Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 03 23

Kauno valdžioje kilo ginčas dėl Apdovanojimų tarybos sudėties: vietos nebeatsiras antram garbės piliečiui ar jos užteks visiems?

Antradienį Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė pakeisti sprendimą dėl Apdovanojimų tarybos sudarymo ir jos veiklos nuostatų patvirtinimo. Kauno opozicijos nuomone, taip siekta vietoj dviejų Kauno miesto garbės piliečių Apdovanojimų taryboje palikti tik vieną. Kauno valdantieji ginasi, kad priimtas atvirkštinis sprendimas – ne ribojantis, o plečiantis tapimo nariu galimybes.
Kauno tarybos posėdis
Kauno tarybos posėdis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip rašoma Kauno opozicijos antradienio rytą išplatintame pranešime spaudai, iki šiol Apdovanojimų tarybą be dviejų Kauno miesto garbės piliečių sudarė du apdovanotieji Santakos garbės ženklu, du mero pavaduotojai, miesto tarybos narys ir savivaldybės administracijos Užsienio ryšių bei Kultūros skyrių vedėjai.

„Netikėtai mirus Miesto garbės piliečiui prof. Petrui Bingeliui, kuris dalyvavo šios tarybos darbe, Kauno miesto tarybai antradienį buvo pasiūlyta, kad Apdovanojimų tarybą sudarytų tik vienas asmuo, kuriam suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas. "Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų" (TS–LKD) frakcija pasisako, kad į Apdovanojimų tarybą būtų pakviesti du Kauno miesto garbės piliečiai.

Manome, kad tokia šiuo metu susiklosčiusi praktika yra gera, todėl nematome pagrindo savivaldybės tarybai keisti savo sprendimą“, – dar prieš tarybos posėdį teigė TS–LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnė Edita Gudišauskienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Edita Gudišauskienė

Kauno tarybos opozicijoje esantiems konservatoriams nerimą kėlė ir tebekelia miesto valdančiųjų planai Apdovanojimų tarybos sudarymo principus keisti neatsiklausus garbės piliečių nuomonės.

„Mes didžiuojamės savo miesto garbės piliečiais ir tikimės, kad jie nori dalyvauti ir būti labiau įtraukti į miesto gyvenimą ir atstovavimą. Tačiau teikdami šį sprendimo projektą, valdantieji net nepasidomėjo, ar kiti garbės piliečiai nesutiktų dalyvauti Apdovanojimų tarybos darbe.

Toks įspūdis, kad kiekvienąkart komisijų sudėtys pritaikomos prie pavardžių ir palankios valdantiesiems situacijos net ten kur atrodytų turi būti bendras sutarimas, pagerbiant miestui nusipelniusius asmenis“, – antrino TS–LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje narė Jurgita Kupčinskienė.

Kaip 15min paaiškino Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų tarybos pirmininkas, visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ atstovas savivaldybės taryboje Benjaminas Želvys, kovo 23 dienos priimtu sprendimu, atvirkščiai, atveriamos platesnės galimybės – į Apdovanojimų tarybą nuo šiol bus galima įtraukti neribotą skaičių Kauno miesto garbės piliečių arba Santakos garbės ženklus pelniusių asmenų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tarybos posėdyje (B.Želvys dešinėje)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tarybos posėdyje (B.Želvys dešinėje)

„Kaunas garbės piliečio ar aukščiausiais Santakos garbės ženklais yra apdovanojęs daugybę miestą mylinčių ir jam nusipelniusių asmenų – netgi nebūtinai čia gyvenančių. Tokioje situacijoje neturėtume mąstyti siaurai ir užsidaryti griežtose savo pačių sugalvotose taisyklėse. Būtent dėl to šiuo sprendimu jos yra laisvinamos, o ne griežtinamos“, – teigė jis.

Anot B.Želvio, minėtas tarybos sprendimas susidėjo iš dviejų dalių. Visų pirma, juo pakeisti Apdovanojimų tarybos nuostatai ir pagal tai, kas šiai dienai dirba taryboje, atnaujinta jos sudėtis.

Naujai patvirtintuose nuostatuose, kaip tikino pašnekovas, atveriamos platesnės galimybės tapti šios komisijos nariu – galima į komisiją deleguoti daugiau miesto pagerbtų žmonių, kurie visuomeniniais pagrindais galės dalyvauti komisijos darbe.

„Tarybos sudėtis turėjo būti atnaujinta, kadangi mus paliko Kauno garbės pilietis prof. P.Bingelis ir iš Kauno vicemero pareigų pasitraukė jas ėjusi Rasa Šnapštienė.

TS–LKD frakcijos siūlymu, į tarybą griežtai galėtų būti įtraukti tik du garbės piliečiai ir Santakos garbės laipsniu apdovanoti asmenys. Manome, kad tai – diskriminacinis ir kelius kitiems nusipelniusiems Kaunui žmonėms užveriantis pasiūlymas. Jam pritarus, kiltų natūralus klausimas – kodėl būtent du? Todėl priimtas atvirkštinis sprendimas – ne ribojantis, o plečiantis tapimo Apdovanojimų tarybos nariu galimybes“, – patikino B.Želvys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius