„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2011 07 15

Kavinės nuodijo klientus

Vilniaus miesto Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl rasto užkrato ketvirtadienį uždarė net tris sostinės kavines. „Forto dvaras“ ir „Gedimino smuklė“ neveiks laikinai, o kiniško maisto restoranas Birželio 23-iosios gatvėje daugiau durų neatvers. Inspektoriai teigia, kad karštuoju metų laiku skundai į tarnybą plaukte plaukia.
2
Dėl higienos pažeidimų uždaryta kavinė „Gedimino smuklė“ skelbia, jog neveikia neva dėl techninių kliūčių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Besiskundžiančiųjų maisto kokybe vasarą tikrai gerokai padaugėjo. Gauname pranešimų, bet daugybė jų nepasitvirtina“, – „15min“ sakė Vilniaus VMVT Maisto skyriaus vedėja, veterinarijos inspektorė Vaida Barkovskienė.

Anot jos, šią vasarą sostinėje sustabdyta tik jau minėtų trijų kavinių veikla. V.Barkovskienė pabrėžė, kad dažnai rašydami skundus klientai bando suvesti sąskaitas su baro ar kavinės personalu: „Kartais perskaitę anoniminį skundą iš karto suprantame, kad jis gimė po kažkokio konflikto, pavyzdžiui, kai klientas buvo nepatenkintas aptarnavimu. Kavinių darbuotojams grasinti mūsų tarnyba dabar pasidarė madinga.“

Mažametė atsidūrė reanimacijoje

Tris bendrovės „Gedimino smuklė“ kavines VMVT darbuotojai patikrino po vilniečio skundo. Į tarnybą kreipęsis Rimgaudas Garmus pranešė, kad susirgo dalis jo dukters krikštynose dalyvavusių žmonių. Bendrovės pagamintus produktus jis vežėsi į sodybą, todėl inspektoriams negalėjo pasakyti, kurioje iš trijų sostinėje veikusių „Gedimino smuklių“ jie buvo pagaminti. Tik vėliau paaiškėjo, kad maistas šventei buvo gaminamas kavinėje, esančioje Verkių gatvėje.

Patikrinimo metu VMVT specialistai šiai kavinei priekaištų neturėjo, tačiau nusprendė laikinai uždaryti kitą – Žirmūnų gatvėje esančią – „Gedimino smuklę“. Joje nuo virėjų rankų, stalo indų bei gamybos inventoriaus paimtuose nuoplovų mėginiuose nustatyta tarša Escherichia coli bakterijomis.

Rimgaudas ir Vaida Garmai „15min“ pasakojo maistą „Gedimino smuklėje“ pirkę birželio 18 dieną. Po šventės dalis jos svečių susirgo, o dvejų metukų nesulaukusi dukra atsidūrė reanimacijoje. „Reanimacijoje vaikas gulėjo tris paras, o po to savaitę buvo laikomas ligoninėje“, – pasakojo V.Garmuvienė. Mergaitė susirgo praėjus dviem dienoms po krikštynų, vėliau šventės rengėjai sužinojo, kad blogai pasijuto 27 iš 43 svečių, iš jų – trys mažamečiai. Besikreipusiems į medikus buvo diagnozuota salmoneliozė.

Pasiskundė per vėlai 

Anot vilnietės, apie susirgimus sužinoję „Gedimino smuklės“ atstovai pradžioje apgailestavo dėl to, kas nutiko, o vėliau ėmė neigti, kad žmones galėjo susargdinti jų pagamintas maistas.

Apie susirgimus sužinoję „Gedimino smuklės“ atstovai pradžioje apgailestavo dėl to, kas nutiko, o vėliau ėmė neigti, kad žmones galėjo susargdinti jų pagamintas maistas.V.Garmuvienė sakė, kad į VMVT kreipėsi tik praėjus dviem savaitėms po to, kai sunegalavo jos atžala bei kiti šventės dalyviai. „Tiesioginių įrodymų, kad žmonės susirgo nuo šios įmonės maisto, mes neturime. Į specialistus kreipėmės per vėlai“, – sakė ji.

Vilniečių įtarimą, kad svečiai galėjo susirgti nuo „Gedimino smuklės“ maisto sustiprino tai, kad susirgo krikštynose nedalyvavę, tačiau jo ragavę žmonės. „Maisto nuvežėme seneliams, jo ragavo ir kiti šventėje nedalyvavę žmonės. Jie taip pat susirgo, – sakė V.Garmuvienė.  – Pasekmes jaučiame iki šiol. Dukrytė labai nerami, nes išgyveno didelį stresą – ligoninėje buvo atskirta nuo mamos. Virškinimo sutrikimai kankina ir kitus.“ 

Rado pavojingų bakterijų

Sostinės Priegliaus gatvėje esantį restoraną „Forto dvaras“ patikrinę VMVT specialistai pamatė, kad čia nesilaikoma patalpų ir inventoriaus priežiūros reikalavimų.

Inspektoriai nustatė, kad nors virtuvės personalas pastebėdavo ir užregistruodavo, jog patiekalų gaminimo temperatūros neatitinka nustatytų kritinių ribų, tačiau nieko nedarė. Ištyrus nuo gamybos inventoriaus paimtus nuoplovų mėginius buvo nustatyta Salmonella enteritidis rūšies bakterija. Restoranui buvo nurodyta išplauti maisto gaminimo patalpas ir atlikti dezinfekciją. Anot V.Barkovskienės, nuo „Forto dvare“ suvalgyto maisto susirgo penki žmonės.

Dar tiek pat žmonių susargdino bendrovei „CHFT“ priklausanti kiniškų patiekalų kavinė, esanti Birželio 23-iosios gatvėje. Tarnybos atstovai čia užregistravo daugybę pažeidimų: patalpos ir inventorius – nešvarūs, maisto produktai laikomi netinkamoje temperatūroje, rasta produktų, kurių vartojimo laikas jau buvo pasibaigęs. Negana to, kavinėje nebuvo dezinfekcinių priemonių. Šioje kavinėje buvo aptiktos salmonelių, auksinio stafilokoko, žarninės lazdelės bakterijų. Dėl nuolat pasikartojančių pažeidimų ši kavinė uždaryta visam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs