Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21 /08:51

Kęstutis Pūkas nusiteikęs dirbti Kultūros komitete, valdantieji prašo palikti A.Gelūną

Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis neketina atsisakyti minties pasitraukti iš Seimo Kultūros komiteto. Antradienį Seimas turės balsuoti dėl jo pašalinimo. Jei tam bus pritarta, Kultūros komitete liks šeši nariai ir jis negalės dirbti. Nebent kultūros gelbėtojo vaidmens bent trumpam imsis apkaltos procese besisukantis Kęstutis Pūkas.
Kęstutis Pūkas po pokalbio su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu
Kęstutis Pūkas po pokalbio su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

O jis sako esąs tam pasiryžęs jau seniai. Apkaltos procedūros baigties belaukiantis K.Pūkas 15min sakė pastaruoju metu galimybės keisti komitetą nesvarstęs, tačiau jau anksčiau kalbėjęs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku, Kultūros komiteto vadovu Ramūnu Karbauskiu apie galimą bendradarbiavimą kultūros labui.

Sritis man artima, – sakė K.Pūkas.

„Niekas dabar su manim nieko nederino. Aš tik anksčiau buvau pareiškęs norą, nes turiu žinių pakankamai apie autorines teises, penkiolika metų pradirbęs, tai, manau, galėčiau būti naudingas pirmininkui. Kažkada mes pasikalbėjom, kad esu LATGA, AGATA steigėjas, su televizijų, radijo veikla dirbęs, žinau daug. Sritis man artima“, – sakė K.Pūkas.

Jis yra įmonės „Pūkas“, kuriai priklauso televizija ir dvi radijo stotys, akcininkas, o žiniasklaidos teisinis reguliavimas yra būtent Kultūros komiteto darbo laukas.

Tačiau K.Pūkas nemano, kad dirbdamas jame jis galėtų painioti viešus ir privačius interesus.

Pasak jo, tokiais atvejais galima nusišalinti.

„Kai pinigus skirstom, tai nusišalinčiau. Nusišalinčiau, jei naudingą sau įstatymą kažkokį svarstytume“, – aiškino jis.

Tiesa, gali būti, kad net paskirtas Kultūros komiteto nariu K.Pūkas juo padirbtų labai neilgai, mat Konstitucinis Teismas pirmadienį jau sėdo rašyti išvadą dėl K.Pūko veiksmų. Per mėnesį Teismas ketina atsakyti, ar seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Ne Kultūros, o R.Karbauskio komitetas?

Savo ruožtu iš Kultūros komiteto besitraukiantis konservatorius V.Juozapaitis sako, kad Kultūros komitetas reikalingas tik R.Karbauskio asmeninėms ambicijoms patenkinti.

Pasak jo, per metus šis komitetas svarstė vos keletą teisės aktų, o visą kitą laiką užsiėmė nežinia kuo.

„Tas Kultūros komiteto buvimas atskiru vienetu atnešė daugiau žalos Lietuvos kultūrai negu naudos. Juolab, kai jam vadovauja mecenatas, kuris savo labdaringą veiklą panaudoja politiniams tikslams. Šis komitetas reikalingas tik pačiam R.Karbauskiui“, – teigė V.Juozapaitis.

Tačiau pats konservatorius sako siūlymo naikinti Kultūros komitetą registruoti neketinantis.

V.Juozapaitis, kuriam „valstiečiai“ grasina apkalta, pripažino praėjusią savaitę iš tų pačių „valstiečių“ jau sulaukęs ir siūlymo persigalvoti ir likti dirbti Kultūros komitete, tačiau kol kas sako nuomonės nekeičiantis ir norintis pereiti į Kaimo reikalų komitetą.

Prašo palikti A.Gelūną

Antradienį ryte valdantieji išplatino pranešimą, kad pirmadienį vakare vykusiame bendrame posėdyje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos bendru sutarimu nutarė kreiptis į Liberalų sąjūdžio frakciją (LSF) ir prašyti neatšaukti Arūno Gelūno iš Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo pareigų.

Teigiama, kad Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis bendrame LVŽS ir LSDD frakcijų posėdyje apgailestavo, kad liberalai apsisprendė atsisakyti kultūros srityje plačiai žinomo ambasadoriaus prie UNESCO, buvusio kultūros ministro A. Gelūno užimamo posto Seimo Kultūros komitete.

„Lieka tik stebėtis, kodėl Liberalų sąjūdžio frakcijai Simono Gentvilo postas Aplinkos apsaugos komitete ir Kęstučio Glavecko postas Biudžeto ir finansų komitete pasirodė svarbesni. Kartu tikiuosi, kad Liberalų sąjūdžio frakcija dar kartą apmąstys esamą situaciją ir padarys kitą pasirinkimą“, – pranešime cituojamas R.Karbauskis.

Kartą jau buvo gelbėtas

Kultūros komitetas, panaikinus Informacinės visuomenės plėtros komitetą, Seime buvo sukurtas tik šioje Seimo kadencijoje – beveik lygiai prieš metus.

Opozicija tuomet įtarė, kad šis komitetas kuriamas tik tam, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis gautų komiteto vadovo postą.

„Palinkėsiu, kad tai netaptų vienos partijos įtakos kultūros sričiai didinimo įrankiu. Matysime, kaip ten bus iš tikrųjų“, – Seime svarstant galimybes kurti naują komitetą kalbėjo Tėvynės sąjungos atstovas Jurgis Razma.

Liberalas Kęstutis Glaveckas tuomet skaičiavo, kad naujo komiteto sukūrimas kainuos apie 40 tūkst. eurų per metus. Konservatorių skaičiavimu, suma dar didesnė – apie 100 tūkst. eurų.

Kartą komitetui jau buvo kilusi grėsmė netekti galimybės dirbti, kai pernai sausį iš Seimo pasitraukė su „valstiečiais“ išrinkta parlamentarė Greta Kildišienė ir Kultūros komitete liko vos šeši nariai. Pagal Seimo Statutą komitete privalo dirbti bent septyni parlamentarai, todėl Kultūros komitetą gelbėti stojo iš Žmogaus teisių komiteto perėjęs „valstietis“ Stasys Tumėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas