Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 30

Keičiasi Konstitucijos pr. veidas: „Miestiečiai turi iš naujo atrasti gatves“

Vėlyvą šeštadienio rytą sostinės Konstitucijos pr. vyko žalinimo talka – sodinami medžiai ir krūmai viduryje gatvės. Čia iš viso pasodinta 80 medžių ir 800 krūmų. Į Vilniaus miesto savivaldybės kvietimą atsišaukė apie porą šimtų žmonių. Mero Remigijaus Šimašiaus teigimu, daugelis sostinės gatvių yra panašios į greitkelius ir tai ketinama keisti.

„Miestiečiai turi iš naujo naujo atrasti gatves. Daugelis mūsų gatvių yra panašios į greitkelius, užmiesčio kelius. O iš tikrųjų tai turi būti gatvės, kur malonu ne tik pralėkti, mašina pravažiuoti, bet ir būti, kur galima jaukiai kirsti. Kol kas Konstitucijos pr. atspindi tą ideologiją, kuri buvo prieš 30-40 metų ir jau tada Europoje išeidinėjo iš mados. Dabar mums reikia atgauti jį naujai“, – šeštadienį žurnalistams sakė sostinės meras.

Anot R.Šimašiaus, Konstitucijos pr. viduryje buvusi juosta nebuvo niekam naudojama – net ir spec. tarnybų.

„Nenaudojamos juostos yra beprasmės ir sukuria labai didelę distanciją. Todėl gatvės jaukumui, kaip ir Vakarų Europos miestuose, įprasta, kad reikia pasodinti medžius, kad jaustumėmės jaukiau ir saugiau tose gatvėse“, – sakė jis.

R.Šimašiaus teigimu, šeštadienį į talką susirinko savivaldybės darbuotojai, miestiečiai. Taip pat minioje galima buvo matyti ir privačių įmonių atstovų. Skaičiuojama, kad iš viso prie talkos prisidėjo apie 200 žmonių.

„Visiems gausis apie po 20 krūmelių pasodinti“, – kalbėjo jis.

Mero teigimu, vienas krūmelis, priklausomai nuo rūšies, kainavo keletą eurų, o vienas medis – 500 eurų. Konstitucijos pr. viduryje sodintos baltosios sedulos ir paprastieji klevai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Konstitucijos prospekte – medžių sodinimo talka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Konstitucijos prospekte – medžių sodinimo talka

„Aišku, kainuoja ir dirvos paruošimas, nes reikėjo atvežti žemių“, – aiškino jis.

Anot R.Šimašiaus, tokių gatvių Vilniuje atsiras vis daugiau ir siekiama, kad jos visos būtų įgyvendinamos pagal naująjį standartą.

PLAČIAU SKAITYKITE: R.Šimašius pristatė 12 principų, kaip bus projektuojamos Vilniaus gatvės, ir atsiprašė dėl sumaišties

Ketina sodinti dar daugiau medžių

Reaguodamas į pasipylusią kritiką, kad medžiai viduryje gatvės neprigis, atkirto suprantantis, jog tai niekada nebuvo matyta, galvota ir suprasta, kad taip gali atrodyti gatvės.

„Daug kam yra tiesiog per daug naujovių ir dalis žmonių natūraliai galvoja, ar čia tikrai veiks. Kokių tik argumentų negirdėjau: paslys kažkas ant lapų, druskos viską numarins, kad spec. tarnyboms tai panaudojama, kad grunto nėra. 5-6 argumentai zujo pirmyn atgal, bet iš tikrųjų visiškai akivaizdu, kad viskas čia gerai, viskas čia tinka. Esu 100 procentų įsitikinęs, kad po kelerių metų, net ir po metų nebegalėsime žiūrėti kitaip nei į Konstitucijos prospektą, nei į kitas gatves“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gilma Teodora Gylytė ir Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gilma Teodora Gylytė ir Remigijus Šimašius

Anot R.Šimašiaus, įsivaizdavimas, kad politika medžių klausimu pasikeitė kardinaliai, yra tik įvaizdžio klausimas. Mero teigimu, politika visada buvo tokia pati. Be to, pasak jo, naująjį gatvių standartą bandyta įgyvendinti dar 2016 metais, tačiau tuomet pritrūko specialistų ir supratimo.

„Tada nepavyko, o užvakar matėme, kad metų darbas davė rezultatus ir viskas sistemiškiau ir aiškiau. O 2014 metais apie 150 didelių medžių buvo pasodinta. Dabar tarp 2–3 tūkst. per metus sodiname. Tai yra 20 kartų daugiau negu būdavo. Ta banga jau anksčiau prasidėjo, tik dabar ji persikėlė į aukštesnį mastą. O pernai pradėjome sodinti krūmus, kurie ilgai buvo tik naikinami ir pjaunami“, – sakė meras.

Rugsėjo pabaigoje R.Šimašius paskelbė iniciatyvą „Žalioji banga“ – planuojama per artimiausius dvejus metus Vilniuje pasodinti 100 tūkst. naujų medžių, 10 mln. krūmų, 300 tūkst. vijoklių.

Medžius ir krūmus ketinama sodinti šalia gatvių, vijoklius bus siekiama įkurdinti ant sienų ir tvorų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas