Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 07 /14:41

E.Budvytis 15min studijoje apie G.Steponavičiaus pasirinkimą: „Galima daryti prielaidas, kad jis nelabai gerbia teismą“

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas atvertė garsiausią politinės korupcijos bylą. Šio įvykio politinius ir teisinius aspektus aptarėme 15min studijoje su Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja Rima Urbonaite ir Advokatų tarybos nariu Edmundu Budvyčiu.
Rima Urbonaitė, Liepa Želnienė, Edmundas Budvytis
15min studijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokia galima šios bylos kaltinamųjų gynybos taktika, ką svarbiausia įrodyti prokurorams, kokios gali būti šios bylos politinės pasekmės? Šiuos ir kitus klausimus gvildenome su ekspertais.

VIDEO: Politologė: „MG Baltic“ byloje kaltinami politikai dabar galvoja, kaip išsukti savo kailį, o ne apie visuomenės nuomonę

Advokatas E.Budvytis suabejojo, ar pirmame teismo posėdyje nepasirodęs kaltinamasis, Seimo narys Gintaras Steponavičius, dėl kurio išvykos į komandiruotę bylos nagrinėjimas ketvirtadienį buvo atidėtas, tikrai gerbia teismą.

„Seimūnas, politikas, žinantis, kad reikia gerbti savo teismą, turėtų susidėlioti prioritetus. Jeigu seimūnas, sudeda prioritetus taip, kad galima daryti prielaidas, kad jis nelabai gerbia teismą, tai kokią mes turime situaciją?“ – retoriškai klausė jis.

Politologė R.Urbonaitė tikino, kad greičiausiai visi buvę ir esami politikai, tapę kaltinamaisiais šioje byloje, jau vertina ne visuomenės požiūrį į jų gynybą byloje, bet stengiasi bet kokia kaina pasiekti išteisinimą ar bent kuo mažesnes bausmes.

„Politikai dabar galvoja apie savo kailį ir kaip jį išsaugoti labiau pūkuotą ir sveikesnį“, – teigė ji, prognozuodama, kad visų kaltinamųjų politinė karjera jau baigta.

Taip pat E.Budvytis suabejojo, ar prokurorui Justui Lauciui pačiam nereikėtų nusišalinti nuo bylos, jei jis pats yra minimas Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijoje apie „MG Baltic“ veiklą ir bandymą daryti įtaką politikams, teisėjams, prokurorams, valdininkams.

Pasak jo, toks sprendimas galėtų būti priimtas nepaisant to, kad J.Laucius toje informacijoje yra minimas kaip „MG Baltic“ auka, o ne draugas.

Ketvirtadienio rytą Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti garsiausią pastarojo meto politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pareikšti Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai, koncernui „MG Baltic“, buvusiems politikams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui ir buvusiam koncerno viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Bylą sudaro 108 tomai, kaltinamasis aktas – 450 puslapių.

Ikiteisminiame tyrime apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Pasak Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Martyno Jovaišos, maksimali gresianti bausmė kaltinamiesiems – iki aštuonerių metų laisvės atėmimo, tuo metu partijoms gresia likvidavimas, veiklos apribojimas arba bauda iki 1,9 mln. eurų.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas