Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 06 26 /18:35

Keliasdešimt Lietuvoje gyvenančių baltarusių surengė protesto akciją pasienyje

Keliasdešimt Lietuvoje gyvenančių baltarusių šeštadienį surengė protesto akciją prie Medininkų posto trumpam stabdydami transporto priemones, daugiausiai – vilkikus, tarp vairuotojų ir protestuotojų kilo žodinis konfliktas.
Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto
Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto / Gabrielės Navickaitės nuotr.

Toks kelio blokavimas – nauja Baltarusijos opozicijos aktyvistų taktika, siekiant labiau atkreipti dėmesį į protestuotojų reikalavimus – Baltarusijos režimui atšaukti draudimą šalies piliečiams išvykti iš šalies, o Europos sąjungai griežtinti sankcijas Baltarusijos režimui.

Apie 30 Baltarusijos opozicijos aktyvistų, įsikūrusių šalia esančioje stovykloje, su besiplaikstančiomis Baltarusijos vėliavomis, plakatais ir dainomis dvi valandas prie Medininkų pasienio posto blokavo vieną iš pagrindinių kelių, jungiančių Lietuvą su Baltarusija.

Ant plakatų buvo rusiškai ir angliškai parašyta „Šiuo metu kalėjime sėdi 502“, „Noriu vėl apkabinti savo vyrą“. Grojo ta pati muzika, kuri buvo leidžiama protestų Minske metu – grupių „Brutto“ ir „Liapis Trubeckoy“, atlikėjo Sergejaus Michaloko dainos.

Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto
Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto

Tiesa, kas 20 minučių protestuotojai pasitraukdavo, leisdami daliai vilkikų pravažiuoti. Lengvuosius automobilius ir autobusus protestuotojai praleisdavo visą laiką.

Dalis vairuotojų nuvažiavo į šalia esančią aikštelę palaukti, kai kurie iš jų rodė iškeltus nykščius protestuotojams, reikšdami palaikymą. Vienas iš vilkikų vairuotojų net sutrukdė kitam vairuotojui važiuoti į protestuotojus, pakišdamas po jo ratu atsparą.

Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, dvi iki 15 asmenų baltarusių grupelės su tautine atributika protesto akciją vykdo maždaug už 5 kilometrų nuo sienos, palaukimo terminale. Jie trumpam stabdo atvykstančius ir išvykstančius automobilius siekdami atkreipti dėmesį į situaciją Baltarusijoje.

Akcija greta Lietuvos pasienio su Baltarusija prasidėjo 13 val. ir turėjo trukti iki 15 valandos. Pasak G.Mišučio, eismo intensyvumas nedidelis, per Medininkų punktą pravažiuoja apie 20 vilkikų bei keletas lengvųjų automobilių.

G.Mišutis vėliau informavo, kad po 14 valandos tarp protestuotojų ir kai kurių vairuotojų kilo žodinis konfliktas, teko įsikišti pasieniečiams, iškviesta ir policija.

„Dauguma vairuotojų vyksta iš Lietuvos, bet turi užsukti į vadinamąjį palaukimo terminalą. Kai protestuotojai jų nepraleido, žmonės įpyko, atsirado ir kurstančių. Bet žodinis konfliktas neperėjo į fizinį, nes pasieniečiai atsistojo tarp jų, pradėjo raminti abi puses. Šiuo metu kviečiama policija“, – teigė G.Mišutis.

Protesto metu kilo neramumų – apie 15 protestu nepatenkintų vilkikų vairuotojų šaukė, stumdė aktyvistus. 3 vilkikai bandė važiuoti į kelią blokuojančius protestuotojus.

Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto
Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto

Policija sulaikė vieną su protestuotojais konfliktavusį vilkiko vairuotoją.

Kaip BNS teigė Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorakovskaja, 14.27 val. policijai pranešta apie galimas muštynes, kilus konfliktui tarp protesto akciją surengusių Lietuvoje gyvenančių baltarusių ir vilkikų vairuotojų.

„Vienas vairuotojas sulaikytas, jis bus pristatytas į policijos komisariatą aplinkybių aiškinimuisi“, – BNS sakė J.Samorakovskaja.

Pasak jos, kol kas nėra pranešta, kurios šalies tai pilietis, vairuotojo tapatybė bus nustatinėjama.

Policijos duomenimis, protestuotojai nuo 13 iki 15 val. turėjo leidimą protesto akcijai, per kurią trumpam stabdė vilkikus.

Kaip pranešė LRT televizija, protestuotojams sustabdžius vieną vilkiką, akcija nepatenkintas jo vairuotojas ranka sudavė vienai iš protesto dalyvių.

Vilniaus policijos atstovai BNS teigė, apie 18 val. asmuo dar buvo apklausiamas, nustatyta, kad tai – Rusijos pilietis. Jis pats ir kai kurie kiti liudininkai tvirtina, kad vyras protestuotojai Baltarusijos pilietei galėjo suduoti netyčia.

Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto
Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto

Prieš savaitę analogišką akciją Lietuvoje gyvenantys baltarusiai surengė šalia Lavoriškių pasienio punkto.

Akcijos organizatoriai reikalauja, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas paleistų politinius kalinius, Europos Sąjungos prašoma griežtesnių veiksmų prieš režimą, raginama nevykdyti su režimu prekybos, kadangi tai suteikia lėšų režimui ir leidžia vykdyti represijas prieš baltarusius.

Nauja protesto taktika

Įvykio vietoje protesto organizatorius Vitalijus Aleinikas teigė: „Šį kartą blokuojame pagrindinį kelią prie Medininkų punkto, ir siunčiame žinutę Europos sąjungai, kad pamatėme veiksmus, kurių ėmėsi Europos sąjunga ir JAV. Pastarąjį kartą mūsų balsas buvo išgirstas ir buvo imtasi veiksmų. Tačiau matome, kad kelias išvykti mūsų šalies piliečiams nebuvo atidarytas. Taigi, tai vėl yra signalas Europos Sąjungai, kad negali būti dialogo tarp Baltarusijos piliečių ir režimo.“

„Tai yra naujas būdas protestuoti, ir jis yra gana unikalus. Čia gana saugiai gyvenantys aktyvistai yra pasiryžę aukoti savo kasdieninį gyvenimą, kad galėtų blokuoti šį kelią, kuris yra itin svarbus Baltarusijos režimui.“ – teigė V.Aleinikas.

Jis, kaip ir dauguma čia susirinkusių, dalyvavo protestuose nuo rugsėjo, ir patirdami represijas, turėjo palikti šalį.

„Jeigu dabar būčiau Minske, ko gero, sėdėčiau kalėjime. Mano šeima sulaukia skambučių iš vietinės teisėsaugos, kurie klausia, kur aš esu, kada atvyksiu į apklausą. Aš tikiu, kad nesustosime, kol sulauksime geresnės situacijos Baltarusijoje. Lietuvoje inicijavau kriminalinį tyrimą dėl kalėjime mane kankinusių asmenų. Lukašenka mano, kad užčiaups Baltarusijos balsą, tačiau jis nesupranta, kad užsienyje laisvos Baltarusijos balso jis neužčiaups.“ – teigė aktyvistas.

Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto
Gabrielės Navickaitės nuotr./Baltarusių protestas prie Medininkų pasienio punkto

Anot protesto organizatoriaus, planuojama įsteigti radijo stotį pavadinimu „23.34“. Tai yra Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnio „už dalyvavimą neteisėtuose masiniuose susirinkimuose“, numeris. Radijo transliacijos bus skiriamos baltarusiams kitoje sienos pusėje ir vilkikų vairuotojams.

Panašūs protestai vyko birželio 8 d. prie Medininkų pasienio punkto ir birželio 19 d. prie Lavoriškių pasienio punkto. Juos organizuoja Baltarusijos režimo opozicijos aktyvistai, gavę prieglobstį Lietuvoje ir gyvenantys stovykloje prie Medininkų pasienio punkto.

Per suklastotus rinkimus apie perrinkimą paskelbusio Aliaksandro Lukašenkos režimas, siekdamas malšinti opozicinį judėjimą, nuo mėnesio pradžios uždraudė Baltarusijos piliečiams, įskaitant turinčius laikiną leidimą gyventi užsienyje, išvykti iš šalies, išskyrus, kai vykstama oficialiais darbo tikslais, valstybės tarnautojams ir valstybės transporto personalui.

Reaguodama į Minsko režimo vykdomas represijas prieš opoziciją ir protestuotojus, taip pat į priverstinį lėktuvo nutupdymą sulaikant tinklaraštininką Romaną Protasevičių, Europos Sąjunga ketvirtadienį oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams. Sankcijomis numatyta suvaržyti Baltarusijos galimybes eksportuoti kalio trąšas, naftos produktus ir tabako gaminius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius