, net ir neradus tų pinigų, turėta pakankamai įrodomųjų duomenų, kad ši baudžiamoji byla bet kuriuo atveju pasiektų teismą.

„Krata truko apie 16 valandų. Dirbo apie 10 STT pareigūnų. Pinigai rasti įvairiose vietose gyvenamuosiuose namuose – įskaitant ir slėptuves. Konkrečių vietų atskleisti šiuo metu negaliu. Daug vietų. Pinigus rado patys pareigūnai, nebuvo, kad asmenys juos pateikė“, – teigė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis.

Kyšis buvo paruoštas tam tikros formos paketuose – tik tiek atskleidžiama. Iš vėliau paviešintų STT nuotraukų matoma, kad pinigai slėpti ir stiklainiuose.

„140 tūkst. eurų buvo perduoti vienu metu. Kyšis rastas namuose, bet perduotas – ne juose. Tai, kad buvo ieškota net 16 valandų ir ieškojo STT pareigūnai, daryta išvada, kad pinigai buvo paslėpti pakankamai gerai“, – patikino prokuroras.

Ketino skristi į Tenerifę

Buvo paimti tyrimui naudingi ne tik rasti grynieji pinigai, bet ir kiti daiktai – kokie, neįvardijama.

Pasak prokuroro, bus tikrinama kitų rastų pinigų kilmė, tai yra viso turimo įtariamųjų turto kilmė. Teisėsauga dės visas pastangas, kad tie pinigai patektų į valstybės biudžetą.

Kyšio davėjui taip pat pareikšti įtarimai.

„Abiem įtariamiesiems bus prašoma skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesiams“, – tikino T.Staniulis.

Anot jo, suėmimo prašyta dėl to, kad yra duomenų, jog V.Šiliauskas šiandien ryte su šeima turėjo išskristi į Tenerifę ir bilietai buvo įsigyti tik į vieną pusę.

15min užfiksavo ketvirtadienį iš teismo išvedamą V.Šiliauską. Žurnalistams jis nieko nekomentavo.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas teisme

15min žiniomis, V.Šiliauskas prašymą atostogoms pateikė kovo 4 dieną, atostogauti jis turėjo 2 savaites: nuo kovo 14 iki 25 dienos.

Pastarąjį kartą administracijos direktorius atostogavo pernai nuo spalio 11 iki spalio 19 dienos.

V.Šiliauskas šiandien ryte su šeima turėjo išskristi į Tenerifę ir bilietai buvo įsigyti tik į vieną pusę.

Prokuroras patvirtino, kad V.Šiliauską galimai bandė papirkti „Autokaustos“ direktorius Juozas Kriaučiūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Kriaučiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Kriaučiūnas

„Autokausta“ pastaraisiais metais laimi kone visus didžiausius konkursus Kauno mieste: statė vakcinacijos centru pandemijos metu tapusius ledo rūmus (13,6 mln. eurų), rekonstravo Laisvės alėją, iš turkų perėmė S.Dariaus ir S.Girėno stadiono (32 mln. eurų) rekonstrukciją, užsiima „Mokslo salos“ Nemuno saloje (32 mln. eurų), lengvosios atletikos maniežo prie Kauno sporto halės (19 mln. eurų vertė) statybomis, vykdo Vilniaus gatvės remontą ir kt.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./„Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas

Projekto, už kurį duotas kyšis, neatskleidžia

Prokuroro teigimu, teisėsauga turi duomenų, už kokį projektą J.Kriaučiūnas galimai davė kyšį V.Šiliauskui, tačiau tai neatskleidžiama. Šis projektas jau yra pradėtas vykdyti.

„Gali būti ir daugiau nusikalstamos veikos epizodų“, – paklaustas, ar bus peržiūrimi visi „Autokaustos“ pastaruoju metu laimėti konkursai, atsakė T.Staniulis.

Pasak jo, net šiandien skambino pareiškėjas, kuris nori kreiptis į STT ir pateikti tam tikrą informaciją.

„Kol kas tokių skambučių sulaukiame vienetais, bet esmė ne skambučių skaičius, o kokia pateikiama informacija“, – teigė prokuroras.

Jis nekomentavo to, ar V.Šiliauskas veikė vienašališkai, ar su galima mero Visvaldo Matijošaičio žinia.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tomas Staniulis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tomas Staniulis

„Ši suma – 140 tūkst. eurų, kaip kyšio dalykas, yra labai didelė, įspūdinga, bet, manyčiau, ji yra labai menka, lygint su tuo, kokią žalą patiria sąžiningi verslininkai. Kai nėra sąžiningos konkurencijos, laimėti viešuosius konkursus – neįmanoma. Sąžiningi verslininkai atsiduria pakankamai sudėtingoje padėtyje. Tokioje mažojoje ir labai gražioje valstybėje kaip Lietuva viešieji pirkimai, mūsų nuomone, turėtų vykti kitokia tvarka. Tuomet būtų išvengta tokių ikiteisminių tyrimų, kokį turime šiandien“, – pabrėžė prokuroras.

Tokios bylos, anot jo, sudėtingai ištiriamos, sunku įrodyti padarytą nusikaltimą.

Savivaldybėje atliko kratas

Kovo 9 dieną Kauno miesto savivaldybės patalpose Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdė kratas. Paaiškėjo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o vienos Kauno statybų bendrovės vadovas – papirkimų.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno miesto savivaldybė
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno miesto savivaldybė

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius galimai priėmė iš bendrovės direktoriaus kyšį už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Įspūdingo dydžio kyšį neva bandyta perduoti naktį iš antradienio į trečiadienį.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius trečiadienio rytą darbe nepasirodė – buvo sulaikytas. Kratos atliktos ir jo namuose.

Už kyšininkavimą gresia įkalinimas iki 8-erių metų, papirkimą – iki 7-erių metų.

Reikalauja nušalinti ir atleisti

Reaguodama į korupcijos skandalą opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ paragino Kauno miesto merą nedelsiant nuo užimamų pareigų nušalinti administracijos direktorių, vienintelį savivaldybės asignavimų valdytoją.

„Pastaruoju metu Kauno valdantieji suteikė labai daug įgaliojimų direktoriui atlikti vienasmenius sprendimus. Šiandien mažų mažiausiai reikia viešo Kauno mero paaiškinimo dėl susiklosčiusių aplinkybių. Kauno miesto tarybos nariai, visuomenė turi teisę žinoti kas vyksta“, – trečiadienį išplatintame pranešime spaudai pabrėžė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė.

O štai opozicinė TS-LKD frakcija paprašė Kauno miesto mero inicijuoti neeilinį miesto tarybos posėdį, kurio metu „Vieningo Kauno“ deleguotas savivaldybės administracijos direktorius būtų atleistas iš pareigų.

Į visą šią situaciją Kauno meras V.Matijošaitis iš pradžių reagavo gana atsainiai, tikindamas, kad V.Šiliauskas yra puolamas nebe pirmą kartą, tai jam buvo panašu į susidorojimą. Tačiau vėliau, po prokuratūros spaudos konferencijos, reaguojant į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, įtarimų sulaukęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius mero potvarkiu buvo nušalintas nuo pareigų.

Įtarimų kėlė ir bitininkystės veikla

15min primena, kad opoziciniams konservatoriams V.Šiliausko veikla įtarimų kėlė ir anksčiau. Pernai rudenį Kauno konservatoriai kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT) ir STT prašydami ištirti V.Šiliausko gautos Europos Sąjungos (ES) paramos panaudojimo aplinkybes.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Kauno miesto savivaldybės taryboje taip pasielgė reaguodami į 15min straipsnį, kuriame rašoma, kad ES paramą administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) aiškinasi, ar bitininkavimo ūkiui 50 tūkst. eurų gavęs V.Šiliauskas iš tiesų vykdo ūkinę veiklą.

Įtarimų sukėlė ne tik paramos lėšas naudojant įsigyta ir mažai naudota ūkinė technika, bet ir medaus pardavimo aplinkybės – nurodoma, kad jo pirko ir V.Šiliausko kolega iš Kauno miesto savivaldybės – vieno iš skyrių vedėjas.

Tačiau šis tyrimas, anot iniciatorių – konservatorių atstovų, buvo nutrauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas