Sportas gyvai
2023 09 13

Vieša paslaptis: rusai atrado landą per Lietuvą pigiai pasiekti visą pasaulį

Prie Lietuvos sienos su Baltarusija esanti Kenos geležinkelio stotis – vieta, kurioje į Kaliningradą iš Rusijos sostinės Maskvos tranzitu per Lietuvą vykstantis traukinys daro „techninį sustojimą“, tačiau tuo metu dalis traukinio keleivių gali išlipti. Į Kaliningradą esą vykstantys rusai tuo sėkmingai naudojasi ir vėliau per Vilniaus oro uostą laisvai keliauja po pasaulį. Apie tai niekur viešai neskelbiama, žinia sklinda iš lūpų į lūpas ir socialinių tinklų grupėse. 15min komanda vieną ankstų rytą leidosi ten pasikalbėti su išlipusiais rusais, kurie atskleidė, kokia yra pagrindinė keliavimo tokiu būdu priežastis.

Šeštadienis, pusė 8 ryto. Kalveliai, kur įsikūrusi Kenos geležinkelio stotis, vis dar miega, tačiau stotyje verda gyvenimas – pasieniečiai perka kavą iš aparato, zuja po stotį ir laukia atvykstančio traukinio iš Maskvos.

Iš viso per parą važiuoja keturi-šeši tokie traukiniai.

Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į pasaulį
Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į pasaulį

Šis traukinys, vykstantis į Kaliningradą, kaip ir kiekvienas kitas toks tranzitinis traukinys, čia daro „techninį sustojimą“, kurio metu pasieniečiai tikrina keliaujančiųjų dokumentus, tvirtina prie traukinio specialų GPS įtaisą, kad būtų galima sekti jo kelionę per Lietuvą, taip pat pakeičiamas ir lokomotyvas.

Tačiau ne kiekvienas žino, kad šioje geležinkelio stotyje galima išlipti – kaip ir Kybartuose. Tačiau tą žinantiems ir reikalingus dokumentus turintiems rusams kelionė į Europą ir visą likusį pasaulį pasidaro gerokai lengvesnė.

Maždaug 10 minučių iki aštuonių horizonte pasirodo traukinys, jis lėtai artėja prie stoties. Galiausiai sustoja, o per traukinio vagonų langus matyti pamažu daugėjant iš miego besikeliančių ir besirąžančių žmonių.

Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į pasaulį
Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į pasaulį

Atkabinamas lokomotyvas ir privežamas „lietuviškas“, tuo metu prie traukinio primontuojamas ir jo stebėjimo prietaisas, o keletas pasieniečių įlipa į traukinį patikrinti keleivių dokumentų.

Po poros dešimčių minučių iš traukinio pradeda lipti pirmieji keleiviai, kurių dokumentus pasieniečiai, stebint policijai, patikrina ir perone.

Keletą jų pakalbinome geležinkelio stoties salėje ir išėjus iš stoties. Visi jie laisvai kalbėjo angliškai ir keliavo ne tik į Vakarų Europą, bet ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius