Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kėdainių senamiestyje medžio plokščių būdelę verslininkai surentė nelegaliai

Kėdainių savivaldybė nesutramdo verslininkų, kuriems nuo praėjusių metų pabaigos suteikė leidimą pasistatyti stiklinį kupolą pačioje Kėdainių senamiesčio širdyje, Didžiosios Rinkos aikštėje, ir leido ten prekiauti maistu bei gėrimais, taip pat ir alkoholiniais. „DG kupolas“, priklausantis Gaubių šeimai, šiomis dienomis šokiravo į senamiestį užsukusius kėdainiečius netikėtu vaizdu, švelniai tariant, rėžiančiu akį – prie stiklo statinio prišlietas presuotų medžio plokščių priestatėlis.
G.Gaubys sako, kad pavėsinės jiems net nereikia, tai nėra sandėliukas ir apskritai ji esanti tuščia
G.Gaubys sako, kad pavėsinės jiems net nereikia, tai nėra sandėliukas ir apskritai ji esanti tuščia / Eglės Kuktienės nuotr.

Savivaldybė aiškina, kad verslininkai Gaubiai senamiestyje tokį statinį surentė nelegaliai, esą jam reikėjo leidimo, tačiau jo nebuvo nei prašyta, nei suteikta. Tuo tarpu kupolo savininkas aiškina, kad problemos nėra, viskas esą buvo suderinta, o dėl jo naujojo statinio esą labiausiai pyksta konkurentai.

Pamatę kupolą pakraupo – ar tokiam vieta senamiestyje?

Pats „DG kupolas“ yra pastatytas Didžiosios Rinkos aikštėje su savivaldybės pritarimu ir leidimu. Už kupolo pastatymą sumokėta 159 eurai, o metinis mokestis už prekybą jame siekia 29 eurus.

Kupolas džiugino gyventojus švenčių metu, taip pat jis tapo vieta sustoti kavos ar skanėsto einant pasivaikščioti po senamiestį. Tačiau, kaip jau minėta, šiomis dienomis šalia kupolo iškilęs neaiškios formos presuotų medžio plokščių priestatas pakraupino daugelį – itin neestetiškai atrodantis statinys ne vieną kėdainietį privertė galvoti, kad savivaldybės darbuotojams jau visai nerūpi, kas kuriasi centrinėje miesto aikštėje.

Tiesa, galiausiai paaiškėjo, kad keistąjį priestatėlį kupolo šeimininkas Gytis Gaubys pasistatė savavališkai, apie tai savivaldybei nepranešęs ir leidimo negavęs.

„Norint prie kupolo pristatyti papildomas patalpas būtina gauti administracijos pritarimą plėstis, parengti projektinį pasiūlymą, vizualizaciją ir susiderinti su Kėdainių miesto vyriausiuoju architektu. Statinys su tokiu priestatu kaip yra dabar neturi galimybių teisėtai stovėti Rinkos aikštėje“, – „Rinkos aikštei“ teigė Kėdainių rajono savivaldybė.

Taip pat pridurta, kad estetinį nesusipratimą išardyti Gaubiams liepta iki kovo 25 dienos, o to nepadarius gali būti taikoma administracinė atsakomybė pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 505 straipsnį (Pareigūnų teisėtų reikalavimų ar nurodymų nevykdymas).

Eglės Kuktienės nuotr. /Nelegalus statinys Kėdainių Didžiosios Rinkos aikštėje
Eglės Kuktienės nuotr. /Nelegalus statinys Kėdainių Didžiosios Rinkos aikštėje

„Žinom, kas vyksta Didžiosios Rinkos aikštėj. Verslininkas, mūsų požiūriu, savavališkai prie to kupolo daro tenai viską, ir visą negatyvą savivaldybei sugerti reikia, kas nėra teisinga. Negalima savivaliauti juk“, – kalbėjo ir meras Valentinas Tamulis.

G.Gaubys: statinys buvo laikinas

Tuo tarpu G.Gaubys sako, kad medinės plokštės nėra priestatas, o apskritai statinys tebuvo laikinas sprendimas, kaip saugiai pasiruošti vasaros sezonui kupole.

„Mes ruošiamės vasaros sezonui, susidėjom baldus, įrangą, šaldiklius, gaminau pats baldus, nes niekas neapsiėmė kupolui jų gaminti, ir tiesiog aš pavargau važinėti, todėl pasidariau pastogę šalia ir joje tris dienas, ir net per naktis dirbau.

Iš viešos tvarkos visi žinojo apie tai, bet va, kažkam užkliuvo tai, – kalbėjo G.Gaubys, sakydamas, kad glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybės viešosios tvarkos skyriumi ir vicemere Danute Mykolaitiene, todėl kiekvienas jų sprendimas ir veiksmas yra savivaldybei gerai žinomas. – Mūsų niekas net neklausė, būtume paaiškinę ir parodę, kad ne priestatas čia. Čia ne priestatas, tai jam ir leidimo, aišku, kad nėra. Čia tėra pastogė, nes aš pats dariau baldus kupolui ir norėdamas neužteršti aikštės ir apsaugoti vaikus, padariau dėžę tokią ir joje tris dienas dirbau. Labai skubėjome iki Kaziuko mugės viską pasibaigti“, – kalbėjo G.Gaubys ir sakė, kad ar šiaip, ar taip planavo statinį laikyti tik iki pirmadienio.

„Mums jos juk net nereikia šiaip. Joje tuščia, joks ten ne sandėliukas“, – pridūrė pašnekovas.

Kaltina desertinę kišant pagalius į ratus

G.Gaubys sakosi žinantis, kad visą šį nepasitenkinimą dėl stoginės užkūrė ne kas kita, o netoliese dirbanti desertinė.

„Šiandien sužinojom, kad „Mon Petit“ čia užkliuvo viskas. Dabar jau galiu tiksliai įvardinti, kad tai desertinei užkliuvo, nes pas juos kava 5 eurai, pas mus pusantro, tai žmonės pradėjo labai šnekėti“, – įsitikinęs G.Gaubys.

„Mes į Kėdainius atvežėme tai, ko nebuvo ir kitur nėra. Tarkime aukštos klasės „Premium“ ledus, kuriais niekas kitas neprekiauja, vynas, alus – šiandien paleidome pilną prekybą. Planuojame savaitgaliais prancūziškus vakarus su vynu senjorams, vyno degustacijas ir panašiai. Idėjų daug, dirbam savo darbą, visko prigalvojame“, – sako kupolo savininkas, nors neslepia, kad pastarieji keli mėnesiai buvo jiems nuostolingi.

Tuo tarpu desertinės „Mon Petit“ vadovė Indrė su G.Gaubio kaltinimais nesutinka sakydama, kad jo kupolo ir jos desertinės klientūra apskritai yra skirtinga.

„Tikrai nei mes kažkur kreipėmės, nei kažkam rašėme dėl to priestato. Žinoma, žmonės, atėję pas mus, komentuodavo, klausdavo, kas čia, kodėl taip atrodo, bet, na, nei mums tai trukdo, nei ką“, – kalbėjo Indrė ir pridūrė, kad nors kava jų desertinėje ir yra brangesnė, nei kupole, bet tikrai nesiekia 5 eurų, o dėl to, kad orientuojasi į kitokios kokybės produkciją, kupolas desertinei apskritai nėra konkurentas, nes klientūra yra skirtinga.

Kraštiečiams aiškino vienaip, žurnalistams – jau kitaip

Nepaisant to, kad šiandieną „Rinkos aikštei“ G.Gaubys aiškino, kad pavėsinė niekada ir nebuvo planuojama kaip ilgalaikis statinys ir kad tai tėra laikina pastogė, kurią ar šiaip ar taip numatyta išardyti iki Kaziuko mugės, socialiniuose tinkluose buvo riečiama visai kitokia versija – esą šis OSB plokščių yra ilgalaikis statinys, kuris turėtų būti apstiklintas ir jame turėtų būti sandėliuojami sėdmaišiai.

„Visi statybų metu objektai nekaip atrodo kol yra nebaigti. Tad kodėl nepakentėti iki kol bus baigta? Šis patalpėlė taip pat bus apstiklinta ir joje buvo numatyta laikyti sėdmaišius kuriuos mes kraštiečiams tiesiog dovanojame ir sukurta jaunimui „čilinimo“ erdvė…“, –komentare rašo G.Gaubys (kalba netaisyta).

„O kas sukurė ta istoriją kad tos plokštės tai galutinis rezultatas? Ar neteko skydinių pastatu matyti? O po to su apdaila?“, – uoliai su skeptikais ginčijosi verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas