Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 20

Kauno valdžia deklaruoja etatų mažinimą, o steigia naują įstaigą

Spalio 20 dienos Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje pritarta naujos biudžetinės įstaigos „Kauno biudžetinių įstaigų buhalterinės apskaitos“ steigimui. Iki tol valdantieji deklaravo ėmęsi etatų mažinimo politikos, tad toks žingsnis, opozicijos teigimu, – nesuprantamas. Valdančioji dauguma ramina: tai – tik didesnio plano maža dalis.
Kauno tarybos posėdis
Kauno tarybos posėdis/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Deklaruojant taupymą ir etatų mažinimą, Kaune kuriama nauja biudžetinė įstaiga. Nors dar gegužę Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas pažadėjo, kad šiemet jokių naujų viešųjų ar biudžetinių įstaigų nebus steigiama, kurios kompensuotų sumažėjusius etatus Savivaldybės administracijoje ir vykdytų tas pačias funkcijas.

Šis sprendimas parodo ką kita: Kauno savivaldybėje paskubomis ieškoma, kaip kompensuoti deklaratyviai sumažėjusių etatų netektį. Neaiški naujos įstaigos veiklos struktūra, sąnaudos ir lėšos, reikalingos jos išlaikymui, bei didžiausias leistinų pareigybių skaičius“, – teigė opozicijos lyderis Andrius Kupčinskas.

Pasak jo, šiemet atlikto Lietuvos laisvosios rinkos instituto tyrimo duomenimis, Kaunas jau dabar užima 58 vietą iš 60-ties pagal tarnautojų skaičių savivaldybėje, nes 1000 gyventojų tenka 2,7 administracijos darbuotojo. Kitose savivaldybėse šis skaičius nepalyginamai didesnis.

Kaunas jau dabar užima 58 vietą iš 60-ties pagal tarnautojų skaičių savivaldybėje.

Dėl šių prieštaravimų spalio 20 dienos tarybos posėdyje projektas priimtas ne vienbalsiai.

„Administracijos direktorių G.Petrauską opozicija užvertė klausimais. Į juos, manau, buvo atsakyta. Naujos įstaigos steigimas – tai tik didelio plano maža dalis.

Įstaiga iš pradžių steigiama Sporto skyriuje esančio poskyrio pagrindu. Ji perims dešimties biudžetinių sporto mokyklų buhalterių darbą. Kitų metų pabaigoje buhalterinės paslaugos bus perimtos ir iš kitų neformaliojo ugdymo bei švietimo įstaigų. Pereisime prie centralizuotos buhalterijos visose biudžetinėse įstaigose. Vietoj 220 dabar egzistuojančių darbuotojų skirtingose įstaigose liks 120, dirbantys „Kauno biudžetinių įstaigų buhalterinėje apskaitoje“. 

Taip didės efektyvumas, skaidrumas. Centralizuojant paslaugas, sumažės išlaidos. Dalis darbuotojų nebus atleisti, o pervesti dirbti į naująją įstaigą, kuri bus finansuojama iš sutaupytų po centralizacijos lėšų“, – pokyčių tikslą nupasakojo valdančiajai daugumai priklausantis tarybos narys Rimantas Mikaitis.

Paklaustas apie tai, ar Kaunui išties reikia mažinti biurokratinį aparatą, jei tyrimo duomenimis ir taip laikinoji sostinė pagal tarnautojų skaičių 1000 gyventojų – viena paskutinių sąraše, R.Mikaitis patikino, jog jei matoma galimybių taupyti, reikia taupyti.

„Reikia lyginti save ne su kitų savivaldybių duomenimis, bet žvelgti į bendrą Europos kontekstą. Valstybės tarnautojų skaičiumi Lietuva jau lenkia ir Graikiją. Juk mažėja gyventojų skaičius, turi mažėti ir biurokratų“, – nuomonę išsakė R.Mikaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas